22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăspundem cititorilor

Răspundem cititorilor

Ce problemă aveţi?

Domnul Ion M. Tolea, din satul Fântânele, comuna Radovan, ne-a trimis o scrisoare prin intermediul căreia ne roagă să-l ajutăm în demersul său de aflare a adevărului în litigiul pe care-l are de 18 ani cu Mirion Bucur, din aceeaşi localitate. „Tatăl meu, din anul 1990 şi până în 1993, când a decedat, nu a reuşit să convingă instanţele de judecată de neregulile care au fost pe parcursul acestor ani. Din 2001 şi până în prezent, eu i-am continuat demersul, dar în zadar“, scrie Ion Tolea. Domnul Tolea ne invită să consultăm o serie de documente, dar uită să le trimită. Petentul, luat cu grijile zilei, a omis să ne scrie în ce constă conflictul pe care-l are cu consăteanul său.

GdS: Domnule Tolea, altădată când ne mai rugaţi să vă ajutăm să înţelegeţi ceva, vă rugăm să ne spuneţi şi ce anume nu înţelegeţi, altfel vă pierdeţi şi dumneavoastră timpul cu scrisul, şi noi cu cititul!

Mioara Dragalina

 

Dinescu, nemulţumit!

Domnul Nicolae Dinescu, din satul Bădoşi, comuna Bratovoieşti, ne scrie că se judecă de 18 ani pentru o suprafaţă de 550 de metri pătraţi pe care a cumpărat-o de la CAP-ul din localitate pe bază de chitanţă. În actul de vânzare-cumpărare, i s-au trecut doar 250 de metri pătraţi, deoarece înainte de 1990 nu aveai voie să deţii mai mult. Soţia Domniei sale a făcut cerere de împroprietărire pe baza Legii nr. 18/1991 ca specialist agricol care a lucrat 20 de ani în CAP. De aici încolo n-am mai înţeles nimic din scrisoarea domnului Dinescu, deoarece în poveste îl introduce pe un oarecare Anghel Ion, din Bucureşti, dar nu ne explică exact ce treabă are acesta cu problema dânsului. De asemenea, ne mai spune că are o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu poate fi pusă în aplicare deoarece primarul nu vrea. Ne mai spune că este victima unor erori judiciare, fără să le nominalizeze, dar ne cere să-l ajutăm să pună în aplicare sentinţa judecătorească!

GdS: Domnule Dinescu, pentru a putea să înţelegem, trebuie să ne răspundeţi la următoarele întrebări: 1. La cererea depusă de soţia dumneavoastră a răspuns Comisia de aplicare a legilor fondului funciar? 2. Ce treabă aveţi cu Anghel Ion şi cine este acesta? 3. Hotărârea judecătorească pe care o deţineţi cui îi este favorabilă şi care sunt părţile aflate în litigiu? 4. Dacă tot nu vă este favorabilă hotărârea judecătorească, de ce insistaţi atâta să fie executată? 5. Dacă vă este favorabilă, de ce trebuie să plătiţi cheltuieli de judecată? 6. Dacă tot este o hotărâre judecătorească, noi cum putem să o schimbăm?

Mioara Dragalina

 

Recunoaşteţi-vă greşelile!

Soţul meu, Eriţă Dorin Ion, ar fi împlinit 47 de ani pe 24.04.2008, dacă… reprezentanţii medicinei româneşti şi-ar fi făcut datoria cu seriozitate, respectând aşa-zisul jurământ al lui Hipocrate. Ca în orice domeniu, avem doctori profesionişti, dar şi doctori care sunt o pată pentru medicină şi pentru reprezentanţii ei. Colaboraţi, domnilor doctori, consultaţi-vă în echipă, lăsaţi orgoliul la o parte atunci când un caz vă depăşeşte competenţa! Nu e o ruşine în a cere părerea altui coleg privind diagnosticul (interpretarea) dat(ă) de dumneavoastră. Recunoaşteţi-vă greşelile, incompetenţa, lăsaţi indiferenţa din zilele de sărbătoare sau din weekeend, când luaţi gărzi ca să puteţi câştiga un ban în plus la salariu, iar noi vă vom aprecia mai mult. Iar dacă simţiţi că nu mai puteţi face faţă meseriei alese, faceţi altceva, care să nu pună în pericol viaţa semenilor dumneavoastră. Nu noi suntem de vină pentru salariile dumneavoastră de mizerie. Nu vă răzbunaţi pe noi! Sărbătorile să vă lumineze conştiinţa şi să vă daţi seama că a venit timpul să vă recunoaşteţi greşelile. Iar celorlalţi doctori, adevăraţi profesionişti, le cer doar să nu acopere greşelile colegilor, greşeli pe care uneori le acoperă pământul, dar care rămân vii în inimile noastre. Spuneţi adevărul cu voce tare, altfel veţi fi consideraţi şi dumneavoastră complici. Unul dintre cititorii acestui cotidian spunea privitor la cazul soţului meu: „În filmul «Mica sirenă», pelicanul asculta pe piciorul prinţului, să audă dacă îi mai bate inima. Cam aşa se întâmplă şi cu unii medici de la noi“. Recunoaşteţi, domnilor doctori, citatul: „Dacă voi respecta acest legământ fără să-l calc, fie să mă bucur pe deplin de viaţă şi de meseria mea, pururi cinstit de ceilalţi, iar dacă îl voi nesocoti şi voi fi un sperjur, merit să am o soartă dimpotrivă“?

Iar pentru soţul meu pot să spun doar eternele cuvinte: „Nu te voi uita niciodată“.

Magda Eriţă – Râmnicu Vâlcea

 

Pensia dumneavoastră, legal stabilită

Doamna Ştefana Voinea, din Băileşti, ieşită la pensie pentru limită de vârstă, ne-a scris pentru a ne sesiza că i-a fost greşit calculul pensiei. Aceasta i-a fost calculată fără a se ţine cont de stagiul complet de cotizare şi fără a se lua în considerare faptul că a crescut cinci copii.

GdS: Doamnă Ştefana Voinea, conform legislaţiei în vigoare, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut cel puţin trei copii şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Totuşi, potrivit informaţiilor primite de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj, cel realizat de dumneavoastră este mai mic decât cel complet de cotizare. „Deoarece doamna Ştefana Voinea are un stagiu realizat de doar 22 de ani, 11 luni şi nouă zile, nu a putut beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare“, se arată într-un răspuns emis de Casa Judeţeană de Pensii Dolj. Pensia dumneavoastră este corect şi legal stabilită, ţinând cont de documentele depuse la dosar (carnet de muncă şi adeverinţe de sporuri). „La stabilirea drepturilor de pensie s-au avut în vedere stagiul de cotizare realizat de doamna Ştefana Voinea, conform Legii nr. 19/200 (art.37), precum şi veniturile care, potrivit legii, constituie baza de calcul al acesteia (art. 78 şi 164 din Legea nr. 19/2000)“, se arată în răspunsul emis de Casa Judeţeană de Pensii Dolj.

Andreea HORCONE

 

Explicaţii de la primărie

Domnul Mihai Trancă, din Craiova, ne-a atras atenţia asupra faptului că primăria s-a hotărât, în prag de alegeri, să mai asfalteze o dată Calea Severinului, între staţia PECO Petrom şi Izvorul Rece, după ce respectivul tronson de drum a fost reabilitat anul trecut. „Anul trecut, chiar s-a efectuat o lucrare de calitate (…) Acum, cei de la primărie s-au gândit să mai toarne un strat de asfalt peste cel impecabil, pe banii noştri, ai cetăţenilor acestui oraş plin de gropi la tot pasul. Sunt sigur că aveţi posibilitatea de a afla mai multe chestiuni despre dedesubturile acestor afaceri… cel puţin stranii“, a scris domnul Trancă în sesizarea sa, trimisă prin poşta electronică.

GdS: Domnule Mihai Trancă, ne-am interesat la primărie pentru un răspuns oficial la sesizarea dumneavoastră. Explicaţia lui Sever Bordu, directorul Direcţiei investiţii, programe de dezvoltare, a fost: „Anul trecut s-a turnat mixtura asfaltică, iar acum, stratul de uzură, aceasta fiind ultima etapă a reabilitării drumului. Aşa se procedează, a pus mai multe straturi. Cel de uzură nu s-a turnat în ultima parte a anului trecut, deoarece condiţiile meteo au fost nefavorabile“.

Dragoş GAVRILĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU