17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocuri chinezeşti în Romaneşti?

Blocuri chinezeşti în Romaneşti?

http:http://www.youtube.com/watch?v=i8_0dykXlSU

O delegaţie de oameni de afaceri chinezi, care reprezintă un grup de 200 de companii din China, a vizitat ieri Craiova, pentru a discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mediului de afaceri. Delegaţia s-a întâlnit cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, iar în cadrul discuţiilor, oamenii de afaceri chinezi s-au arătat interesaţi de intenţia primăriei de a construi un cartier de blocuri în zona Romaneşti, precizând că unele dintre firmele pe care le reprezintă sunt interesate să participe la licitaţia pentru acest proiect.
„Discuţiile noastre au vizat mai ales partea de construcţii de apartamente în Craiova. Le-am precizat până acum care sunt preferinţele noastre şi posibilităţile de a lucra într-un parteneriat cu dumnealor. Urmează să-şi facă anumite calcule şi să vedem pe final la ce cost pot să ajungă pe metru pătrat. Eu sunt chiar curioasă ce ofertă de preţ pot să ne facă! Pe noi ne interesează să avem cel mai mic preţ pe metrul pătrat construit, să facem cele mai ieftine apartamente. Le-am explicat care sunt standardele Uniunii Europene, adică ce suprafaţă trebuie să aibă locuinţele, că trebuie să aibă lift şi aşa mai departe… Dacă se încadrează în aceste standarde, suntem foarte interesaţi de o colaborare pe termen lung în materie de construcţii cu partea chineză“, a declarat ieri primarul Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu oamenii de afaceri chinezi.
Pentru a obţine costuri cât mai mici, afaceriştii chinezi ar fi interesaţi să utilizeze forţă de muncă adusă… tot din China! Pe de o parte, muncitorii chinezi s-ar mulţumi cu salarii mai mici, iar, pe de altă parte, ar fi cu mult mai productivi decât românii. Primarul Craiovei le-a explicat că nimic nu-i împiedică să-şi aducă propria forţă de muncă din China.

Investitorii chinezi, faţă în faţă cu afaceriştii doljeni

Investitorii chinezi din cadrul Grupului EME s-au întâlnit, ieri, cu peste 30 de oameni de afaceri craioveni din diverse domenii de activitate, cum ar fi industrie, producţia de energie, construcţii, consultanţă şi altele, dar şi cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj , precum şi cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Delegaţia chinezilor a fost condusă de Wang Shaohong, preşedintele grupului chinez EME, care cuprinde peste 200 de companii şi instituţii de investiţii, care au afaceri în domeniul conservării energiei, în protecţia mediului, în general, companii de construcţii „verzi“. Grupul chinez produce echipamente şi tehnologii antipoluante, inclusiv dintre cele pentru agricultura ecologică.
Chinezii vor să înfiinţeze un parc industrial în Bucureşti, care să fie ca o bază logistică, mai ales pentru viitoarele afaceri în restul ţării. Wang Shaohong a precizat că „primul-ministru chinez a spus că este gata să ofere spre investire zece miliarde de dolari, pentru a înfiinţa asemenea parcuri în ţările din Europa de Est“.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Cristian Dobre, le-a prezentat investitorilor chinezi o serie de oportunităţi de afaceri ale oamenilor de afaceri craioveni, care ar totaliza un miliard de euro, apoi, fiecare antreprenor craiovean i-a informat pe chinezi în ce domeniu de activitate doreşte sprijin investiţional. Propuneri concrete au venit de la oamenii de afaceri, care au cerut furnizori de turbine eoliene şi pentru panouri fotovoltaice.

Ne scapă chinezii de cenuşa de la CET Işalniţa?

Directorul sucursalei craiovene a Complexului Energetic Oltenia (fosta CET Işalniţa), Constantin Bălăşoiu, a avut o întâlnire cu delegaţia oamenilor de afaceri chinezi, cerându-le acestora sprijin pentru a ne scăpa de haldele de steril, de cenuşa ridicată de la acestea. Chinezii au precizat: „Noi avem tehnologia să transformăm munţii de cenuşă în energie verde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS