32.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Vreau să vină primăriţa aici să stea în apa asta!“

„Vreau să vină primăriţa aici să stea în apa asta!“

http://www.youtube.com/watch?v=kyWzKrJJwy0

Ca să aducă la un stadiu decent câteva străzi din Bariera Vâlcii sau ca să le semnalizeze corespunzător, autorităţile au aşteptat ca zeci de oameni să-şi distrugă maşinile în şanţuri şi gropi la cea mai recentă ploaie. Acum, rămâne problema canalizării şi a nepăsării municipalităţii, cu care oamenii din Brestei sau Romaneşti se luptă de zeci de ani.

Zeci de oameni şi-au făcut maşinile praf în Bariera Vâlcii, la ploaia de acum câteva săptămâni, când apa a înmuiat asfaltul sau a spălat pământul şi pietrişul care acoperea superficial drumurile. Acestea s-au surpat sau au lăsat drept capcană zeci de şanţuri în care au rămas împotmoliţi mai mulţi şoferi. După acest episod, cei responsabili au acoperit şanţurile şi au peticit din nou drumurile, aducându-le la o stare decentă.

Vidanja şi pompele, singurele soluţii

Totuşi, problema canalizării, mediatizată de nenumărate ori de Gazeta de Sud, rămâne nerezolvată. În loc să găsească o soluţie de lungă durată, autorităţile trag de timp şi nu fac decât să trimită vidanje pe anumite străzi din oraş pentru a scoate apa din curţile oamenilor. Aceştia sunt disperaţi fiindcă s-au săturat să treacă prin aceleaşi lupte cu apele de zeci de ani. Este cazul cetăţenilor care locuiesc pe Aleea IV Brestei. „A venit în primăvară doamna primar, a intrat în curte şi era apa până la genunche. Nu s-a mai făcut nimic, dar apare la televizor şi vorbeşte vrute şi nevrute, dar de canalizare… Nici atât. Iar eu, dacă scot apa din curte, mă cert cu vecinii. Puteţi să filmaţi în curte. Cred că aşa este de când m-am născut. Nu e normal. Vreau să vină primăriţa aici să stea în apa asta. Aici stă mama mea, e bătrână, nu poate să scoată apa cu găleata“, a povestit Daniela Bobolan, căreia i s-a spus, ca şi altor craioveni din Brestei, că „nu mai sunt fonduri“ pentru canalizarea lor. Femeia dă o fugă în curte, pentru a-şi scoate şi restul apei cu o pompă pe care şi-a instalat-o singură în curte, căci vidanja nu a fost de ajuns.

„Suntem aşa de vreo 30 de ani“

Ploaia continuă. Altă femeie, mai în vârstă, trece prin zonă cu o plasă în mână. „Apa de ploaie, apa care bălteşte la fiecare ploaie! Au venit cei de la Compania de Apă, rezolvarea lor este ca la fiecare ploaie trimit maşinile. O soluţie pe termen lung ar fi să bage nişte ţevi, am suporta noi costurile, dar nu se face! Motivează dânşii că strada nu are cădere liberă şi le trebuie pompă sau nu ştiu ce alte maşinării, ceea ce eu nu cred. Soţul e înscris în audienţe, nu îl primeşte doamna primar, îl expediază la domnul Nedelescu. El vorbeşte numai în scris, am acasă o grămadă de răspunsuri acasă că nu sunt bani; studiul este aprobat, dar nu sunt bani. Suntem aşa de vreo 30 de ani. Era un canal colector care mergea la Jiu unde se deversau apele, acum s-au astupat cu casele interlopilor. Iar asta se ştie!“, spune Rodica Gâlcescu.

În Romaneşti nu vine nici salvarea

Situaţia nu diferă prea mult nici în cartierul Romaneşti. Câteva femei încearcă să traverseze o baltă imensă pentru a ajunge la noi, pe strada Ecoului, unde se strânge apa de pe celelalte străzi. „Eu am în curte apă! Vine salvarea, doctoriţa nu se dă jos pentru că nu are cum. Au venit din ăştia ca militarii să ne tragă apa, au zis că vin doar pe strada principală… Să ne facă şi nouă canalizare! Sunt bătrână, nu vine salvarea!“, repetă Sevastiţa Enăchiţă, supărată pe autorităţi. „De 60 de ani suntem în cartierul ăsta, din 1956, şi nu s-a făcut nimic, nici măcar un magazin nu avem. Canalizare vrem!“, o completează o vecină de după intersecţie. „Nu sunt numai ţigani aici, mai sunt şi români! Cu câte vidanje au adus aici făceau de zece ori canalizare. Prea e bătaie de joc, nu ne ajută nimeni cu nimic“, se completează femeile una pe alta. A treia doamnă trece strada: „Cred că înotam ca broaştele dacă nu ne făceau aici un trotuar!“, exclamă femeia cu un batic pe cap, în timp ce merge pâş-pâş pe trotuarul micuţ. Ploaia începe să se liniştească spre prânz. Lumea se retrage în case, acolo unde apa nu le-a ajuns. Încă.

Romaneşti şi Brestei, cele mai afectate zone

Compania de Apă „Oltenia“ a intervenit cu vidanjele, în cursul zilei de ieri, pe mai multe străzi şi alei din localitate. Cele mai afectate au fost cartierele Brestei (Aleea IV, Aleea VII şi Aleea Fermierului) şi Romaneşti (Aleea I şi II Odesa, străzile Bechetului, Homer, Petrila, Ecoului şi Bihorului). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS