22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinal de coşmar la retrocedare

Final de coşmar la retrocedare

Doljenii din comunele vecine cu judeţul Olt au început să-şi vadă visul cu ochii. Sute de persoane care s-au chinuit ani de zile să-şi recupereze pământul confiscat de comunişti au intrat în posesia titlurilor de proprietate pe terenurile de la Redea. Retrocedarea s-a lăsat cu scandal în unele cazuri.

Locuitorii din Amărăştii de Sus şi de Jos, Celaru şi Drăgoteşti au prins roşu în obraji, după ce îşi tocaseră nervii încercând să intre în posesia pământurilor de la Redea din Olt. Acum sunt proprietari cu acte în regulă, după ce Primăria Redea le-a emis titlurile de proprietate pe terenurile fostului IAS Redea. Ani buni le-a trebuit autorităţilor locale şi judeţene din cele două judeţe să se pună de acord asupra suprafeţelor de teren pe care să le restituie oamenilor, deşi majoritatea solicitanţilor aveau dreptul la restituire în natură. Dosarele au fost plimbate mult timp între Comisiile judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din Dolj şi Olt, pentru că fiecare îşi pasa responsabilitatea validării anexelor.

Până la urmă, oficialii s-au dumirit şi au început să împartă pământul. Pentru unii doljeni, bâlbâiala de la începutul procesului de retrocedare s-a terminat cu procese care ameninţă să dureze. În ritmul acesta, cei care vor intra în posesia terenurilor vor fi probabil moştenitorii lor.

 

Joaca de-a validarea

 

Primarul din Redea, Dan Bălă, spune că nu este vinovat pentru bătaia de joc la care au fost supuşi locuitorii din comunele doljene.

„La început, Comisia judeţeană Dolj le-a reconstituit dreptul de proprietate, iar cea din Olt l-a parafat. Ulterior, s-au făcut verificări suplimentare şi s-a constatat că unele persoane nu aveau la dosar documente care să ateste dreptul de proprietate asupra terenurilor. Nu ştiu cum au fost validaţi iniţial. Nu e treaba mea cum au colaborat cele două comisii, ce protocoale au semnat. Eu doar i-am pus în posesie pe baza listelor pe care le-am primit. Cei care au fost invalidaţi ne-au dat în judecată. Momentan sunt câteva cazuri, dar cred că vor apărea şi alte procese, pentru că este vorba despre 44 de persoane care aveau de primit o suprafaţă de 151,69 hectare“, a declarat Bălă.

Suprafaţă invalidată reprezintă 10% din cea care a fost deja restituită persoanelor. Potrivit primarului, până în prezent, au fost emise titluri de proprietate pentru o suprafaţă de 1.165,35 de hectare, dintre care cea mai mare parte locuitorilor din Celaru (404 ha).

 

Vinovaţii din trecut

 

Subprefectul de Olt, Virgil Panduru, crede că vinovate de încurcăturile cu terenurile de la Redea au fost membrii Comisiei Judeţene Olt din acea perioadă. „În perioada 1992-1994 s-au dat decizii pe genunchi, semnate în alb, iar acestea au fost trimise comisiilor locale să le treacă doar numele pe ele. Deciziile purtau semnătura prefectului şi a subprefectului de Olt din acea perioadă“, a declarat Panduru.

Acesta a precizat că anumite dosare au fost invalidate, după ce, de comun acord, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi cele două Comisii judeţene au verificat din nou documentele depuse de solicitanţi. „Cei la care am descoperit că nu au documente de proprietate nu le putem emite titluri. Dacă vor veni cu dovezi, nu este nici o problemă“, a menţionat subprefectul de Olt.

 

2.500 – 3.500 de lei hectarul

 

Deşi între momentul validării şi obţinerea titlului de proprietate au trecut ani buni, oamenii au plătit impozit pe teren la primărie. Mulţi dintre ei pierduseră orice speranţă că îşi vor lua pământul înapoi, dar au aflat că sunt proprietari după ce li s-a comunicat că au de plătit impozit către primărie. Unii dintre ei au primit şi produse de la SC Redias – Redea SA în contul contractelor de arendă.

„Avem contracte cu ei din 1991, de când au primit acţiuni la IAS. Ulterior, deciziile prin care deveniseră acţionari au fost anulate în momentul în care s-a privatizat IAS-ul, dar nu au primit nimic în schimb, deşi terenul rămăsese al statului. Noi l-am luat în concesiune pe 49 de ani. Şi acum cumpărăm teren de la cei care au fost puşi în posesie, pe care plătim între 2.500 şi 3.500 de lei hectarul“, a declarat directorul SC Redias Redea SA, Eremiţă Rebegea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU