10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie mare la aşa-zisele reduceri!

Atenţie mare la aşa-zisele reduceri!

Într-o perioadă în care salariile au scăzut, iar numărul persoanelor care rămân fără un loc de muncă este în creştere, mărfurile la preţ redus sunt tot mai tentante. Totuşi, înainte de a scoate banii din buzunar pentru un produs sau altul, asiguraţi-vă că este într-adevăr redus şi nu doar o strategie de marketing.

Din 14 agenţi economici controlaţi luna trecută de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Dolj, nici măcar unul nu respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor în cadrul vânzărilor de soldare. Principalele abateri au constat în faptul că mulţi comercianţi au afişat noul preţ fără a-l menţiona pe cel vechi, astfel că este destul de greu pentru clienţi să-şi dea seama dacă este vorba într-adevăr despre o reducere de preţ sau e doar o strategie de marketing. Alte firme au omis să menţioneze procentul de reducere a preţului. Potrivit informaţiilor primite de la CJPC Dolj, acestea nu sunt însă singurele abateri înregistrate. „Trei dintre agenţii economici controlaţi nu aveau afişate la loc vizibil codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate, şi nu afişau preţurile practicate“, a declarat Dan Vasile, comisar superior în cadrul CJPC Dolj. În plus, alţii au omis să afişeze la loc vizibil numărul de telefon al consumatorului (TELCONS). „Au fost controlaţi 14 agenţi economici şi la toţi s-au constatat abateri. Au fost aplicate patru avertismente şi zece amenzi contravenţionale în valoare de 11.000 de lei“, a adăugat Dan Vasile.

În România, aproape 77% dintre comercianţi nu respectă legislaţia privind soldările

Comercianţii doljeni nu sunt singurii care nu respectă legislaţia în vigoare cu privire la vânzările de soldare şi la reduceri. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), o situaţie asemănătoare este şi la nivel naţional, unde s-au constatat abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor la 76,84% dintre cei 531 de operatori economici controlaţi şi au fost aplicate 258 de amenzi contravenţionale, în valoare de 755.700 de lei, şi 199 de avertismente.

Sfaturi pentru consumatori

Chiar şi aşa, indiferent dacă achiziţionaţi produse la preţ redus din Dolj sau din alte judeţe, pentru a vă asigura că reducerea se regăseşte cu adevărat în preţul pe care îl plătiţi, trebuie să aveţi în vedere faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici trebuie să comunice, prin intermediul unui anunţ, tipul de vânzare de reducere – „soldare/soldări/solduri“, data de debut a vânzării de soldare, precum şi perioada de desfăşurare a acesteia.
De asemenea, este important să menţioneze sortimentul de marfă supus soldării (în cazul în care soldarea nu se referă la totalitatea produselor din structura de vânzare) şi reducerea de preţuri (procentul de reducere).
„Orice reducere de preţ, exprimată în valoare absolută sau în procent, trebuie să fie efectuată vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior – barat, fie prin menţiunile «preţ nou», «preţ vechi» lângă sumele corespunzătoare sau prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior – barat“, se arată într-un comunicat emis de ANPC.

Soldări de două ori pe an

Vânzările de soldare se pot efectua numai de două ori pe an, timp de 45 de zile, în perioadele 15 ianuarie – 15 aprilie şi 1 august – 31 octombrie. Comercianţii au obligaţia să notifice primăria în raza căreia îşi desfăşoară activitatea cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acţiunii de vânzare de soldare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU