12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezamăgire în lanţ la Bursa Locurilor de Muncă

Dezamăgire în lanţ la Bursa Locurilor de Muncă

Zeci de agenţi economici au răspuns vineri invitaţiei lansate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de a participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi în judeţele Olteniei. Cele mai multe joburi au fost pentru absolvenţii de studii medii. Angajatorii s-au plâns că tinerii nu sunt interesaţi să muncească, în timp ce aceştia spun că oferta este limitată, iar angajatorii sunt neinteresaţi să angajeze persoane fără experienţă.  

Strungar, frezor universal, lăcătuş mecanic, agent comercial, dulgher, agent de pază, operator introducere, validare şi prelucrare date sunt doar câteva meserii căutate în această toamnă de agenţii economici doljeni. Pentru absolvenţii de studii superioare, oferta a fost limitată. 28 locuri de muncă au fost declarate vacante, cele mai multe pentru programatori, operatori maşini cu comandă numerică, inginer sisteme de securitate, funcţionar economic, asistent manager, translator limba engleză, profesor limba germană.
„Obiectivul principal al acestei burse îl constituie creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă disponibile în rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă. Tinerii au astfel şansa de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de muncă, dar şi şansa să se reorienteze profesional către alte ocupaţii cu mai mari posibilităţi de angajare. Pentru acest eveniment am contactat 222 de agenţi economici, însă au răspuns invitaţiei 46, oferind 401 de locuri de muncă. Cea mai mare cerere este pentru persoanele cu studii medii şi persoanele calificate în domenii de activitate precum: industrie, comerţ/vânzări, prestări servicii, alimentaţie publică, protecţie şi pază, construcţii, confecţii“, a menţionat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.

A durat doar trei ore

Bursa locurilor de muncă a început la ora 9.00. Deşi numărul angajatorilor interesaţi să îşi prezinte oferta locurilor de muncă vacante a crescut, numărul absolvenţilor ce au venit să îşi caute un loc de muncă a fost mai mic decât în anii anteriori. După numai trei ore, evenimentul s-a încheiat. Mare parte din cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au arătat dezamăgiţi de locurile de muncă vacante.
„Am mai fost de două ori până acum și nici măcar nu m-au sunat să vin la interviu. Slabe șanse să am astăzi noroc, dar măcar fac tot ce depinde de mine. Și nici nu au posturi. Găsești numai frizer, dulgher, cofetar și în departamentul de vânzări, în general“, a spus dezamăgită o tânără în timp ce completa un chestionar.
Ionuţ Manolache are 26 de ani, este absolvent de master, iar din 2013, şomer.
„Imediat după master, am lucrat ca gestionar la un magazin. De un an însă sunt şomer. Am trimis foarte multe CV-uri, însă nici un angajator nu s-a deranjat cel puţin să mă cheme la interviu. Îmi doresc foarte mult un loc de muncă. Visez să pornesc ca operator calculator, iar în câţiva ani să ajung asistent manager. Am depus CV-uri şi la această bursă, voi vedea câţi angajatori mă vor chema la interviu“, a spus tânărul. Şi Ştefania Bălă, de 18 ani, a absolvit liceul în acest an, specializarea gastronomie.
„Sunt dispusă să accept orice loc de muncă. Mulţi dintre colegii şi prietenii mei au intrat în şomaj, însă eu îmi doresc cu orice preţ să muncesc, nu vreau indemnizaţie de şomaj. Am depus CV-ul pentru un post de casieră, dar şi ca agent comercial“, a spus Ştefania. Mai puţin încrezător s-a arătat Marian Mitrache: „Sunt absolvent de facultate. De trei ani îmi caut un loc de muncă, însă fără succes. Am urmat şi cursuri de reconversie profesională. M-am calificat şi ca ospătar tocmai din dorinţa de a găsi ceva de muncă. Am depus CV-uri la nenumărate firme de recrutare, dar şi direct la angajatori, însă fără succes“.
Cu diploma de profesoară de matematică în mână și cu bagaj considerabil de cunoștințe acumulate de-a lungul anilor de studiu, o femeie în jur de 30 de ani nu-și mai dorește decât să fie angajată ca agent de vânzări sau… frizer. „Accept orice loc de muncă până anul viitor când o să mă înscriu din nou la examenul de titularizare. Anul acesta am primit numai opt ore de matematică într-o comună din Dolj, pe care aș fi luat două milioane și jumătate (lei vechi – n.r.). Și am refuzat acele ore pentru că nu am cum să-mi întrețin familia din banii ăștia. Am venit cu speranța că îmi voi găsi un loc de muncă mai bine plătit“, a spus femeia vizibil afectată.

Agenţii economici susţin că tinerii nu îşi doresc cu adevărat să muncească

Nici agenţii economici nu au rămas impresionaţi de tinerii prezenţi la bursa locurilor de muncă. Concluzia generală: sunt slab pregătiţi, nu sunt interesaţi să muncească. „La Bursa de astăzi, am oferit 30 de locuri de muncă vacante. Sunt posturi de operatori vânzări prin telefon, 20 din ele pentru limba română, 10 pentru cunoscătorii limbii engleze şi spaniole. Din păcate, nu am primit foarte multe CV-uri, deşi suntem interesaţi să le oferim o şansă la început de drum. Vrem tineri motivaţi să muncească, comunicativi, cu iniţiativă“, a spus Cristina Filip, reprezentant al SC Tregi Direct Service SRL. Şi reprezentantul firmei SC Popeci Industry SRL s-a prezentat la Bursă în căutarea a şapte tineri dornici să lucreze ca operatori maşini comandă numerică, frezori sau strungari pentru strunguri paralele.
„Locurile de muncă sunt afişate la standul nostru, însă foarte puţini au fost cei care s-au oprit să întrebe în ce anume constau aceste meserii. Nu cerem experienţă în domeniu, suntem dispuşi să îi formăm, vrem doar să vedem că sunt dornici să muncească“, a spus Daniela Ivan.
La încheierea Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, 532 de persoane au participat la eveniment, din care 405 au fost absolvenţi, 185 de persoane au fost selectate în vederea angajării, iar 23 de persoane au fost angajate pe loc.

Mai puţini participanţi decât locuri de muncă la Gorj

Cele mai multe locuri de muncă au fost pentru studii medii
Cele mai multe locuri de muncă au fost pentru studii medii

Dacă agenţii economici au oferit 473 de locuri de muncă, la Bursă au fost prezente 417 persoane, dintre care 391 de persoane sunt absolvente din promoţia de anul acesta. Angajatorii au reuşit să angajeze pe loc 62 de tineri şi au fost selectate pentru interviuri 251 de persoane. „A fost o prezenţă bună, chiar dacă am avut mai multe locuri de muncă decât participanţi. Au venit mulţi către finalul Bursei. Am avut mai mulţi angajaţi decât anul trecut şi a rămas un număr de candidaţi care vor merge la interviuri la firme. Au fost încadraţi pe loc tineri care vor lucra ca vânzători, primitori, distribuitori, manipulant marfă, inspectori asigurări şi a fost angajat şi un inginer silvic“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. În cadrul Bursei locurilor de muncă a fost amenajat un stand al EURES, unde au fost oferite peste o mie de locuri de muncă în diferite ţări din Europa.

Douăzeci şi două de persoane angajate pe loc în Mehedinți şi Vâlcea

La Drobeta Turnu Severin, trei persoane au fost încadrate pe loc din cele aproximativ 340 de persoane prezente.
AJOFM Mehedinţi a contactat peste 200 de angajatori, însă numai 30 de agenţi economici au participat. Aceștia au oferit 144 de locuri de muncă.
La Vâlcea s-au prezentat 58 de societăţi comerciale care au pus la dispoziţie 361 locuri de muncă pentru absolvenţi. Oferta a mai cuprins 507 locuri de muncă vacante pentru alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, la care s-au adăugat cele 1.044 de locuri de muncă vacante disponibile prin reţeaua EURES România. Au fost selectaţi, în vederea susţinerii interviului, 553 de şomeri din 1.300 de persoane prezente. În afara şomerilor selectaţi pentru interviu, au fost încadrați în muncă pe loc 19 şomeri. Alți 58 de absolvenţi care vor fi încadraţi cu subvenţionarea locului de muncă, urmând ca săptămâna viitoare să fie semnate convenţiile în vederea acordării subvenţiei lunare, cuprinse între 500 şi 750 de lei, în funcţie de nivelul studiilor absolventului.
Redacţia Gazeta de Sud

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS