21.8 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIliescu şi Năstase au început ofensiva PSD

Iliescu şi Năstase au început ofensiva PSD

Fostul preşedinte explică internauţilor că România are nevoie de o viziune de stânga. Fostul premier se plânge că „portocaliii“ au acaparat tot spaţiul comunicaţional.

 

15 ianuarie, va rămâne o dată importantă în istoria social-democraţilor. Este momentul la care Ion Iliescu a început campania electorală printre bloggeri. Lansarea unei astfel de discuţii a fost anunţată de săptămâna trecută. „Eu am acum un dialog cu ăştia de pe blog, bloggeri. (…) Puştanii ăştia sunt la o stângă mai extremă. Chiar vreau să deschid o discuţie despre soarta stângii, ce este stânga în zilele noastre, cum definim stânga de astăzi, temă pe care şi Giddens o abordează în «A treia cale». Vreau să relansez o discuţie, un fel de forum, acuma pe blog-ul ăsta al meu“, le povestea Iliescu lui Geoană şi Năstase, veniţi să îl felicite de ziua onomastică.

Sub titlul „Locul şi rolul stângii astăzi“, preşedintele de onoare al PSD scrie că „România contemporană, confruntată cu probleme grele de ordin social, are nevoie de o stângă puternică, ancorată în realităţile lumii de azi“. În opinia sa, în România ultimilor ani, „procesul de polarizare s-a agravat“, întrucât a fost promovată o politică fiscală antisocială, bazată pe cota unică, favorabilă celor cu venituri mari, dar nefavorabilă majorităţii cu venituri mici.

„Comportamentul ostentativ al noilor îmbogăţiţi, care îşi etalează strident bogăţia, accentuează efectele acestui proces în plan social“, continuă el.

Iliescu nu uită să dezaprobe „comportamentul consumist, de esenţă parazitară, al noilor parveniţi“. „O politică fiscală raţională trebuie să încurajeze formarea şi dezvoltarea capitalului autohton, prin susţinerea investiţiilor eficiente, în plan economic, şi descurajarea importurilor de consum parazitar, stimulând crearea de locuri de muncă şi valorificarea creativităţii naţionale“, explică fostul şef al statului.

De asemenea, Iliescu face şi un scurt istoric al doctrinei de stânga, amintind că „la origini, stânga s-a dezvoltat, în cursul secolului al XIX-lea, ca mişcare de protest faţă de marile inechităţi sociale şi abuzurile capitalului, în faza sa incipientă (acumularea primitivă de capital)“.

Năstase se plânge că PSD nu mai are vizibilitate

Acelaşi subiect îl abordează, tot pe blog, şi fostul premier Adrian Năstase. Acesta constată că, în timp ce actuala putere ştie să rămână tot timpul în prim-plan, PSD este tot mai puţin vizibil. „«Portocaliii» ştiu să ocupe spaţiul comunicaţional, chiar dacă acest lucru este făcut prin scandaluri, atacuri la persoană şi diversiuni. Prin contrast, în acest timp, la nivelul opiniei publice ajunge imaginea amplificată a pasivităţii PSD“, spune Năstase. În opinia sa, „marea problemă este că stânga riscă să fie tot mai mult un subiect marginal pe agenda publică, deşi aşteptările majorităţii românilor sunt de stânga!“.

Năstase îi atacă pe actualii săi şefi din Kisseleff, cărora le reproşează că „aspectul cel mai evident al «Noului PSD» este transformarea sa într-un partid cu dimensiuni incerte“. „Câţi membri are PSD acum? Cu alte cuvinte, care este infrastructura pe care partidul poate construi o strategie electorală?“, se întreabă fostul şef de partid. În plus, Năstase nu ezită să citeze din propriile afirmaţii făcute în urmă cu câţiva ani. „Forţa Partidului Social Democrat constă în membri simpli, care, fără să aştepte nici un fel de beneficii, se află alături de noi. Lor trebuie să ne adresăm în mod direct“, spune Năstase, recitind dintr-un discurs al său rostit în 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS