18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosarul „Buldotancul“, monitorizat de şefii din justiţie

Dosarul „Buldotancul“, monitorizat de şefii din justiţie

Dosarul „Buldotancul“, aflat pe rolul Tribunalului Gorj şi în care sunt judecaţi fostul deputat Mugurel Surupăceanu şi fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, este monitorizat de Ministerul Justiţiei. Cauza a fost trimisă spre judecare instanţei din Gorj, după ce patru ani s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti. Aici au fost acordate zeci de termene şi de amânări, motivele fiind diferite, însă cel mai des invocat a fost acela că nu toţi martorii citaţi în proces au putut să fie audiaţi. Poliţia nu a reuşit să dea de urma lui Vasile şi a Raisei Colun, cetăţenii moldoveni de la care o firmă controlată de fostul deputat Mugurel Surupăceanu a achiziţionat la un preţ redus un buldotanc defect, pe care apoi l-a revândut Complexului Energetic Turceni la un preţ mult mai mare. După ce Mugurel Surupăceanu şi-a pierdut prin demisie calitatea de parlamentar, procesul „Buldotancul“ a revenit la Tribunalul Gorj. De şase luni nu s-a judecat nimic.

Judecătorul Constantinescu ameninţă cu avocaţi din oficiu

Avocaţii inculpaţilor au solicitat în ultimele luni numai amânări, pentru a fi prezenţi în alte cauze. La fel s-a întâmplat şi la termenul de ieri, când din sala de judecată au lipsit, pe lângă inculpatul Mugurel Surupăceanu, şi doi dintre avocaţii angajaţi în dosar. Nemulţumit de justificările care au fost aduse, judecătorul Constantinescu a afirmat în sala de judecată că nu va mai tolera un astfel de comportament din partea avocaţilor şi că va face o adresă către Baroul Gorj, pentru a pune la dispoziţie avocaţi din oficiu. „Nu putem să dăm termene decât din două în două săptămâni. O să fie apăraţi de avocaţi din oficiu. Oricum, o să fac adresă la barou. De patru ani o tergiversăm prin chichiţe. Am ajuns să ne minţim unii pe alţii, ba e albă, ba e neagră. Nu se mai poate aşa ceva! Să ştie şi domnii avocaţi că Gorjul nu e la capătul lumii. Şi la termenul anterior au solicitat amânare că trebuie să fie prezenţi în altă parte. Este ultima dată. Sunt dosare care sunt monitorizate de forurile competente. Nu ne mai putem juca aşa. De şase luni dosarul e aici şi noi nu face nici un pas să dovedim dacă sunt sau nu vinovaţi. Am ajuns la al nouălea termen şi constatăm că ne învârtim în cerc“, le-a transmis avocaţilor şi inculpaţilor judecătorul Constantinescu.

La DNA a ajuns o anonimă

Magistratul Constantinescu a mai spus că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererile de strămutare formulate de doi dintre inculpaţi şi că aşteaptă ca la dosar să fie depuse documente în acest sens. Judecătorul a mai respins şi cererea de amânare, dar şi alte două cereri privind o expertiză grafoscopică şi una financiar-contabilă. Expertiza grafoscopică viza contractul de vânzare-cumpărare încheiat pentru buldotanc între firmele Vorontrans şi Eufrat Internaţional, iar expertiza financiar-contabilă avea în vedere circuitul sumelor de la Complexul Energetic Turceni cu punct final firma controlată de Mugurel Surupăceanu. Termenul următor de judecată a fost stabilit pentru 11 martie, când vor fi citate pentru audiere cinci persoane, între care şi Marian Motocu, actualul director al Diviziei Energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Procurorul DNA a depus la dosar o scrisoare anonimă, în care se vorbeşte despre faptul că Dumitru Cristea ar fi participat la o petrecere alături de Mugurel Surupăceanu, acest lucru confirmând faptul că se află în relaţii foarte apropiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS