20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOmul care gustă profitul dulce al Coralex şi Primaserv

Omul care gustă profitul dulce al Coralex şi Primaserv

Cristian Ştefănescu a făcut un mix de business şi a ales să „combine“ pichamerele din construcţii şi delicatesele din comerţul alimentar, respectiv producţia de dulciuri şi de îngheţată. GdS vă arată cum este să produci şi să livrezi o tonă de prăjituri pe zi.

Are 42 de ani şi este de profesie inginer. După ce a fost o bună perioadă director tehnic la Peco Dolj, unde s-a format ca manager, Cristian Ştefănescu s-a apucat de afaceri pe cont propriu în anul 2000. Iniţial, firma sa, Coralex SRL, se ocupa doar de comerţ alimentar. Actualmente, produce circa o tonă de prăjituri pe zi, pe care le comercializează, fie prin cofetăriile (gelateriile) proprii Sweet Escape, fie prin intermediul celor 40 de puncte de distribuţie pe care le are în Dolj, inclusiv în supermarketurile Kaufland şi Carrefour Market. Prin cele două gelaterii sub marca Sweet Escape, pe care le-a deschis în Craiova, Ştefănescu susţine că a încercat să reinventeze prăjiturile tradiţionale, bazate pe ingrediente naturale. O reţea de distribuţie extinsă şi prăjiturile proaspete au făcut ca firma să aprovizioneze magazinele şi de două ori pe zi, afacerea dezvoltându-se pe zi ce trece.

Care este secretul succesului

Pe lângă o varietate mare de prăjituri şi foietaje, Coralex s-a lansat şi în domeniul producţiei de îngheţată artizanală. Ideea i-a venit deţinătorului cofetăriilor Sweet Escape după ce a participat la o expoziţie în Italia. Coralex diversifică în permanenţă sortimentele de prăjituri pe care le livrează clienţilor. „Secretul succesului în domeniul cofetăriei este că lunar aducem traineri pentru instructajul personalului nostru. Trainerii sunt de la diverse firme din România şi din Italia. Ei vin cu produse noi, pe care le introducem în producţie ulterior“, a menţionat Cristian Ştefănescu. În luna septembrie se va deschide încă o cofetărie sub marca Sweet Escape, în incinta mall-ului din Craiova.

Primaserv face profit în sectorul industrial

La cinci ani după debutul în afaceri, Ştefănescu dezvolta o companie cu un obiect de activitate total diferit de prima firmă. Primaserv se ocupa iniţial de servicii de mentenanţă în domeniul construcţiilor, dar ulterior s-a specializat pe construcţii de la zero. La ora actuală, Primaserv are afaceri importante în toată ţara. Cristian Ştefănescu a explicat cum a trecut de la comerţul alimentar la construcţii: „Am mers pe o diversitate a afacerilor, astfel încât am combinat retailul alimentar şi producţia alimentară şi construcţiile, ca să asigur creşterea companiei în vremuri tulburi. Am un grup de firme cu afaceri distincte, cu domenii distincte, dar care se completează reciproc, din punct de vedere al afacerii“.
Primaserv SRL s-a dezvoltat inclusiv pe durata crizei, deoarece antreprenorul a pariat pe lucrările din zona industrială şi a ignorat sectorul imobiliar. „Am încercat să lucrez cu companii multinaţionale în sectorul industrial, pentru că industria mi s-a părut provocarea supremă. Şi încă mai este… La ora actuală, 90% din activitate o desfăşurăm în sectorul industrial. A fost o şansă că nu am intrat în sectorul imobiliar“, a afirmat Ştefănescu.
Cu toate acestea, comenzile către zona industrială nu sunt uşor de găsit în perioadă de criză. Cea mai dificilă lucrare a Primaserv a fost montarea generatoarelor de curent la termocentrala de la fostul Complex Energetic Turceni, unde angajaţii companiei craiovene au lucrat în tensiune, în sensul că dacă nu terminau la timp lucrarea era pus în pericol sistemul energetic naţional, respectiv siguranţa naţională. Alte lucrări ale companiei cu un grad mare de responsabilitate sunt cele de realizare a conductelor de gaze în blocuri, unde cea mai mică greşeală poate duce la explozie.

„Am învăţat că e bine să visezi“

În timp, grupul de firme s-a dezvoltat, atât pe sectorul producţiei de prăjituri, cât şi în domeniul construcţiilor. Scopul managerului este acum altul. „Am învăţat că e bine să visezi, să ai idealuri. Îmi doresc foarte mult să dezvolt o companie puternică şi care, pe lângă rezonanţa în oraş, în regiune, să aibă şi o importantă componentă socială, astfel încât angajaţii să se simtă ca într-o familie, care să le asigure ceea ce îşi doresc“, a explicat Cristian Ştefănescu.
Întreprinzătorul craiovean spune că pe cele două firme a ajuns la circa 300 de angajaţi. La Primaserv, salariul mediu net este de 1.500 de lei, iar la Coralex, de 1.200 de lei, susţine omul de afaceri. „Unul dintre idealurile pe care le am este acela de a asigura la timp tot ce înseamnă salarii şi contribuţii la stat. Este foarte dificil să asiguri plata contribuţiilor la stat, dar un manager trebuie să aibă responsabilitate socială şi să înţeleagă că oamenii, angajaţii trebuie să beneficieze de tot ceea ce înseamnă siguranţă (dreptul la pensie, la spitalizare etc.)“, susţine omul de afaceri.
Companiile lui Ştefănescu nu au fost ferite de contracte dubioase şi ţepe din partea partenerilor de afaceri: „Ne-am luat ţepe şi de la companii locale şi naţionale. Este inevitabil în economia noastră. Am renunţat la contractele care generau cea mai mică suspiciune. Numai aşa am reuşit să depăşim criza“. Antreprenorul craiovean care susţine că a mers „pe afaceri curate şi nu pe tunuri“ îi sfătuieşte pe alţi manageri din Oltenia „să se unească şi să demonstreze tuturor că Oltenia este o forţă şi în afaceri“.

Coralex în cifre

Anul trecut, Coralex SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 6,5 milioane de lei şi un profit de 28.019 lei. Compania figura în bilanţul contabil de anul trecut cu 38 de angajaţi.

Profitul Primaserv

Pe site-ul Ministerului Finanţelor, compania locală Primaserv figurează cu o cifră de afaceri de 9,4 milioane de lei şi un profit de 142.000 de lei pe anul 2011, în creştere faţă de 2010, când profitul firmei fusese de 94.699 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS