17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCotigă de la ITM Dolj, condamnat pentru şantaj

Cotigă de la ITM Dolj, condamnat pentru şantaj

Fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că l-a şantajat pe patronul unui service auto din Craiova, trimiţându-i controalele pe cap pentru a-l convinge să „facă uitată“ o datorie. Procurorii DNA au făcut apel, sperând că vor obţine o pedeapsă mult mai aspră împotriva lui Silviu Cotigă.
Astfel cum a fost prezentată în rechizitoriul DNA, povestea se învârteşte în jurul firmei deţinute de familia Cotigă. În vara anului 2006, autoutilitara Fiat Ducato a SC VISILCO GENCOM SRL Craiova – patronată de Mihaela Despina Cotigă, soţia inspectorului-şef de la ITM, şi administrată de fiul soţilor Cotigă – s-a defectat. Pentru reparaţii, maşina a fost dusă la service-ul auto al SC ABARTH SRL Craiova, administrat de Constantin Luţă. După aproximativ o săptămână, ea a fost reparată, însă firma familiei Cotigă a achitat doar 2.000 de lei din totalul de 3.350, cât era valoarea totală a lucrării, potrivit facturii emise de service.
Insistenţele şefului service-ului de a recupera suma restantă au avut însă un efect neaşteptat, venit din partea lui Silviu Cotigă, „care a înţeles să folosească puterea conferită de atribuţiile funcţiei de inspector-şef al ITM Dolj, spre a o determina pe partea vătămată să nu mai pretindă diferenţa neachitată de 1.350 de lei, pe care i-o datora SC VISILCO GENCOM SRL“, se precizează în rechizitoriu.

Control la ordin

Potrivit actului de acuzare întocmit de procurorii anticorupţie, şeful ITM şi-a trimis doi subalterni, pe 4 august 2006, să facă un control „cu dedicaţie“ la SC ABARTH SRL Craiova. Inspectorii Adrian Mugurel Tătaru Abagiu şi Dan Narcis Purcărescu s-au deplasat la service-ul cu pricina şi chiar au observat nişte deficienţe minore, însă, în momentul în care şeful unităţii, Constantin Luţă, le-a spus despre diferendul dintre el şi familia Cotigă, au hotărât să întrerupă controlul, dându-şi seama că e ceva necurat la mijloc. Inspectorii i-au sugerat lui Luţă să vină a doua zi la sediul ITM, pentru a lămuri diferendul chiar cu Silviu Cotigă.
În ziua următoare, Luţă s-a prezentat la ITM Dolj, unde inspectorul Tătaru l-a condus în biroul inspectorului-şef. Prima reacţie a lui Cotigă a fost să-l dea afară, apoi l-a primit şi, de faţă cu subalternul lui, i-a reproşat că reparaţia microbuzului a fost prea scumpă, apoi „a proferat către partea vătămată ameninţarea că o va muta din oraş“, au consemnat procurorii anticorupţie.
Ameninţarea a fost luată în serios de şeful service-ului, care ştia că şeful ITM îi poate retrage autorizaţia de funcţionare şi chiar îi putea închide unitatea.

Inculpatul neagă tot

În faţa anchetatorilor inspectorul-şef Silviu Cotigă nu a recunoscut acuzaţiile ce-i erau aduse. A negat că ar fi comandat controlul la service-ul cu pricina şi a susţinut că, la sediul ITM Dolj, a avut doar o scurtă discuţie cu patronul, ocazie cu care a aflat că acolo ar fi fost reparat microbuzul firmei soţiei. De asemenea, a declarat în faţa procurorilor anticorupţie că nu ştia de datoria de 1.350 de lei pe care o avea firma soţiei către service-ul respectiv. Însă, procurorii DNA nu l-au crezut, considerând că au suficiente probe pentru a-l trimite în judecată sub acuzaţia de şantaj, infracţiune sancţionată de Codul Penal cu până la cinci ani de închisoare.
După ce a amânat de două ori pronunţarea unei sentinţe, Judecătoria Craiova a dat verdictul pe 15 iulie 2010. Cotigă a fost găsit vinovat şi condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, a fost obligat să achite service-ului datoria de 1.350 de lei, plus 2.180 de lei la bugetul de stat, drept cheltuieli judiciare.
DNA Craiova a făcut însă apel împotriva hotărârii judecătoriei, procurorii anticorupţie sperând să obţină chiar o condamnare cu executare pentru fostul şef al ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII