32.3 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de piele

Consultaţii gratuite pentru depistarea cancerului de piele

Doljenii pot beneficia de o consultaţie dermatologică gratuită pe 15 mai, de Ziua Europeană pentru Depistarea Melanomului. Consultaţia se acordă doar persoanelor care se înscriu sunând la numărul de telefon 0800.800.610, gratuit pentru apelanţii din reţeaua Romtelecom, la cabinetul de specialitate al prof. dr. Virgil Pătraşcu, medic în cadrul Clinicii de dermatologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova. Înscrierile se fac până pe 15 mai.
Campania de depistare a melanomului malign a fost lansată şi anul acesta de Societatea Română de Dermatologie şi are ca scop atenţionarea publicului larg asupra efectelor nocive ale expunerii necontrolate la soare şi asupra pericolului cancerului de piele.

Cu aluniţele la doctor

Melanomul malign este, potrivit specialiştilor, cel mai agresiv cancer de piele. „El apare pe leziuni preexistente (nevi, cunoscuţi sub denumirea comună de aluniţe), din cauza expunerii necontrolate la soare. Rata de transformare a nevilor – leziuni precanceroase – este foarte mică. Totuşi, odată instalat, melanomul evoluează rapid, ducând inevitabil la deces. De aceea, este foarte important ca persoanele cu nevi pe corp să se prezinte o dată sau de două ori pe an la medicul dermatolog pentru un control de rutină“, a declarat dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj.
Popescu mai spune că este greşită concepţia populară potrivit căreia nu este bine să deranjezi în vreun fel nevii: „Se spune că nu este bine să atingi aluniţele. Nu este adevărat. Dacă există vreo suspiciune, aluniţele trebuie scoase de medic prin electrocauterizare sau alte metode. Este indicată, de asemenea, scoaterea aluniţelor aflate în zonele de fricţiune, cum ar fi breteaua sutienului, elasticul de la chilot sau zona scalpului“.
De asemenea, persoanele care au multe aluniţe sau observă o modificare de formă sau culoare a acestora trebuie să se prezinte la medic. Medicii avertizează că numărul cazurilor de melanom şi alte cancere de piele este în creştere, la acest lucru contribuind şi încălzirea climei.
În 2006, din 784 de români examinaţi în cadrul Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului, 24 aveau melanom, iar 75, alte forme de cancer de piele. În 2007 au fost examinate 636 de persoane, din care 25 au fost diagnosticate cu melanom, iar 86, cu alte forme de cancer al pielii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS