22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘpaga de la Medicină: mii de euro și sute de bijuterii

Șpaga de la Medicină: mii de euro și sute de bijuterii

Cinci profesori și o secretară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova sunt urmăriți penal pentru că au primit sau intermediat șpăgi între 50 și 100 de euro de la studenți pentru a le da note de trecere la examene. Procurorii de la Parchetul General au ridicat de la domiciliile acestora un adevărat tezaur: sute de bijuterii din aur, zeci de mii de lei și peste 13.000 de euro. Cei șase inculpați au fost puși sub control judiciar, iar profesorii au primit interdicție să mai predea studenților. Este vorba despre Lucica Roșu, Cristina Petrică, Dănuț Firu, Daniela-Denisa Cernea, Bogdan Cotoi și Raluca Eugenia Iovan.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a făcut publice, ieri, numele persoanelor urmărite penal, în urma perchezițiilor desfășurate luni la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova – Facultatatea de Medicină şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală -, la locuințele mai multor cadre didactice, dar și la unități spitalicești.
Procurorii susțin că Lucica Roșu, Cristina Petrică, Dănuț Firu și Daniela-Denisa Cernea – cadre universitare la UMF – au primit mită, Bogdan Cotoi, tot cadru didactic, a fost complice la luarea de mită și a folosit în orice mod, direct sau indirect, informații ce nu sunt destinate publicității sau a permis accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, iar Eugenia-Raluca Iovan, secretară, a făcut trafic de influență și a folosit sau permis și ea accesul persoanelor neautorizate la informații nedestinate publicității. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General au mai menționat că, pe toată durata măsurii controlului judiciar, persoanelor în cauză le este interzisă exercitarea profesiei de cadru didactic.
În urma perchezițiilor efectuate luni, 6 iulie, în 15 locații, oamenii legii au găsit și au pus sechestru pe bani și bunuri. „Au fost identificate și indisponibilizate sume în lei și valută (55.423 de lei, 13.760 de euro), precum și sume în diferite valute, fiind ridicate înscrisuri și bijuterii din aur (peste 500 de piese)“, se arată în comunicatul emis de PÎCCJ. La momentul transmiterii comunicatului, procurorii au mai informat că fuseseră audiate 75 de persoane.

Cine sunt și ce averi au acuzații

Lucica Roșu

Lucica Roșu, de 63 de ani, este profesor universitar și șef Laborator Analize Medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. Conform declarației de avere aferentă anului 2013, cea mai recent postată pe site-ul SCJU Craiova, aceasta a avut un venit de 50.400 de lei de la UMF Craiova și 51.330 de la SCJU Craiova, precum și 2.400 de lei de la SC Meditech Craiova, ca medic laborator. În declarația Lucicăi Roșu de la acea vreme mai apăreau două autoturisme, Opel Astra și Cielo, două apartamente, o casă de locuit și un teren agricol în suprafață de 7.500 mp. Totodată, în declarație nu apăreau conturi bancare și datorii, plasamente, dar nici bunuri (metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult etc.) care să depășească, însumate, valoarea de 5.000 de euro.

Cristina Petrică

Cristina Petrică are 63 de ani, este conferențiar universitar și medic primar Laborator clinic și Microbiologie. Aceasta mai are și alte activități, conform CV-ului de pe site-ul UMF: coordonează lucrări științifice studențești, lucrări de licență, participă la comisii de concurs pentru ocuparea unor posturi de preparator și asistent universitar, pentru admiterea la doctorat, dar și în comisii de susținere a examenelor și a referatelor de către doctoranzi.

Dănuț Firu

Dănuț Firu este medic de medicină generală și șef lucrări universitare la UMF Craiova. Acesta este soțul judecătoarei Marga Firu de la Tribunalul Dolj. Conform declarației de avere a acesteia, Dănuț Firu a obținut, în 2013, 24.000 de lei ca șef de lucrări, iar acesta mai apare și cu două terenuri: unul intravilan, de 3.966 mp, cumpărat în 2005, și altul extravilan, de 27,28 ha, cumpărat în perioada 2007-2009.
Potrivit declarației de avere a soției, fiul este asociat unic la Steodan Impex Bistreț, care se ocupă de cultivarea cerealelor, exclusiv orez. Firma a primit fonduri nerambursabile de la Agenția de Plăți și Dezvoltare în Agricultură în valoare de 978.000 de lei.

Daniela Cernea

Daniela Cernea are 60 de ani, este conferențiar universitar și medic primar Anestezie-Terapie Intensivă. În 1992 a făcut o specializare pe anestezie în chirurgia laparoscopică în Lyon, Franţa. Ea este membru al Societăţii Române de anestezie Terapie Intensivă, al Societăţii Române de chirurgie endoscopică, al Societăţii Europene de Anestezie, dar și al Centrului pentru studii morfologice de microscopie și imunologie.
Conform declarației de avere a soțului, Nicolae Cernea, șef de secție la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a SCJU Craiova, aceasta a avut, tot în anul 2013, un venit de 22.000 de lei de la SCJU Craiova, 26.000 de lei din funcția de conferențiar la UMF Craiova și 6.000 de lei venitul de la cabinetul medical. În declarația de avere a soțului mai apar două autoturisme, un Peugeot 407 și un Citroen C4, cumpărate în 2004, respectiv 2005, două apartamente (cumpărate în 1995 și 2008 și deținute împreună cu Daniela Cernea) și o casă de locuit, moștenită în 2013.
Trebuie amintite și activele financiare menționate în declarația lui Nicolae Cernea, completată în aprilie 2014. Vorbim despre 11 depozite bancare, dintre care trei deschise în anul 2013, cu o valoare totală, la acea dată, de 9.200 de euro și 21.672 de dolari americani. Celelalte depozite, opt la număr, au fost toate deschise în anul completării declarației, 2014, și aveau o valoare totală de 21.131 de euro, 5.000 de dolari și 61.000 de lei. Din vânzarea unui apartament, soții au obținut 176.737 de lei în 2014, iar în declarație mai apare și o donație de 20.000 de euro, din partea părinților lui Nicolae Cernea.

Bogdan-Virgil Cotoi

Bogdan-Virgil Cotoi este asistent universitar la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală în cadrul UMF Craiova. Acesta este și medic de familie, tot în comuna Bistreț, unde își desfășoară activitatea și firma fiul familiei Firu, menționată mai sus. Cotoi a participat la al XII-lea congres național de chirurgie plastică și estetică, având, totodată, certificate și diplome în diverse domenii, precum ecografia generală, teoretică și practică. Totodată, acesta a participat la prima conferință româno-sârbă de chirurgie, în perioada 17-19 noiembrie 2006.
Cea de-a șasea inculpată, Eugenia-Raluca Iovan, este secretară în cadrul UMF Craiova. Conform site-ului instituției, aceasta răspunde și de secretariatul studenților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS