12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO fetiţă de doi ani şi jumătate are nevoie de ajutor

O fetiţă de doi ani şi jumătate are nevoie de ajutor

http://www.youtube.com/watch?v=TA8wsbg4-G0

A văzut lumina zilei în 2011, chiar de Sfânta Maria. Din nefericire, Maria Andreea s-a născut cu o malformaţie congenitală rară, sindromul Pierre Robin. Are maxilarul inferior subdezvoltat, bărbia foarte mică, drept care tendinţa limbii este de a cădea în faringe, îngreunând respiraţia, iar cerul gurii este incomplet închis, în formă de U. A primit şanse minime de supravieţuire, iar părinţii au fost sfătuiţi să înceteze să lupte, să nu-şi facă speranţe şi chiar să accepte să o dea în grija Protecţiei Copilului. Au refuzat şi au luptat pentru copilul lor, au uitat ce înseamnă odihna şi acum au satisfacţia că fetiţa lor are şanse de recuperare chiar şi de 90%, după cum le-au spus medicii. Pentru asta însă este nevoie de o serie de intervenţii chirurgicale, de aparate speciale de aspirat, de oxigen, de atenţie deosebită. 

Un apel disperat primit la Gazeta de Sud de la familia Piezerel ne-a determinat să ne deplasăm în comuna doljeană Cernăteşti, la aproximativ 20 de kilometri de Craiova. Într-o casă modestă am găsit o tânără de numai 26 de ani, ţinând în braţe un ghemotoc de copil, cu ochii mari şi negri. Femeia avea ochii în lacrimi şi o tristeţe adâncă întipărită pe faţă. De aproximativ doi ani, nu mai ştie ce înseamnă odihna, însă nu se plânge de acest lucru. Pentru copiii ei ar face orice. Băieţelul cel mare este la şcoală, în clasa pregătitoare, iar Andreea Maria are doi ani şi jumătate. „Ne-am dorit enorm aceşti copii. Din păcate, cu fetiţa cea mică am avut probleme grave din primele minute de viaţă. Soarta a decis ca Andreea să se nască chiar de ziua soţului meu, în zi de sărbătoare, de Sfânta Maria. Cât timp am fost însărcinată, am mers la medic, am făcut analize. Am făcut două ecografii în cele nouă luni de sarcină, una la două luni şi alta la şase luni, ambele au fost bune. Am născut la Spitalul nr. 2 din Craiova la nouă luni şi două zile. M-am speriat încă din primele secunde de viaţă ale Andreei. Copilul nu a ţipat imediat după naştere, iar medicii discutau deja între ei că fata este moartă. După câteva minute însă, după ce au aspirat-o, a început să plângă, însă am primit vestea ce avea să mă doboare. Mi-au spus că fata are o problemă la gură şi că, momentan, nu o pot alăpta… Mi-au dat copilul în braţe şi mi se părea un copil absolut normal, nu vedeam care este problema despre care vorbeau medicii. Atunci i-au deschis guriţa şi mi-au explicat şi arătat că Andreea nu are cerul gurii. Avea doar trei zile de viaţă când medicii au solicitat un elicopter SMURD şi au transferat copilul pentru investigaţii la Spitalul «Grigore Alexandrescu» din Bucureşti. Timp de o lună a stat conectată la aparate şi nu primeam prea multe şanse că o să supravieţuiască. Ne-au spus că are o malformaţie rară, iar pentru a respira are nevoie de traheostomă permanentă. I-au montat-o şi ne-au spus că are nevoie de aparat de aspirat şi aparat de oxigen. O aspirăm de câteva ori pe zi, suntem atenţi ca acest dispozitiv să nu i se înfunde cu mucozităţi şi ea să intre astfel în insuficienţă respiratorie. Am fost sfătuiţi să lăsăm copilul în plasament la Protecţia Copilului, însă am refuzat categoric acest lucru. Am semnat şi ne-am asumat responsabilitatea faţă de fetiţa căreia i-am dat viaţă. Psihic, Andreea este perfect dezvoltată. A început chiar să vorbească, iar primul cuvânt pe care l-a spus şi îl repetă este «mama»“, a povestit Alina Piezerel, mama fetiţei.
Părinţii au renunţat să muncească, ambii copii având nevoie de atenţie. În cei doi ani şi jumătate de viaţă ai Andreei, trei săptămâni pe lună stă internată cu mama sa la spitalul bucureştean şi doar o săptămână acasă. Mama a învăţat tot ce trebuie să facă în caz de urgenţă, până când echipajul SMURD ajunge la domiciliu. Ştie cel mai bine cum se folosesc dispozitivele medicale, îi ascultă respiraţia, realizează când este nevoie să o aspire.

Au nevoie de bani pentru dispozitivele medicale

De ceva timp, părinţii nu şi-au mai permis să plătească închirierea concentratorului de oxigen. Au acumulat aproximativ 600 de lei restanţe la această firmă, drept care au rămas fără dispozitivul atât de necesar. 200 de lei pe lună i-ar costa închirierea aparatului. „Avem nevoie de referat de la medicul specialist, iar pentru acest lucru ar trebui să ne internăm iar. Evităm să ieşim din casă cu copilul, pentru că răceşte imediat, iar apoi problemele se ţin lanţ. Ne-ar fi foarte necesar un aparat de oxigen, însă nu ni-l vom putea permite niciodată pentru că am auzit că ar costa aproximativ 8.000 de lei. În acest moment ar trebui schimbată traheostoma, însă avem nevoie de 400 de lei pentru această intervenţie. În luna februarie trebuie să mergem la control la Bucureşti, iar în luna mai am primit asigurări că va veni o echipă de medici americani care vor efectua gratuit intervenţii. Dacă reuşim ca Andreea să nu se îmbolnăvească şi să ajungă la 12 kilograme, intervenţia va fi posibilă. Ni s-a explicat că trebuie să îi monteze o plăcuţă de argint în cerul gurii, apoi va urma o nouă operaţie pentru închiderea boltei palatine. În cazul în care medicii străini nu vor putea interveni chirurgical, am aflat că avem nevoie de 2.000 de euro, bani pe care nu îi avem. În această lună, nici măcar indemnizaţia de însoţitor nu am primit-o, Primăria Cernăteşti motivând că nu are bani“, a explicat femeia.

Prognostic bun pentru copiii cu sindrom Pierre Robin

În general, prognosticul este bun pentru copiii cu sindrom Pierre Robin. Persoanele născute cu această afecţiune sunt mai scunde şi mai puţin dezvoltate decât cele sănătoase, dar acest fapt poate fi o urmare a dificultăţilor de hrănire şi respiraţie. Însă, copiii cu această malformaţie devin, mai apoi adulţi normali, cu un grad de dezvoltare psihic şi fizic perfect normal, evident, cu condiţia să primească îngrijirile medicale necesare.

Contul în care puteţi face donaţii 

Cei care doresc să o jute pe Andreea Maria pot dona orice sumă în contul: RO86INGB0000999901804921 (RON), care îl are ca titular pe tatăl fetiţei, Marian Piezerel. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS