15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermenul pentru depunerea cererilor pentru subvenţia la motorină, prelungit

Termenul pentru depunerea cererilor pentru subvenţia la motorină, prelungit

Termenul până la care pot fi solicitate subvenţiile la motorină a fost prelungit până pe 3 ianuarie 2017 (Foto: deere.ro)
Termenul până la care pot fi solicitate subvenţiile la motorină a fost prelungit până pe 3 ianuarie 2017 (Foto: deere.ro)

Termenul până la care pot fi solicitate subvenţiile la motorină a fost prelungit până pe 3 ianuarie 2017. Totuşi, deşi mai este doar o săptămână până atunci, fermierii olteni nu se grăbesc să se prezinte cu cererile la ghişeele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În judeţele Dolj, Gorj şi Olt, puţin peste jumătate dintre cei care ar fi trebuit să îşi depună solicitările au făcut acest lucru.

Termenul de depunere a cererilor de solicitare a acordului prealabil pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2017 a fost prelungit până pe 3 ianuarie 2017 inclusiv. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, acest lucru este posibil deoarece ultima zi de depunere a cererilor de acord prealabil pentru finanţare este 31 decembrie 2016, zi nelucrătoare. În conformitate cu prevederile art. 12 din Regulament Delegat UE nr. 640/2014 şi ale Codului de Procedură Civilă, „în cazul în care data-limită de depunere a unei cereri de ajutor, a unei cereri de sprijin, a unei cereri de plată sau a altor declaraţii (…) este o zi de sărbătoare legală, o sâmbătă sau o duminică, termenul-limită se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează“.Cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune anual, pentru fiecare an calendaristic aferent perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat, respectiv 2015-2020 inclusiv.

Programul APIA de Sărbători

La nivelul judeţului Dolj, până joi depuseseră cererile aproximativ 700 de agricultori şi sunt aşteptaţi să vină în total 1.200. Şi în Gorj, până la sfârşitul săptămânii trecute şi-au depus cererile doar jumătate dintre fermieri. „Am primit 35 de cereri, dar, de regulă, an de an se primesc maximum 70. Anul trecut au fost 68. Programul la APIA Gorj este obişnuit. Se lucrează şi între Sărbători, cu posibilitatea ca unii dintre colegii de la Măsuri Specifice, care primesc aceste cereri de acord prealabil la motorină, să stea şi chiar mai mult de opt ore la serviciu“, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Oltul stă ceva mai bine la numărul de cereri, aici înregistrându-se peste 670 de solicitări. „Anul trecut au fost peste 800 de cereri, iar anul acesta, până acum am primit 672 de solicitări.
Ajutorul este de 1,79 lei pe litru pentru o medie de 78 de litri de motorină consumată la hectar. Cererile trebuie însoţite de factură doveditoare a faptului că s-a achiziţionat motorina, după care se face centralizarea, se verifică şi se trece la plata subvenţiilor. În ceea ce priveşte programul de Sărbători, funcţionarii APIA nu au lucrat pe 25 şi 26 decembrie şi nu vor lucra nici pe 1 şi 2 ianuarie. În rest, activitatea se va desfăşura după programul normal“, a spus Gheorghe Dumitrescu, director executiv adjunct al APIA Olt.
Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către Centrele Judeţene APIA în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de acord. Beneficiarii sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.
Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc mai multe condiţii, în funcţie de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS