16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUltima probă pentru şefia instanţelor

Ultima probă pentru şefia instanţelor

Proiectul de management al magistratului Mircea Nicu, care vrea să fie preşedinte al Tribunalului Dolj, a obţinut cea mai mică notă din concurs, iar cele două judecătoare care se luptă pentru conducerea Curţii de Apel Craiova erau departajate de un punct înaintea probei scrise de ieri.

Ieri-dimineaţă a avut loc ultima probă din cadrul concursului pentru ocuparea unor funcţii de conducere la Parchetele şi instanţele din ţară. Este vorba despre testarea scrisă a judecătorilor şi procurorilor privind managementul, comunicarea şi resursele umane. Rezultatele vor fi făcute publice peste câteva zile, apoi va urma o perioadă de contestaţii, în aşa fel încât săptămâna viitoare să se poată cunoaşte rezultatele finale şi, deci, noii (care, în unele cazuri, pot fi şi vechii) şefi ai instanţelor şi Parchetelor.
Până acum, lupta din cadrul acestui concurs – cel puţin la nivelul instanţelor – s-a dovedit aprigă, iar primele rezultate lasă să se întrevadă câştigătorii. Orice este însă posibil până la rezultatele finale, decisivă fiind testarea scrisă de ieri.

La Parchete – omul şi locul

În zona Olteniei nu există concurenţă în rândul procurorilor, pentru fiecare din funcţiile scoase la concurs înscriindu-se cel mult un candidat. În urma susţinerii proiectelor manageriale – probă care s-a desfăşurat între 12 – 22 iunie – Claudiu Dinculescu, înscris pentru funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a obţinut nota 9,17, iar Amalia Năstasie, care candidează pentru fotoliul de prim-procuror adjunct la aceeaşi instituţie, a fost notată la aceeaşi probă cu 8,96. Felicia Cocoş, înscrisă pentru funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetul Tribunalului Gorj, acolo unde activează, a primit pentru proiect 9,07. Candidatul la şefia Parchetului din Motru, Constantin Costescu, a luat 8,75, iar Ileana Enache, candidata la funcţia de prim-procuror adjunct a Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, a luat 8,82.

Mircea Nicu, primul din… coadă

În rândul judecătorilor, lupta a rămas însă aprigă pentru obţinerea posturilor de conducere la instanţe.
După susţinerea proiectelor manageriale, diferenţa este de un punct între cele două candidate pentru scaunul de preşedinte al Curţii de Apel Craiova. Mihaela Cotora (fostă preşedintă a Tribunalului Dolj), a obţinut nota 9,85, în timp ce Nela Drăguţ (soţia fostului preşedinte al instanţei, Costel Drăguţ, decedat în urmă cu două luni), a luat doar 8,85 la proba amintită.
Pentru funcţia de preşedinte al Tribunalului Dolj, doar doi candidaţi au mai rămas în cursă. Este vorba despre Constantin Diaconu, actualul titular al funcţiei, care a primit 7,64 la proiectul de management, şi de Mircea Nicu, notat de comisie cu 6,42, cea mai mică notă din concurs. De fapt, Mircea Nicu a mai candidat pentru aceeaşi funcţie şi în 2006, când a picat tot din cauza unei note foarte mici. În privinţa celorlalţi doi înscrişi pentru şefia Tribunalului Dolj, Carmen Mititelu (în prezent, vicepreşedintă a instanţei) s-a retras, iar Bogdan Diaconescu n-a mai putut să se prezinte la concurs, fiind… arestat pentru luare de mită, în acelaşi dosar instrumentat de procurorii DNA Craiova în care a ajuns în spatele gratiilor şi colegul său de breaslă Laurenţiu Anghel.
Dintre cei doi candidaţi înscrişi pentru funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Olt, Andrei Cosmin Mitrache a obţinut la proiectul de management un merituos 10, una dintre cele patru note maxime acordate de comisie la acest concurs, iar contracandidatul său Constantin Piţu a primit 8,35. Altă notă mare – 9,50 – a primit şi Elena Popescu, singura candidată pentru postul de vicepreşedinte la Judecătoria Târgu Jiu.
Rămâne acum de văzut dacă diferenţele destul de mari (peste un punct) dintre judecătorii care se luptă pe aceleaşi posturi vor fi păstrate şi după proba scrisă, ori – de ce nu? – ierarhiile vor fi răsturnate de noile note.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII