16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFacultăţile îi îmbie pe viitorii studenţi

Facultăţile îi îmbie pe viitorii studenţi

http://www.youtube.com/watch?v=ocOQcCz1uC4

Universitatea din Craiova a dat ieri startul la înscrierile pentru concursul de admitere la facultate. Şi nici candidaţii nu au lipsit. Absolvenţii de liceu care au promovat bacalaureatul nu au întârziat să apară, unii doar pentru a obţine ultimele informaţii înainte de a decide ce domeniu să aleagă, iar alţii pentru a depune dosarele de înscriere.

Pentru a-şi prezenta programele de pregătire, cele 11 facultăţi ale Universităţii din Craiova şi-au amenajat standuri la care candidaţii au fost aşteptaţi de studenţi şi chiar de cadrele didactice cu pliante, dar şi cu informaţii privind fiecare domeniu de activitate. O parte din cei veniţi au încercat să afle şi ce domeniu ar fi mai avantajos. „Am venit să văd ce ofertă ar avea Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, şi oscilez între Finanţe şi Marketing. Aş vrea să lucrez în domeniul bancar“, a precizat Georgiana Gherghină, absolventă a Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova. Multe întrebări au fost adresate şi la standul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură. „Absolvenţii vin să întrebe ce specializări avem şi care a fost ultima medie de admitere, probabil este un criteriu de selecţie, dar noi le spunem şi ce oportunităţi au dacă aleg o specializare sau alta“, a precizat studenta Alexandra Albăstroiu.
Mulţi candidaţi au fost interesaţi de specializările din domeniul umanist şi în întâmpinare le-au ieşit reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale. „Au trecut foarte mulţi pe la stand. Am avut şi candidaţi hotărâţi să se înscrie şi i-am trimis la sala 414, pentru a-şi depune dosarul“, a spus una dintre studentele de la standul facultăţii.

Cu dosarele pregătite

Pentru a cunoaşte primii candidaţi, ne-am îndreptat spre sala de înscrieri de la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Pentru fiecare specializare, la ora 12.30 erau înregistraţi câţiva doritori. „Mă înscriu la Jurnalism şi aştept să văd rezultatele, vreau să văd că scrie în dreptul meu admis. Îmi place foarte mult să scriu şi am zis că jurnalismul e o oportunitate să scriu în continuare. Şi, de ce nu, chiar să fac o schimbare în mass-media. Problema este că am o medie cam micuţă la bacalaureat, 7,36. Dar sper ca măcar la taxă să ocup un loc“, a precizat Mirela Udrea, una dintre cei care îşi depuneau dosarul de concurs la Jurnalism. S-au făcut înscrieri şi la master. „Am optat pentru două programe, unul de la Sociologie – Dezvoltare comunitară şi integrare europeană, şi unul de la Ştiinţe politice – Securitate naţională şi euroatlantică. La acest ultim program am optat şi pentru o bursă Erasmus şi, dacă voi ocupa un loc la buget, cu siguranţă îl voi alege. Încerc să fac un master interdisciplinar, pe lângă sociologia pe care am studiat-o la licenţă“, a precizat Irina Truşcă.

Noutăţi pentru candidaţi

Pentru concursul de admitere din acest an, Facultatea de Ştiinţe Sociale are şi noutăţi.
„Am primit locuri la buget şi la specializarea Asistenţă socială şi pentru anul universitar 2013-2014 avem zece locuri la buget şi 40 la taxă. După părerea mea, este o specializare cu un viitor frumos, cel puţin câţiva ani de acum înainte. S-a şi anunţat că la nivel naţional ar fi nevoie de 100.000 de persoane cu studii de specialitate în acest domeniu“, a precizat conf. univ. dr. Mihai Costescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale.
Totodată, pentru anul universitar următor, oferta educaţională a Facultăţii de Ştiinţe Sociale cuprinde domeniile Sociologie – cu 25 de locuri la buget şi 75 la taxă, Ştiinţe politice – 25 la buget şi 50 taxă, Filosofie – 23 la buget şi 27 la taxă, Jurnalism – 22 la buget şi 28 la taxă. De asemenea, la Geografie sunt 23 de locuri la buget şi 127 la taxă, iar la Geografia turismului – 23 la buget şi 57 la taxă.
Tot în această perioadă se organizează concurs de admitere şi la programele de master, pentru specializarea Dezvoltare comunitară integrare europeană fiind alocate 25 de locuri la buget şi 50 la taxă, pentru Securitate naţională şi euroatlantică – 25 la buget şi 50 la taxă, pentru Mediul geografic – 14 la buget şi 36 la taxă şi pentru Filosofie – 17 la buget şi 33 la taxă.

Se pune accent pe posibilităţile de angajare

La înscrierea pentru programele de licenţă, candidaţii primesc informaţii şi despre domeniile în care îşi pot derula activitatea. „Dată fiind multitudinea de specializări, domeniile de angajare sunt destul de extinse. Pornim de la Sociologie. Meseria de sociolog are aplicabilitate foarte mare, regăsindu-se la direcţiile judeţene, primării, dar şi alte instituţii. Se văd zilnic şi anchetele şi sondajele realizate de sociologi. Cei de la Geografie au acces la învăţământul preuniversitar, cât şi universitar, în centrele de cercetare. De la Ştiinţe Politice avem absolvenţi care au ajuns chiar în Parlamentul României. Filosofia este pentru învăţământul de toate gradele“, a precizat conf.univ.dr. Mihai Costescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale. De altfel, tot despre posibilităţile de angajare a vorbit şi şeful Catedrei de Fizică a Facultăţii de Ştiinţe Exacte. „Exceptând profesia de medic şi cea de preot, eu zic că absolvenţii specializărilor din cadrul Facultăţii de Fizică se pot angaja în toate domeniile, pentru că fizica oferă o deschidere mentală deosebită şi le permite să activeze în orice domeniu“, a declarat conf. univ. dr. Eugen Mihăiţă Cioroianu.
În acest an, Facultatea de Fizică a venit în întâmpinarea absolvenţilor cu specializările Fizică, Fizică informatică şi Fizică medicală pentru programele de licenţă. În ceea ce priveşte masterul, în acest an admitere va fi doar la domeniul Fizica materialelor. Nu se va mai şcolariza pentru Fizică teoretică, acest program urmând să fie reluat din 2014-2015, deoarece funcţionează în sistem bienal. Înscrieri se fac şi la Facultăţile de Drept şi Administrarea Afacerilor, Mecanică, Inginerie Electrică, Automatică, Calculatoare şi Electronică. Din 23 iulie se vor depune dosarele şi la Facultatea de Litere, care în această perioadă îşi prezintă oferta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS