12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElena Călin: „În Bănie nu se mai poate înființa nici o farmacie“

Elena Călin: „În Bănie nu se mai poate înființa nici o farmacie“

Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj (CMF), a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV despre piața farmaceutică din Dolj (Foto: Lucian Anghel)
Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj (CMF), a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV despre piața farmaceutică din Dolj (Foto: Lucian Anghel)

În cei 25 de ani de reglementări succesive, sistemul farmaceutic a trecut prin nenumărate reforme. Acum oricine poate înființa o farmacie dacă are un farmacist-șef. În Dolj sunt 238 de farmacii, dintre care 140 în Craiova. În mediul urban se ține cont de criteriul demografic, în sensul că o farmacie se înființează la un anumit număr de locuitori. La țară nu există astfel de restricții. În prezent, în Bănie nu se mai poate înființa nici o farmacie.

În Craiova, la fiecare colț de stradă îți atrage atenția câte o pancartă cu numele unei farmacii. În total sunt 140, cele mai multe așezate strategic în jurul spitalelor. Nici orașele mai mici din județ și nici comunele nu duc lipsă de farmacii. Numărul acestora a ajuns la 238, iar în unele comune există și câte cinci-șase. După mulți ani în care înființarea și funcționarea farmaciilor din România era reglementată de ordine date de fiecare ministru ajuns la cârma Ministerului Sănătății, în 2006 s-a dat o lege cu aplicare din anul 2008, atunci când au fost publicate și normele. „Până atunci, înființarea și funcționarea unei farmacii era reglementată de ordinele diverșilor miniștri ai sănătății care s-au schimbat foarte des și fiecare venea cu reglementările sale. După multe demersuri s-a ajuns ca în final să existe o lege. Aceasta prevede că în mediul urban înființarea unei farmacii trebuie să se facă respectând criteriul demografic. În București se poate înființa o farmacie la 3.000 de locuitori. În orașele reședință de județ, cum este Craiova, o farmacie se înființează la 3.500 de locuitori. Iar în orașele mai mici trebuie să fie o farmacie la 4.000 de locuitori“, a spus Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj (CMF).

„Nu poți să înființezi farmacie într-o baracă“

În mediul rural nu se ține cont de criteriul demografic. Cu toate acestea, clădirea unde va funcționa farmacia trebuie să aibă minimum 50 de metri pătrați, dintre care se exclud holurile și grupurile sanitare. Spațiul trebuie să fie prevăzut cu patru încăperi, o cameră de vânzare, un depozit și biroul farmacistului. „Nu poți să înființezi farmacie într-o baracă pe care o cosmetizezi. În mediul rural nu se ține cont de criterul demografic. În orice comună, sat se pot înființa câte farmacii dorești. CMF a propus să se facă o limitare și aici pentru că, de exemplu, în mai multe comune din Dolj există și câte cinci, șase farmacii. S-a cerut ca aici să existe o farmacie la 4.000 de locuitori, dar proiectul a fost respins“, a adăugat președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj.
În Craiova, piața farmaceutică este acoperită. Vedem totuși că mai apar, din când în când, farmacii sub diferite denumiri. Cum este posibil ne explică Elena Călin: „În Craiova, numărul farmaciilor a rămas același de câțiva ani buni pentru că s-a ținut cont de populație. Într-adevăr, mai apar unele, dar acestea sunt cumpărate de la un farmacist care nu mai poate să continue afacerea și vinde licența. O preia altcineva. Practic, noul proprietar cumpără fondul de comerț și din acel moment poate să o redenumească și să o mute într-o zonă cu un vad comercial“, a explicat Elena Călin.

Lângă spitale sunt și cele mai multe farmacii

Cei mai mulți luptă să deschidă o farmacie în zonele populate și, mai ales, în apropierea spitalelor. Dacă în urmă cu câțiva ani legea spunea că farmaciile trebuie să existe la cel puțin 500 de metri distanță una de alta, acum nu mai există nici o restricție. „Ne-am fi dorit o împărțire teritorială a farmaciilor mult mai bună. Cu ani în urmă, nu puteai să înființezi o farmacie decât la o anumită distanță de una care deja exista. Inițial, se stabiliseră 500 de metri, dar s-a ajuns la 250, până când s-a scos de tot această limitare. În Craiova, deși există atât de multe farmacii, mai este câte un cartier descoperit. Asta pentru că toată lumea aleargă după zonele foarte aglomerate, unde adresabilitatea este foarte mare. În zona Spitalului Județean de Urgență Craiova este un lanț de farmacii, una lângă alta. În general, lângă spitale sunt și cele mai multe farmacii pentru că de acolo mai cumpără pacienții medicamente atunci când nu găsesc în spital“, a spus Elena Călin.

Decontarea rețetelor se face mai rapid

Pentru a putea funcționa, fiecare farmacie încheie contract anual cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). În baza acestuia, farmaciilor le sunt decontate prețurile medicamentelor eliberate pe rețetă. De luna viitoare urmează să înceapă perioada de contractare pentru 2016. „Cred că în a doua jumătate a lunii aprilie s-ar putea să fie semnate contractele cu CAS. Cei care au deja farmacii eliberează medicamente și acum pentru că se lucrează pe acte adiționale. Farmaciile noi sunt cele care așteaptă semnarea contractului cu CAS pentru prima dată. Un lucru bun este că s-a redus termenul de plată a serviciilor de către CAS. Până în urmă cu doi ani, termenul de decontare al medicamentelor eliberate pacienților ajunsese la 300 de zile. Acum a fost redus la 90, cel mai mult 120 de zile, iar medicamentele date pe programele de sănătate se decontează în 60 de zile“, a precizat președintele CMF Dolj.

Cât cheltuim pe medicamente?

Două treimi dintre farmaciile din România sunt independente, iar restul aparţin unor grupuri puternice din care de regulă fac parte şi distribuitori. Circa 67% dintre români cumpără medicamente eliberate pe bază de rețetă cel puțin o dată la trei luni, iar peste un sfert dintre ei au achitat sume medii lunare cuprinse între 50 și 99 de lei pentru aceste medicamente, potrivit studiului Confido.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS