20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedici specialişti, sancţionaţi de CAS Dolj

Medici specialişti, sancţionaţi de CAS Dolj

La verificările din luna august, comisiile de control ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au depistat mai multe deficienţe în activitatea unor medici de familie şi a unor medici specialişti, care s-au ales cu amenzi şi avertismente

Dacă în luna iulie echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu au depistat nereguli la spitalele din judeţ care derulează contracte pe programe naţionale de sănătate, verificările din august s-au lăsat cu sancţiuni. De data aceasta, cei vizaţi, prin sondaj, au fost medicii de familie, medicii specialişti, stomatologii şi farmaciile, majoritatea alegându-se cu avertismente, dar şi cu amenzi. În total, CAS Dolj a întreprins luna trecută 27 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, pentru a verifica îndeplinirea obligaţiilor contractuale. Dintre acestea, 15 controale au fost în asistenţa medicală primară, unde s-au constatat o serie de deficienţe.
Printre neregulile descoperite de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate la medicii de familie, desprinse din informarea făcută de instituţie, se numără: raportarea distinctă a imunizărilor antipoliomielitică (VPO şi VPI) şi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTPa), „deşi forma de prezentare a vaccinurilor le includea pe ambele, fiind necesară o singură inoculare“; eliberarea de prescripţii medicale unor pensionari, în cadrul programului de compensare 90%, fără a se respecta prevederile legale, „ în sensul lipsei cupoanelor de pensie şi a declaraţiilor pe proprie răspundere privind nerealizarea altor venituri în afara celor din pensie“; lipsa cererilor asiguraţilor la înscrierea pe lista de capitaţie a medicului de familie şi nesolicitarea de către medic a dovezii calităţii de asigurat; raportarea de servicii medicale pentru asiguraţi, în perioada în care aceştia se aflau internaţi în unităţi spitaliceşti.
„Medicii la care au fost identificate disfuncţionalităţi au fost sancţionaţi cu avertisment şi le-au fost imputate sumele care au fost stabilite ca prejudiciu la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate“, se arată în raportul întocmit de CAS Dolj, care păstrează confidenţialitatea în ceea ce-i priveşte pe medicii sancţionaţi.

5.000 de lei amendă pentru concedii medicale

Pe lângă avertismentele date, CAS a aplicat şi o amendă contravenţională de 5.000 de lei unui medic de familie pentru „nerespectarea prevederilor OUG nr. 158/2005 privind eliberarea şi acordarea certificatelor de concedii medicale“. Aceste nereguli se refereau la acordarea de certificate medicale pentru o perioadă mai mare de zece zile, lipsa adeverinţei privind numărul de zile de concediu medical de care a beneficiat asiguratul în ultimele 12 luni sau lipsa declaraţiei pe proprie răspundere privind reşedinţa asiguratului pe perioada concediului medical.
În afară de controalele din asistenţa medicală primară, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a mai verificat doi medici specialişti, trei stomatologi şi şapte farmacii. „În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice au fost verificaţi doi furnizori de servicii, constatându-se următoarele: lipsa semnăturii pacienţilor în registrul de consultaţii, lipsa fişelor de consultaţii ale pacienţilor, în care să fie consemnate datele şi care să fie semnate şi parafate de către medic. Medicii la care au fost identificate aceste disfuncţionalităţi au fost sancţionaţi cu avertisment“, se precizează în raportul CAS Dolj. Cu avertismente s-a lăsat şi după verificările făcute în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea medicină dentară. În urma controalelor efectuate la trei medici, s-a constatat că nu existau fişe pentru toţi pacienţii şi că registrul de consultaţii nu era completat corect sau nu era complet.
În ceea ce priveşte farmaciile, acestea s-au prezentat cel mai bine la control, aici constatându-se că „majoritatea respectă clauzele contractului de furnizare de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu, încheiat cu CAS Dolj“. Au existat însă şi două unităţi farmaceutice cu deficienţe: una care nu respecta programul de activitate, cealaltă neasigurând prezenţa farmacistului în farmacie. În ambele cazuri s-a luat măsura sancţionării cu avertisment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS