12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea îşi „arde“ angajaţii

Termoficarea îşi „arde“ angajaţii

Regia de Termoficare (RATf) Craiova a găsit o metodă prin care să stingă datoriile la întreţinere ale angajaţilor către asociaţiile de proprietari. De data aceasta, angajatorul s-a erijat, cu de la sine putere, în executor şi face popriri pe salariile angajaţilor care au restanţe către asociaţie. Metoda poate fi bună, dacă Termoficarea vrea să demonstreze craiovenilor că până şi proprii angajaţi sunt exemplari în a aduce bani în casieria furnizorului de căldură al oraşului. Dar este şi o măsură ilegală, deoarece orice reţinere din salariu se face numai în baza unei hotărâri judecătoreşti învestite cu titlu executor. În schimb, reprezentanţii Regiei consideră că regula impusă de ei este mai presus de lege, iar dacă angajatul, debitor la asociaţie, îşi mai dă şi acordul este suficient. „Dacă un angajat are restanţe mari la asociaţia de proprietari şi aceasta ne face adresă, îl chemăm, îl întrebăm dacă este aşa şi în baza unui angajament noi îi oprim o anumită sumă din salariu pe care ulterior o vărsăm la asociaţie“, a precizat Tatian Tudorache, directorul RATf Craiova. Acesta este un fel de regulament de ordine interioară care nu are susţinere legală. „Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată fără o hotărâre judecătorească. Dacă angajatorul operează o reţinere din salariul angajatului, pentru a stinge o datorie către o terţă persoană, fie ea fizică sau juridică, fără ca o instanţă să fi dispus înfiinţarea popririi, măsura este ilegală“, a precizat o sursă juridică din cadrul Tribunalului Dolj, Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Asociaţiile, părtaşe şi nu prea

Unele asociaţii au acceptat din start modalitatea de încasare, interesate fiind să se îndestuleze din sumele livrate de Termoficare. Altele au refuzat să fie complice la o ilegalitate chiar dacă debitorul şi-a dat acordul. „Au venit cei de la Termoficare la asociaţie cu o ordonanţă de poprire scrisă de mână, semnată numai de casieră şi fără ştampilă. Îmi cereau să pun eu ştampila asociaţiei şi să-mi plătească pentru restanţele unui locatar care este angajatul lor. Eu nu am nimic nici cu locatarul care este restanţier, nici cu Regia, dar procedura este ilegală şi nu pot accepta aşa ceva. Nu are suport real“, este de părere Elena Nemeşu, preşedinta Asociaţiei de proprietari nr. 29, Brazda lui Novac.
Regula este una de genul „Scopul scuză mijloacele“, după cum consideră preşedintele UJALP Dolj, Dan Remus, dar tot ilegală rămâne. Bine măcar că acordul angajatului îl scuteşte pe angajator de eventuale plângeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII