18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalȘmecherie electorală la prefectură

Șmecherie electorală la prefectură

Situaţie incendiară în lumea politică din Dolj cu o săptămână înainte de alegeri. Liderul PDL Marian Jean Marinescu a cerut vineri demisia prefectului de Dolj, Elena Costea, deoarece Prefectura Dolj ar fi încălcat legea la tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare din mai multe comune. Practic, spune Marian Jean Marinescu, prefectul ar fi schimbat pe furiş numele de pe listele cu propunerile primarilor. Cu aceeaşi problemă s-a confruntat şi PSD Dolj, care însă a preferat, momentan, să analizeze situaţia.

Alegerile locale de peste o săptămână stau pe un butoi cu pulbere. Prim-vicepreşedintele PDL, Marian Jean Marinescu, a declarat că Prefectura Dolj a încălcat legea prin care sunt aleşi preşedinţii şi locţiitori acestora din secţiile de votare. El a spus că una au propus primarii pe respectivele liste, aşa cum prevede legea, şi alta a ieşit din biroul prefectului Elena Costea. „Vor anumite persoane în secţiile de votare, iar motivul este clar. Prefectul a încălcat legea şi nu are ce să caute în acel birou! Vom face plângere penală împotriva prefectului. Vom sesiza Biroul Electoral Central“, a precizat Marijean. Potrivit numărătorii partidului, în 20 de comune persoanele propuse de primari au dispărut de pe liste. Cel mai flagrant caz este la Băileşti, unde, din 36 de persoane propuse de primarul în funcţie, au rămas doar două după ce au trecut de „filtrul“ prefecturii. Desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor este foarte importantă pentru partide, deoarece prin aceştia ei pot controla respectarea procesului de votare, şi nu numai.

Ce s-a întâmplat

Legea nr. 67/2004 prevede la articolul 28, alineatul 2 că preşedintele şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de preşedintele Tribunalului, în cazul nostru Tribunalul Dolj, prin tragere la sorţi, dintre persoanele înscrise pe o listă întocmită de prefect, la propunerea primarilor. Tragerea la sorţi se face pe funcţii, iar persoanele propuse sunt de regulă jurişti, cum recomandă legea, care, potrivit declaraţiei pe propria răspundere, nu fac parte din nici un partid politic. În cazul în care numărul juriştilor este insuficient, lista se completează cu alte persoane propuse de primar care au, tot de regulă, cel puţin studii medii, nu fac parte din nici un partid politic şi se bucură de prestigiu în localitatea în care domiciliază. Pe scurt, primarul face o listă cu propuneri dintre oamenii de încredere, listă pe care o trimite prefecturii, care, la rândul ei, o trimite mai departe la Tribunal pentru tragerea la sorţi. Cert este că pe acest traseu ceva s-a scurtcircuitat. Altfel nu se explică faptul că  listele trimise de primari la Prefectura Dolj şi-au schimbat componenţa atunci când au ajuns la Tribunalul Dolj pentru tragerea la sorţi. Iar exemplele, aşa cum au fost ele prezentate de PDL, sunt elocvente. La Apele Vii, nici o persoană din cele propuse de primar nu a rămas pe liste, la Braloştiţa au rămas doar şase din zece, la Botoşeşti-Paia nu a rămas nici una, la Catane doar una din două, la Călăraşi două din şase, la Coşoveni una din şase,  la Dobroteşti una din două, la Gighera trei din șase şi exemplele pot continua. Cel mai răsunător caz este cel de la Băileşti. Aici, din cele 36 de persoane propuse de primar în virtutea dreptului pe care i-l dă Legea nr. 67/2004, la tragerea la sorţi de la Tribunalul Dolj au rămas doar două. „Dacă procedează aşa, mai bine ne ducem naiba acasă şi le lăsăm ţara pe mână“, a declarat primarul din localitate, Costel Pistriţu. GdS a discutat cu una dintre persoanele din Băileşti care ar fi fost introduse ulterior pe liste şi care a recunoscut că a cochetat cu PNL în trecut, dar care a precizat că acum nu mai este cu nici un partid. Viorel Nicolae Ghinea a explicat că a fost întrebat de o persoană, care nu era din primărie, dacă este interesat să facă parte din conducerea unei secţii de votare. „Eu am mai fost şi la alegerile de acum patru ani şi poate s-au gândit că am experienţă. M-a întrebat cineva dacă mai vreau, dar acea persoană nu avea treabă cu partidele politice. O să întreb la primărie. Eu am cochetat mai demult cu PNL, dar cunosc şi persoane din PDL“, a spus Ghinea.
Nu numai PDL a avut de suferit din această cauză, ci şi PSD, partidul frate de alianţă al PNL. Contactat telefonic, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că partidul face o evaluare a situaţiei şi va lua o decizie în următoarea perioadă. „Sunt unele schimbări în câteva locuri. Până acum am găsit în zece locuri, dar vrem să vedem mai întâi cât de gravă este situaţia. Eu cred că legiuitorul nu a fost destul de explicit şi se poate interpreta că şi un primar din altă localitate poate face propuneri pentru o altă comună, chiar dacă această interpretare nu ar fi în spiritul legii. Dacă vedem că este o chestiune întâmplătoare, vom înţelege“, a spus Prioteasa.

Şi dacă legea n-a fost respectată?

GdS a solicitat un punct de vedere prefectului de Dolj, Elena Costea, care iniţial a spus că nu are ce comenta şi că legea a fost respectată. Ulterior, prefectul a revenit cu un comunicat de presă în care precizează că totul s-a făcut legal. „Tragerea la sorţi a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare s-a făcut, în judeţul Dolj, potrivit legii. Tot conform legii, s-a întocmit şi lista cu persoanele care au fost trase la sorţi pentru funcţiile de preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare. Legea nr. 67/ 2004 cu modificările şi completările ulterioare prevede la articolul 28, alineatul 2:  «Preşedintele şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de preşedintele Tribunalului, prin tragere la sorţi, dintre persoanele înscrise pe o listă întocmită de prefect, la propunerea primarilor». Refuz să intru în dispute cu reprezentanţii partidelor politice. Obligaţia mea ca prefect este de a respecta legea. Asta fac şi asta voi face în continuare. Campania electorală nu se face la prefectură. Persoanele care au nemulţumiri pot face contestaţii la Biroul Electoral Judeţean“, a declarat prefectul judeţului Dolj, Elena Costea. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Dolj, judecătorul Gheorghe Daşu, a declarat pentru GdS că astfel de contestaţii nu se depun la BEJ, ci la birourile de circumscripţie şi la Biroul Electoral Central. „Noi nu avem atribuţii în acest sens“, a spus Daşu. Dacă tot vorbim de BEC, trebuie spus că prefectul din Bistriţa a cerut lămuriri Biroului, pentru a nu ajunge în situaţia creată acum la Dolj. Prefectul respectiv a întrebat BEC dacă prevederea referitoare la lista întocmită de prefect, la propunerea primarilor „este limitativă sau se poate completa“. Mai pe româneşte, prefectul dorea să ştie dacă poate să adauge şi el persoane pe listă. Răspunsul a venit prompt. „Prefectul nu poate completa lista(…) cu alte persoane în afara celor propuse de primari“, se arată în răspunsul BEC. La insistenţele GdS, Prefectura Dolj a răspuns că nici o persoană nu a fost adăugată pe listele întocmite de primari. Şi atunci cum de au apărut nume noi pe liste? La această întrebare, răspunsul poate fi aflat doar confruntând listele primarilor cu cele trimise de prefectură la Tribunal. Contactat telefonic, Mihai Voicu, preşedintele PNL Dolj, partid din rândul căruia provine prefectul Elena Costea, a precizat că legea a fost respectată şi că prefectura ştie situaţia exactă.

Traşi de două ori la sorţi
Acestea nu sunt singurele „disfuncţionalităţi“ în organizarea alegerilor din Dolj. Potrivit procesului-verbal încheiat cu ocazia tragerii la sorţi, comisia a constatat că unele persoane au figurat de două ori pe liste, fiind desemnate la două secţii de votare. La Băileşti, de exemplu, o persoană a fost aleasă preşedinte la o secţie şi locţiitor la alta, iar în Craiova, reprezentantul USL în Biroul Electoral Municipal a fost tras la sorţi pentru funcţia de preşedinte al unei secţii de votare, deşi trebuia să fie apolitic, măcar declarativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS