16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFalsificatori de bani, „aruncaţi“ în puşcărie

Falsificatori de bani, „aruncaţi“ în puşcărie

Patru craioveni au fost condamnaţi definitiv la câte cinci ani de închisoare, iar al cincilea inculpat a primit trei ani cu suspendare într-un dosar în care au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi falsificare de monedă

Cinci inculpaţi din grupul care se ocupa cu contrafacerea şi plasarea de bancnote false în judeţul Dolj au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o hotărâre a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La sfârşitul anului 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, care au lucrat sub coordonarea unui procuror DIICOT, au aflat că în municipiu şi în judeţul Dolj acţionează un grup care se ocupă cu falsificarea de monedă, lei şi euro. După o perioadă de filaj şi după ce au aflat că în unul dintre „palatele“ de pe strada Râului din Craiova se falsifică bancnote, pe 1 februarie 2011, oamenii legii au efectuat descinderi simultane în mai multe adrese de pe strada respectivă. În urma descinderilor au fost ridicaţi Florin Radu, Victor Sîrbu, Radu Zaharia, zis Tohari, Mihai Tomică, zis Tomil, toţi din Craiova, dar şi Vasile Petcu, din Drobeta Turnu Severin. Pe lângă un calculator, un scaner şi o imprimantă performantă, anchetatorii au găsit 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 de lei, 500 de lei, 200 de euro şi 500 de euro. În urma cercetărilor făcute în acest dosar, procurorii DIICOT au stabilit că întreaga „afacere“ a fost pusă la cale de Sîrbu, care i-a propus lui Florin Radu să se ocupe de partea tehnică. Fabrica de bani falşi funcţiona în casa lui Marian Mihai, unde Florin Radu a reuşit să imprime bancnote în sumă totală de 12.900 de lei şi 27.000 de euro. Banii falşi erau puşi în circulaţie de mai multe persoane, printre care şi Victor Sîrbu.

Recunoşti ori ba, pedeapsa e aceeaşi

La sfârşitul lunii aprilie 2011, procurorii au trimis în judecată în total opt inculpaţi, dintre care trei în lipsă, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi falsificare de monedă. Pe 21 iunie 2011, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe trei dintre inculpaţi – Florin Radu, Mihai Tomică şi Vasile Petcu, care au recunoscut în faţa judecătorilor infracţiunile comise pentru a se alege cu o reducere cu o treime a pedepselor. S-au ales, în schimb, cu pedepse între cinci ani şi cinci ani şi şase luni de puşcărie. În aceeaşi şedinţă de judecată, Tribunalul Dolj a dispus disjungerea cauzei şi judecarea într-un dosar separat a celor cinci inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele. Pe 8 decembrie 2011, instanţa a pronunţat o sentinţă şi faţă de aceştia. În mod surprinzător, deşi nu îşi recunoscuseră vina, cei cinci inculpaţi au primit pedepse identice cu cei care au beneficiat de reducere. Astfel, Victor Sîrbu, Zaharia Radu şi Marian Mihai au fost condamnaţi la câte cinci ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Mihai Dan Podaru şi Ionuţ Logoviceanu au primit câte cinci ani de puşcărie.
Inculpaţii care au recunoscut infracţiunile comise sunt încă plimbaţi prin sălile de judecată, în timp ce partenerii lor de „afaceri“ au fost deja condamnaţi definitiv. Sîrbu, Zaharia, Mihai, Podaru şi Logoviceanu au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Dolj, iar, pe 28 septembrie 2012, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat pe primii patru la câte cinci ani de puşcărie, iar pe Logoviceanu – la trei ani cu suspendare. Pe 21 februarie, anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate de cei cinci inculpaţi şi a menţinut pedepsele date de Curtea de Apel Craiova. Hotărârea magistraţilor bucureşteni este definitivă.

Apel respins şi pentru cei care au recunoscut

Radu, Tomică şi Petcu au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, însă în cazul lor judecătorii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat pe 9 februarie, anul acesta. Instanţa a respins apelurile celor trei inculpaţi, care au făcut deja recurs. O hotărâre definitivă în cazul acestora va fi dată tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS