16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din Ciochiuţa, otrăviţi cu nepăsare

Locuitorii din Ciochiuţa, otrăviţi cu nepăsare

Lipsa apei potabile cu care se confruntă cei peste 1.200 de locuitori ai comunei Ciochiuţa din judeţul Mehedinţi nu mai este o noutate pentru nimeni. Primarul oraşului Strehaia, Sâmion Burcu, nu este străin de această problemă, însă se pare că apa infestată cu nitriţi pe care oamenii o consumă nu este un motiv destul de bun pentru a se lua măsuri.

Cei peste 1.200 de locuitori ai comunei Ciochiuţa din judeţul Mehedinţi nu pot consuma apa din fântâni deoarece aceasta este infestată cu nitriţi care nu se distrug nici prin fierbere. Femeile spun că şi vesela a fost distrusă din cauza apei. Unii localnici cară apă din alte sate sau cumpără apă îmbuteliată, însă există şi familii care nu îşi permit acest lucru şi o folosesc pe cea infestată.
„Aşa ne chinuim de zece ani. Ori cumpărăm, ori luăm cu bidoanele din alte părţi. Cei care nu au posibilitatea o consumă pe cea din fântâni, aşa otrăvită cum e. Cine să ne ajute? Dacă primarul nu rezolvă problema, noi unde să mergem?“, a spus o localnică.
Aproape jumătate din cei 1.200 de locuitori din Ciochiuţa suferă de boli renale cauzate de consumul de apă infestată cu nitriţi.
Zilele trecute, prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mâţu, a mers în comuna Ciochiuţa, pentru a sta de vorbă cu sătenii. Acesta a spus că, deşi există fonduri pentru dezvoltare rurală, nu s-a făcut nimic.
„Oamenii au ajuns în pragul disperării deoarece apa, care este izvorul vieţii, pe ei îi omoară cu zile. Este incredibil ceea ce se întâmplă la Ciochiuţa! Avem fonduri pentru dezvoltare rurală, special pentru investiţii la sate, şi nimeni nu s-a gândit să ia bani şi să-i ajute pe aceşti oameni. Este nevoie urgentă de realizarea unei aducţiuni de apă în sistem centralizat deoarece toate fântânile din sat au apa otrăvită. În prezent, există două soluţii pentru locuitori. Ori cumpără apă plată îmbuteliată, ori instalează un filtru complex, care să purifice apa scoasă din fântâni. Ambele soluţii sunt destul de costisitoare. Un filtru eficient costă peste 3.000 de lei şi oamenii nu-şi permit să-l cumpere“, a spus prefectul de Mehedinţi, Ion Mâţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII