12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj va realiza strategia de dezvoltare turistică a judeţului

CJ Gorj va realiza strategia de dezvoltare turistică a judeţului

Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a organizat ieri o şedinţă de lucru cu primarii de comune şi oraşe din judeţ. Pe ordinea de zi au fost abordate o serie de teme referitoare la pregătirile autorităţilor pentru sezonul rece, stadiul finanţării programelor de investiţii în infrastructură, stadiul realizării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide. De asemenea, au mai fost abordate oportunităţile de dezvoltare locală, prin asocierea unităţilor administrativ-teritoriale pentru pregătirea proiectelor de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie, atât pentru consumul propriu, cât şi pentru furnizarea de energie în reţeaua de transport şi distribuţie. Primarii au fost solicitaţi să analizeze această oportunitate şi să transmită interesul dumneavoastră pentru asocierea în scopul pregătirii proiectelor, până la 31 octombrie 2013. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014 a fost o altă temă discutată în cadrul şedinţei cu edilii şi secretarii celor 70 de localităţi urbane şi rurale din judeţul Gorj.

Primarii, restanţieri la trimiterea documentaţiei

Autorităţile locale trebuie să prezinte Consiliului Judeţean un plan de măsuri ce trebuie întreprinse la nivel local, în vederea asigurării circulaţiei rutiere pe drumurile publice, în perioada de iarnă 2013 – 2014, şi un plan de intervenţie în cazul producerii de situaţii de urgenţă în perioada sezonului rece. Consiliul Judeţean Gorj a solicitat celor 70 de primării planul de intervenţie, însă edilii nu s-au grăbit cu transmiterea datelor solicitate. Până pe 18 octombrie, planurile operative de organizare a intervenţiilor ar fi trebuit transmise la sediul Consiliului Judeţean Gorj. Din 70 de localităţi, numai şase au transmis documentaţiile, respectiv Albeni, Teleşti, Crasna, Turcineşti, Bengeşti – Ciocadia şi Căpreni. Pentru perioada de iarnă 2013 – 2014, la nivelul Consiliului Judeţean Gorj există organizat serviciul de permanenţă ce poate fi contactat la numărul de telefon 0734.457.545 şi care vă asigură sprijinul şi colaborarea în această perioadă.

Strategie de dezvoltare turistică

O ultimă temă de discuţii şi cea pe care s-a insistat cel mai mult a fost legată de promovarea de proiecte de dezvoltare turistică locală şi judeţeană. „Având în vedere impactul pozitiv înregistrat la cea de-a treia ediție a evenimentului de promovare turistică Zilele Turismului Gorjean, organizat de Consiliul Județean Gorj în perioada 6 – 15 septembrie 2013 și în scopul de a pune în valoare cât mai multe zone cu potențial turistic a județului Gorj, vă invităm ca, pentru ediția de anul viitor, să analizați posibilitatea de a participa alături de Consiliul Județean Gorj la alcătuirea programului de desfășurare a manifestării. Ca urmare, vă rugăm să transmiteți activitățile cultural-turistice pe care considerați că ar trebui să le includem în calendarul evenimentului respectiv și care reușesc să pună în valoare potențialul turistic al localității pe care dumneavoastră o reprezentați, precum și al județului Gorj.
Estimăm că cea de-a 4-a ediție a Zilelor Turismului Gorjean o să se desfășoare în perioada 7-28 septembrie 2014. Menționăm că acțiunile vor fi realizate de fiecare unitate administrativ-teritorială, existând posibilitatea reală de sprijin din partea Ministerului Turismului, sprijin ce va consta în asigurarea de materiale promoționale. Așteptăm ca până la 31 octombrie 2013, ora 16.00, să ne transmiteți propunerile dumneavoastră. În speranța unei bune colaborări viitoare, vă mulțumim anticipat pentru deschidere în ceea ce privește promovarea județului Gorj. Dorim ca în acest fel să realizăm o strategie de dezvoltare turistică a judeţului Gorj, având o monitorizare a tuturor proiectelor de dezvoltare turistică existente la nivelul fiecărei localităţi. Dorim ca o componentă importantă a dezvoltării turistice să fie agroturismul, produsele ecologice şi baza agroturismului să fie fermele unde să lucreze tineri în condiţii de performanţă. Trebuie să deschidem porţile turiştilor şi investiţiilor. E nevoie de o infrastructură adecvată, astfel încât fiecare sat gorjean să poată să devină un sat turistic. Nu este o exagerare. Trebuie să oferim din acest punct de vedere turiştilor oferte 365 de zile pe an. Am realizat un prim proiect privind siguranţa turiştilor în zona montană şi submontană şi vrem să avem în centrele de acolo nu oameni la pază, ci adevărate centre de informare turistică“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Rectificarea bugetară va asigura închiderea anului

În ceea ce priveşte rectificarea de buget din această lună, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, le-a transmis primarilor şi secretarilor de primării că sumele alocate vor asigura încheierea financiară a anului fără a exista sincope: „Ştiu că interesul este major în ceea ce priveşte rectificarea de buget. Va fi o rectificare ce va asigura închiderea anului fără a avea sincope. Vor fi asigurate salariile pentru personal şi toate categoriile de indemnizaţii pentru persoanele cu deficienţe şi asistenţi şi programele de asistenţă socială. Vrem să asigurăm o finalizare a investiţiilor existente în bugetul de anul viitor şi să începem investiţii cu adevărat utile şi realizabile în localităţile judeţului. Astfel să se procedeze cu mare atenţie la bugetele de anul viitor. Avem acum pe raza bugetului trei campusuri cu lucrări blocate din lipsa finanţării, dar trebuie să ne gândim bine ce lucrări au prioritate. Nu ne apucăm de alte lucruri când încă nu avem în toată comuna reţea de apă sau de canalizare, drumuri sau alt tip de infrastructură compatibilă cu un grad normal de civilizaţie. Apoi ne apucăm de campusuri şi alte centre şi investiţii“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS