19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeputaţi acuzaţi de încălcarea Constituţiei

Deputaţi acuzaţi de încălcarea Constituţiei

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor că au încălcat Constituţia – mai exact, principiul separaţiei puterilor în stat – prin modul în care au luat decizia în cazul Năstase, se arată într-un comunicat de presă.

„Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a procedat, în ceea ce priveşte propunerea pe care trebuia să o facă plenului Camerei, la o veritabilă judecată a unor cauze penale, în sensul că a procedat la audieri, la analizarea unor probe şi, cel mai grav lucru, a tranşat cauzele din punct de vedere juridic ca o veritabilă instanţă de judecată“, se menţionează în comunicat.

UNJR prezintă un pasaj din motivarea Comisiei Juridice în cazul Adrian Năstase, precizând că, din punct de vedere al Uniunii, membrii Comisiei fac aprecieri de natură jurisdicţională, depăşind limitele puterii legislative, cum ar fi expresia următoare: „(…) întrucât, pe fond, din analiza probelor existente la dosar, nu reies elemente care să justifice această cerere“.

 

Verdict, în loc de aviz

 

Reprezentanţii UNJR sunt de părere că este îngrijorător faptul că o comisie parlamentară dă astfel de verdicte, când, de fapt, rolul său este cu totul altul. „Reamintim că tocmai Curtea Constituţională a arătat, în cuprinsul Deciziei nr. 1133/2007 (de declarare a neconstituţionalităţii unei ordonanţe de urgenţă prin care s-a încercat, de asemenea, încălcarea principiului separaţiei puterii judecătoreşti cu privire la aceeaşi cerere de urmărire penală) că „autorităţilor prevăzute la art. 109 alin. (2) nu li se poate impune, fără să se încalce principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut de art. 1 alin. 4 din Constituţie, obligaţia de a efectua cercetări proprii sau de a încredinţa unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care este sesizat Ministerul Public de alte organe ale statului sau de cetăţeni. Asemenea cercetări au caracter de urmărire penală sau de acte premergătoare urmăririi penale şi sunt cu totul străine statutului juridic constituţional, rolului şi funcţiilor autorităţilor publice menţionate“, se mai arată în comunicatul de presă al UNJR.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România apreciază că, prin efectuarea de astfel de verificări a faptelor penale, comisia şi-a încălcat rolul constituţional, în condiţiile în care trebuia să se limiteze doar la a da un aviz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII