20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatrimoniul Băniei, fotografiat de elevi

Patrimoniul Băniei, fotografiat de elevi

http://www.youtube.com/watch?v=9gz2eUz_-EY

Cea de-a V-a ediţie a Salonului Municipal de Fotografie pentru Liceeni „Craiova în imagini“, deschis la sfârşitul săptămânii trecute la Electroputere Parc, a lansat o provocare tinerilor pasionaţi de fotografie. „Ce înseamnă patrimoniul Băniei?“ a fost tema pe care aceştia a trebuit să o redea cu ajutorul aparatului de fotografiat. Cei mai împătimiţi artişti fotografi au pornit cu aparatul de gât să cutreiere oraşul şi să surprindă cele mai reprezentative clădiri şi monumente de patrimoniu. După trecerea prin furcile caudine ale evaluării unui juriu extrem de exigent (Florin Rogneanu – directorul Muzeului de Artă Craiova, Victor Boldâr – EFIAP, col. (r) Mircea Anghel – AFIAP, Dan Lupescu – directorul DJCPCN Dolj, Viorel Pârligras – grafician, Cristi Nedelcu – directorul Salonului), 70 de fotografii realizate de 35 de elevi au fost acceptate şi expuse la Electroputere Parc, gazdă primitoare şi în acest an pentru Salon.
Conform aprecierilor specialiştilor, actuala ediţie a fost una extrem de reuşită, tinerii pasionaţi de fotografie dovedind inventivitate în tratarea unei teme destul de dificile, respectiv a fotografiei de arhitectură şi urbanistice.
Marele Premiu „Nicu Dan Gelep“ a revenit Lorenei Ana Maria Cîrneanu (Colegiul Naţional „Carol I“)  pentru lucrarea „Calea Unirii“, medalia de aur a Salonului a fost adjudecată de Simona Cojocariu (Liceul de Artă „Marin Sorescu“) pentru lucrarea „Sacru şi profan“, medalia de argint – Ana-Maria Cucu (Liceul Tehnologic „George Bibescu“) pentru lucrările „A.I. Cuza“ şi „Fraţii Buzeşti“, medalia de bronz – Teodora Adriana Hagiu (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“) pentru lucrarea „Vis-a-vis“. Au fost decernate la cea de-a V-a ediţie şi câteva premii speciale: Premiul Special al Muzeului de Artă a fost acordat Ilenei-Ancuţa Simion (Colegiul Naţional „Carol I“) pentru lucrarea „Iluzii“, Premiul Special al Fotoclubului „Mihai Dan Călinescu“ i-a revenit  lui Mihai Cosmin Ţenea (Colegiul Naţional „Elena Cuza“)  pentru lucrarea „Impresii nocturne“, în vreme ce Premiul de Popularitate a fost obţinut de Daniela Iuliana Jinov (Colegiul Naţional „Carol I“) pentru lucrarea „Trecutul rămâne acelaşi“.
Graţie sponsorilor – Pensiunea Ina Rânca, Grupul Bacolux, Cabana Terra Sky Rânca, Cornul Abundenţei şi Electroputere Parc – laureaţii acestei ediţii s-au bucurat de premii constând în weekenduri la Rânca şi Herculane, cărţi şi articole de papetărie.
Salonul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Craiova“ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Fotoclubul „Mihai Dan Călinescu“, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Dolj, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, cu sprijinul Fundaţiei Gazeta de Sud. Ediţia de anul acesta a fost cuprinsă în programul Festivalului Craiovei, desfăşurat sub deviza „Olteni pentru olteni“ şi având ca scop strângerea de fonduri pentru dotarea Secţiei de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ cu aparatură medicală. Tinerii artişti fotografi participanţi la salon, dar şi vizitatorii au contribuit la această cauză prin cumpărarea vederilor cu Craiova de odinioară editate cu prilejul acestei campanii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS