22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCroitorese intoxicate cu insecticid

Croitorese intoxicate cu insecticid

Aproape 70 de angajate ale fabricii de confecţii aparţinând Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat au ajuns la spital vineri şi ieri, după ce s-au intoxicat cu un insecticid folosit la dezinsecţie. Societatea Maglierie Cristian a fost sancţionată cu 18.000 de lei de inspectorii ITM Dolj pentru neregulile descoperite deocamdată.

Vinerea Mare a fost cu ghinion pentru 67 dintre cele aproximativ 600 de croitorese care lucrează într-o secţie a fabricii de confecţii Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat. Femeile au venit la lucru la ora 8.00, iar în scurt timp, aproximativ 30 dintre croitorese au început să se simtă rău, acuzând tulburări de echilibru, senzaţie de vomă, dureri de cap, frisoane sau prurit (mâncărime intensă a pielii – n.r.). În total, 67 de angajate ale fabricii de confecţii au fost transportate la Spitalul din Calafat, unde au primit îngrijiri medicale. Potrivit doctorului Mihai Litră, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Calafat, toate pacientele au primit tratament în funcţie de simtomele pe care le prezentau, iar în cursul aceleiaşi zile, 63 dintre ele au şi fost externate. O altă pacientă, a cărei stare de sănătate era mai gravă, a fost trimisă la Spitalul de Urgenţă Craiova, de unde a fost externată vineri seară. Alte trei femei au fost externate din unitatea medicală în cursul zilei de sâmbătă.
Cazul a fost preluat de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care au stabilit că femeile s-au intoxicat cu un insecticid – Aqua PY, care fusese pulverizat în secţie joi seară, după terminarea programului. După ce au dispus evacuarea secţiei, inspectorii ITM au constatat că incinta nu fusese aerisită corespunzător după aplicarea insecticidului (doi litri pentru o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi), iar croitoresele l-au inhalat atunci când au venit la serviciu.
Ieri, în prima zi de lucru de după Paşte, o parte dintre angajatele fabricii de confecţii au acuzat aceleaşi simptome, iar secţia a fost din nou evacuată. La Spitalul din Calafat au ajuns 14 femei, 13 dintre ele fiind dintre cele care primiseră îngrijiri medicale la aceeaşi unitate medicală şi vineri. Reprezentanţii Spitalului Municipal Calafat au precizat pentru GdS că cele 14 paciente prezentau aceleaşi simptome şi s-a constatat că au venit în contact cu acelaşi insecticid. „Pacientele au primit tratament în funcţie de simtomologia prezentată şi le vom reţine în funcţie de evoluţia stării lor de sănătate“, a mai precizat Mihai Litră.

Două amenzi pentru neregulile descoperite

Ieri-dimineaţă, inspectorii ITM Dolj s-au prezentat din nou la Maglierie Cristian şi au constatat că, de data aceasta, cel mai probabil, femeile au intrat în contact cu insecticidul care se impregnase în materia primă şi obiectele de îmbrăcăminte din secţia de croitorie a fabricii.
După evacuarea secţiei, s-a dispus curăţarea cu alcool a utilajelor şi meselor de lucru, dar şi scoaterea la aerisit a materiei prime şi a hainelor.
Potrivit inspectorului-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, s-au constatat două deficienţe în urma verificărilor făcute vineri şi ieri la Maglierie Cristian Impex SRL Calafat, pentru care au şi fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 18.000 de lei. Societatea a fost amendată cu 10.000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă privind depozitarea şi manevrarea substanţelor toxice şi cu suma de 8.000 de lei pentru neinstruirea pentru situaţii specifice a personalului care a manevrat substanţa toxică. Cătălin Mohora a mai explicat că cercetările în acest caz nu s-au încheiat, fiind aşteptate certificatele medicale ale angajatelor transportate la spital, în funcţie de care se va stabili în ce fel le-a fost afectată capacitatea de muncă. De asemenea, inspectorii ITM Dolj aşteaptă şi măsurătorile făcute ieri-dimineaţă în secţia cu pricina de Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care urmează să stabilească exact ce cantitate de insecticid se mai află în incintă şi dacă se poate lucra în condiţii de siguranţă.

Părerea specialistului

Cosmin Ştefanache, reprezentantul unei firme autorizate în deratizări, dezinsecţii şi dezinfecţii, a precizat pentru GdS că, în acest caz, a fost un cumul de greşeli. În primul rând, în acest caz nu s-a folosit o firmă autorizată, aşa cum este normal. De asemenea, persoanele care au manevrat insecticidul nu au respectat procedura de aplicare (cu un generator de ceaţă), cantitatea folosită, dar şi timpul de repaos după aplicare şi, ulterior, nu au făcut o aerisire corespunzătoare a incintei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS