17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalmonelă în carnea de la Lainici

Salmonelă în carnea de la Lainici

În urma analizelor de laborator efectuate de personalul specializat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, a reieşit prezenţa salmonelei în carnea consumată de cei 20 de muncitori care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. Potrivit Elenei Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj, în urma coproculturilor recoltate atât din alimentele consumate de muncitori, cât şi de la bolnavi, a reieşit o infecţie cu salmonelă. Aceasta este printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, omul contaminându-se prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
Orice mâncare poate fi contaminată cu această bacterie. Alimentele care transmit cel mai adesea salmonela sunt: carnea, ouăle şi produsele lactate. Majoritatea produselor contaminate arată normal. Simptomele cele mai întâlnite sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. „Carnea din care a fost preparată ciorba era infectată cu salmonela. De asemenea, ciorba nu a fost păstrată corespunzător, fiind ţinută la temperatura camerei în loc să fie băgată la frigider. Se pare că una dintre persoanele care au manevrat carnea avea această bacterie. Este un purtător al bacteriei printre cei de la mănăstire“, a spus Elena Piţian.
Nicolae Dineaţă, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat Gorj, a declarat că a mers la Mănăstirea Lainici: „Ieri-dimineaţă am mers acolo şi am scos de la consum 20 de kilograme de carne. Nu am întâmpinat rezistenţă din partea călugărilor, care au înţeles că este important pentru sănătatea lor să evite consumul şi îmbolnăvirea. Am prelevat alte coproculturi de la cei care se ocupă de manevrarea alimentelor. Există un purtător al bacteriei“, a spus Dineaţă. Carnea de porc provine de la unul dintre animalele crescute în gospodăria proprie a mănăstirii. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj vor efectua mai multe controale la bucătăriile mănăstirilor din judeţ, mai ales că în această perioadă ele primesc mulţi vizitatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII