30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEurodeputaţii PLD vor face parte din grupul PPE

Eurodeputaţii PLD vor face parte din grupul PPE

Liberal-democraţii au optat pentru popularii europeni şi nu pentru grupul liberal-democraţilor.

PLD a fost, cu siguranţă, surpriza scrutinului din 25 noiembrie. La numai un an de la înfiinţare, liberal-democraţii au obţinut 7,78% de procente la nivel naţional, şi aproape 10 procente (9,7%) în Capitală. În urma acestui scor, PLD speră să trimită în Parlamentul European trei reprezentanţi. Aceştia vor activa în cadrul grupului Partidului Popular European – Creştin Democrat (PPE-CD). Vicepreşedintele Valeriu Stoica a declarat ieri că PLD este un partid de centru-dreapta, ca şi PPE, în timp ce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE) este de centru-stânga. Din grupul parlamentar al ALDE vor face parte reprezentanţii PNL, în timp ce eurodeputaţii PD şi cei ai UDMR sunt membri ai PPE.

Ştirbeţ: Este posibil ca Stolojan să renunţe la locul din PE

Primele trei nume pe lista electorală sunt liderul Theodor Stolojan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Dumitru Oprea, şi senatorul Nicolae Vlad Popa, fost euroobservator din partea PNL. Stolojan este singurul preşedinte de partid care a candidat pentru un post de eurodeputat, întreaga campanie a social-democraţilor mizând pe personalitatea fostului consilier prezidenţial. Odată cu nominalizarea în fruntea listei pentru PE, au apărut diverse zvonuri potrivit cărora Stolojan este doar „locomotiva“ şi nu va pleca la Strasbourg, chiar dacă va fi ales eurodeputat. Liderii PLD au infirmat însă o astfel de variantă. Până ieri însă, când o astfel de variantă a fost repusă pe tapet de către vicepreşedintele PLD, Cornel Ştirbeţ. „Este posibil ca domnul preşedinte Stolojan să renunţe la Parlamentul European dacă i se va oferi o poziţie mult mai importantă decât cea de europarlamentar“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cornel Ştirbeţ, citat de Mediafax. Acesta şi-a făcut şi calculul ca, prin retragerea lui Theodor Stolojan, locul de europarlamentar să fie ocupat de candidatul sibian Hermann Fabini, aflat pe poziţia a cincea pe lista partidului.

Stoica: Ipoteza este posibilă „doar în situaţii excepţionale“

Întrebat dacă este posibil ca Theodor Stolojan să renunţe la mandatul de eurodeputat, Valeriu Stoica, unul dintre fondatorii PLD, a declarat ieri că în momentul de faţă o asemenea ipoteză este exclusă. Cât priveşte varianta lansată de colegul său de partid, Stoica a spus că „deocamdată nu a fost analizată o asemenea posibilitate“. El a admis însă că Stolojan ar putea să renunţe la mandatul de eurodeputat „doar dacă se pune problema unei situaţii excepţionale“.

PLD, recunoscut ca partid parlamentar

Deşi are reprezentanţi în Parlamentul României, PLD nu este partid parlamentar, întrucât formaţiunea nu a obţinut locurile în legislativ în urma alegerilor din 2004. Senatorii şi deputaţii liberal-democraţi nu au grupuri parlamentare, ci figurează ca independenţi, întrucât au fost aleşi în aceste posturi pe listele altor partide. În urma rezultatelor de la alegerile pentru PE, şeful statului recunoaşte însă PLD ca şi formaţiune parlamentară şi o invită la consultări pe teme de politică internă.

Tot mâine este programată şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului. Pe ordinea de zi a întâlnirii se află un raport cu privire la modificările ce vor fi aduse strategiei PLD, în anul electoral 2008. Liderii PLD au anunţat, de asemenea, că nu renunţă la constituirea polului de centru-dreapta, pentru că România are nevoie de o guvernare de dreapta după alegerile locale şi alegerile pentru Parlamentul României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU