22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExperienţa primului an de studii în străinătate - „Dacă m-aş întoarce în ţară, nu mi-aş găsi de lucru“

Experienţa primului an de studii în străinătate – „Dacă m-aş întoarce în ţară, nu mi-aş găsi de lucru“

lorena1

Lorena Cîrneanu (foto) a absolvit liceul anul trecut şi a plecat să studieze în Marea Britanie. Pentru Lorena, România rămâne mai degrabă o destinaţie de vacanţă. GdS vă va prezenta povestea altei tinere din Craiova, care a ales să-și continue studiile universitare tot în Marea Britanie.

Lorena Cîrneanu a absolvit Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, în anul 2014, obținând  9,81 la examenul de bacalaureat şi 9,80 media anilor de liceu.
Are multe vise, ambiţie şi dorinţa de a-şi croi drum în viaţă pe propriile picioare. A ales să studieze la Universitatea din York din Marea Britanie, specializarea matematică-statistică. Îi place foarte mult să citească, în special clasici, să călătorească, să cunoască oameni din toate colţurile lumii, să le descopere cultura şi tradiţiile. Este pasionată de matematică aplicată. Din generaţia ei, din colegiul craiovean în care a absolvit doar cinci tineri au ales să plece la studii în străinătate: patru în Anglia, iar unul în Suedia.
„Am avut şi norocul să am doi verişori stabiliţi în Marea Britanie, pe care am avut posibilitatea să îi vizitez. Am fost impresionată din primele momente de civilizaţia de acolo, de oraşele cu cultură foarte veche şi bogată, de oameni. În plus, era un vis pe care îl aveam de copil, acela de a pleca la studii într-o ţară europeană, iar părinţii m-au susţinut şi încurajat permanent. Au făcut eforturi foarte mari ca să mă susţină. Costurile la o universitate străină sunt mari, 9.000 de lire pe an pentru studii şi aproximativ 6.000 de lire pe an pentru a trăi. Pentru studii, însă, mi-am asumat împrumutul acordat de guvernul britanic. Mi-am căutat deja de lucru, o să întâmpin studenţii de anul I, îi voi ajuta cu viza şi tot ce presupune adaptarea în universitate“, a povestit Lorena Cîrneanu.

„Orice punct de vedere este aplaudat“

A fost impresionată din primul moment de frumuseţea universităţii, a campusului care dispune şi de un parc natural, de clădiri noi, spaţiu verde pentru studiu, chiar şi o biserică. Sunt grupate într-un singur loc şapte colegii, fiecare cu câte opt, nouă clădiri. Încă din prima seară, studenţii de anul I au fost întâmpinaţi cu petreceri de bun-venit, iar timp de o săptămână au participat la tot felul de activităţi. Mărturiseşte că în numai un an a reuşit să se cunoască foarte bine, să înveţe să îşi organizeze timpul. Din 181 de studenţi din primul an de la statistică, a terminat cu media cea mai mare, iar din 234 la matematică a terminat a treia. Este mândră că este studentă la Universitatea din York, unde se simte deja ca într-o familie.
„Am avut şansa ca în acest an să mă dezvolt într-un mediu multicultural internaţional, care mi-a facilitat schimbarea perspectivei, lărgirea orizonturilor de înţelegere. Am învăţat că punctul meu de vedere contează, am simţit cum sunt încurajată să mă exprim. A fost oarecum ciudat la început, deoarece trebuie să recunoaştem am crescut cu o teamă de a nu greşi, cu o ruşine de a nu spune ceva greşit dascălului. Este o atmosferă specială în acest loc care te determină să înveţi, să te implici, să fii activ. Profesorii sunt foarte apropiaţi de noi, încă din primele momente ne spun să le zicem pe nume, fără formalisme. Nimeni nu te sancţionează dacă greşeşti, orice punct de vedere este aplaudat. Pentru seminarii primim cu o săptămână înainte o fişă foarte mare de exerciţii, avem astfel şansa să lucrăm înainte, să ne pregătim intens, să citim foarte mult. Până la facultate nu aveam habar ce este statistica, nu am făcut niciodată această disciplină în liceu, deşi la ei se studiază. Am descoperit că îmi place extrem de mult, simt că este ce vreau să fac mai departe. Avem doar patru, cinci cursuri pe zi, în schimb se pune accent pe munca individuală. Simţi că profesorul nu munceşte doar pentru salariu, ci că o face cu vocaţie, pasiune. Dincolo de orele de curs, se ocupă de implicarea studenţilor în activităţi de voluntariat şi nu numai“, a adăugat Lorena. A obţinut deja o bursă de 2.000 de lire din partea universităţii datorită notelor obţinute, dar ţinându-se cont şi de veniturilor părinţilor.

Universitatea oferă o multitudine de oportunități

Se află în vacanţă în acest moment în Craiova. Mărturiseşte însă că s-a gândit serios şi a luat o decizie pentru când va termina facultatea.
„În afară de părinţi şi prieteni nu am alte motive să mă întorc în România. Ai mei se gândesc deja serios să vină ei la mine, să se stabilească în Anglia, pentru a-mi sta aproape. Ştiu că, dacă m-aş întoarce în ţară, nu mi-aş găsi de lucru, nu mi-aş putea plăti împrumutul. Vreau ca toţi tinerii să ia în calcul oportunitatea pe care le-o oferă faptul că pot studia în ţări europene şi nu numai, că pot să fie pe cont propriu, să cunoască oameni din toate colţurile lumii, să simtă că părerea lor contează. Apoi, în cadrul universităţii există societăţi pe orice domenii, pentru toate hobby-urile sau pasiunile. În campus se organizează cinema unde preţul de intrare este extrem de accesibil. Este păcat să stai degeaba când ţi se oferă o multitudine de oportunităţi“, a adăugat Lorena.
Nu i-a fost nici o secundă ruşine să spună tuturor că este româncă, a trecut însă o singură dată printr-un moment stânjenitor, însă a ştiut să facă faţă cu brio. „Stăteam la rând pentru a-mi lua un număr de angajare. Erau foarte mulţi români în acea mulţime, mulţi dintre ei având un limbaj stânjenitor… Când am ajuns la ghişeu, persoana de acolo m-a întrebat cum de sunt româncă şi sunt atât de albă… Am simţit ce vrea să spună şi i-am explicat politicos ce înseamnă să fii român, să îi spun că nu are nici o legătură cu culoarea pielii… A înţeles şi a fost vizibil jenată“, a spus Lorena.
Privind în urmă, la perioada liceului, îşi aminteşte cu drag şi recunoştinţă de toţi profesorii care au avut un rol esenţial la formarea ei. I-au rămas însă mai aproape de suflet, profesoara de engleză Adina Chirea şi profesorul de matematică Cristian Schneider.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS