13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci absenţe de la serviciu - demisie

Cinci absenţe de la serviciu – demisie

Muncitorii români interesaţi să lucreze în construcţii în Italia trebuie să ştie că, potrivit noilor reglementări din contractul colectiv de muncă la nivel naţional pentru acest sector, dacă lipsesc nemotivat cinci zile, se consideră că au demisionat.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin Direcţia de protecţie a drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate, a publicat cele mai importante modificări din contractul colectiv de muncă, la nivel naţional, în construcţii, care a fost aprobat în Italia. „Absenţele nejustificate ale lucrătorului de la locul de muncă mai mult de cinci zile se consideră demisie. În aceste condiţii, angajatorul, în următoarele cinci zile, va trebui să efectueze comunicarea obligatorie de încetare a raportului de muncă prevăzută prin lege“, se prevede în contract.

Noile reglementări din domeniu prevăd şi scăderea perioadei de absenţă de la serviciu din motive medicale de la şapte la şase zile, pentru a beneficia de 50% din salariu, şi de la 14 zile la 12 zile, pentru a primi 100% din retribuţie.

În contractul colectiv aferent sectorului de construcţii se stipulează că firma de construcţii va angaja o persoană pe baza unei scrisori care va cuprinde caracteristicile raportului de muncă şi recunoaşterea calificării angajatului, iar dacă acesta desfăşoară munci grele mai mult de trei luni, trebuie să facă o cerere scrisă pentru ca angajatorul să recurgă la schimbarea încadrării. De asemenea, muncitorul care desfăşoară munci grele mai mult de trei luni poate cere un acces îmbunătăţit la pensie, echivalent cu 0,1% din contribuţia plătită la fondul edilitar.

 

Angajatorul poate solicita cazier judiciar

 

Înainte de începerea activităţii pe şantier, un muncitor are obligaţia de a efectua 16 ore de formare profesională. Lucrătorul nu va efectua perioadă de probă dacă a mai lucrat pentru compania respectivă, cu aceeaşi încadrare, iar perioada de întrerupere a activităţii nu a depăşit trei ani. De asemenea, acesta trebuie să efectueze opt ore pe an de formare individuală continuă pe şantier.

Recuperarea activităţii, dacă a fost întreruptă din diverse motive, nu poate dura mai mult de o oră pe zi, care se adaugă programului normal de muncă, iar termenul de recuperare s-a mărit la 15 zile de la zece, cât era anterior.

Potrivit contractului colectiv de muncă, la nivel naţional, în construcţii, valoarea APEO (vechimea profesională ordinară în domeniul construcţiilor) va creşte de la a treia acordare cu 5%, urmând ca de la a şasea acordare să fie majorată cu încă 5%.

La al treilea nivel, creşterea salarială va fi de 104 euro. Aceasta se va acorda în două tranşe: 74 de euro de la 1 iunie 2008 şi 30 de euro de la 1 ianuarie 2009.

În ceea ce priveşte solicitarea concediului anual de odihnă, cererea trebuie făcută cu cel puţin trei zile înainte.

În noul contract de muncă este specificat şi că a fost modificat procentul acordat pentru munca nocturnă, în afara turelor regulate, de la 25% la 28%, în timp ce pentru munca nocturnă cuprinsă în ture regulate acesta a fost majorat de la 11% la 12%.

În plus, românii care intenţionează să se angajeze în domeniul construcţiilor sunt obligaţi să păstreze o copie a comunicării preventive a angajării – „comunicazione preventiva di assunzione“ sau declaraţia de angajare – „dichiarazione di assunzione“, cu datele de înregistrare din registrul matricol sau din statul de plată.

Potrivit datelor statistice, în Italia sunt peste un milion de români, din care sub o cincime (196.000) sunt angajaţi cu forme legale. Din numărul total de români angajaţi, circa un sfert lucrează în construcţii, potrivit datelor publicate la jumătatea lunii iulie de ministrul italian de interne.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS