16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentenar Maria Lătăreţu

Centenar Maria Lătăreţu

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului-concurs al cântecului popular românesc „Maria Lătăreţu“ se desfăşoară la Târgu Jiu, în perioada 7-10 noiembrie

Ediţia din acest an este specială pentru că se împlinesc o sută de ani de la naşterea interpretei de muzică populară. Directorul festivalului, Gheorghe Porumbel, a spus că în cele patru zile de manifestări dedicate centenarului naşterii Mariei Lătăreţu (fpto), participanţii vor avea parte de numeroase momente artistice şi concerte de muzică populară susţinute atât de artişti gorjeni, membri ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Gorjului“, cât şi artişti de talie naţională precum Maria Ciobanu, Elena Merişoreanu, Laura Lavric, Cristian Pomohaci, Gheorghe Roşoga, Cornelia şi Lupu Rednic, Nineta Popa, Floarea Calotă şi Aneta Stan. „Ediţia din acest an este jubiliară şi întruneşte condiţiile de mare sărbătoare a sufletului românesc şi oferă o adevărată rampă de lansare tinerilor care au făcut din folclor o raţiune a vieţii şi activităţii lor. Această ediţie se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti, secţiunile fiind de solişti vocali şi solişti instrumentişti. În prima zi a evenimentului a avut loc la Casa Memorială a artistei din satul Bălceşti o slujbă de pomenire, iar la căminul cultural din comună, s-a desfășurat un concert omagial de muzică populară, prezentat de Ansamblul «Maria Lătăreţu» al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Pe 8 şi 9 noiembrie, după spectacolele-concurs, vor avea loc recitaluri de muzică populară, iar pe 10 noiembrie se va desfășura Gala Laureaţilor“, a declarat Gheorghe Porumbel.

Festival de 100.000 de lei

Valoarea totală a costurilor festivalului se ridică la 100.000 de lei, aici fiind incluse cazarea şi masa membrilor juriului, a invitaţilor şi a concurenţilor admişi în concurs. Fiecare dintre membrii juriului, printre care se numără Marioara Murărescu şi Elise Stan, va primi suma de 1.000 de lei pentru participare, iar premiile totale oferite câştigătorilor sunt de 8.580 de lei la secţiunea solişti vocali şi de 4.400 de lei la instrumentişti. Banii provin de la organizatori, respectiv Consiliul Judeţean Gorj, CJCPCT Gorj, Consiliul Local Târgu Jiu, Ansamblul Doina Gorjului şi Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, aceştia beneficiind şi de sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură din Târgu Jiu şi vor fi televizate, iar intrarea este liberă. La festival îşi vor da concursul peste 50 de concurenţi, tineri pasionaţi de muzica populară. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a afirmat că suma de 48.000 de lei de la bugetul CJ este destul de mică pentru un eveniment atât de important. „Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea marii artiste şi festivalul va fi strălucitor. Spectacolul de gală intitulat «Îţi cântăm cu drag, Mărie» va fi susţinut de artiştii Doinei Gorjului“, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS