22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Piaţa Nouă

A fost situată pe locul unde astăzi este clădirea Teatrului Naţional şi a funcţionat aici până în 1966, când a fost strămutată pe actualul amplasament. S-a numit de-a lungul timpului Piaţa Nouă, pentru a o deosebi de Piaţa Veche sau Piaţa Marseu (de la franţuzescul marché).

Pe la 1840, aici era un mare maidan unde se depozitau toate murdăriile oraşului. Terenul aparţinea unei celebre familii craiovene, Gigurtu (Petre Gigurtu – general, Ion Gigurtu – inginer, mare industriaş, ministru şi prim ministru). Platforma pieţei a fost terminată în 1871, iar hala în 1874. Construcţia halei a fost executată de Godillot, care obţinuse mai multe concesiuni în ţară de pe vremea lui Cuza. Era fratele natural al împăratului Napoleon al III-lea.

Interesant este că stâlpii din fier forjat şi grinzile au fost dezmembrate şi reutilizate la construcţia noii hale din actuala Piaţă Centrală. O ordonanţă a primăriei din 1881 prevedea înfiinţarea unei gherete pentru adăpostul sergenţilor de piaţa care aveau rolul de a menţine ordinea publică, dar şi pentru verificarea oricăror reclamaţii. Nu au fost puţine cazurile în care comercianţii au fost amendaţi sau li s-a confiscat marfa atunci când se dovedea că au înşelat clienţii sau marfa vândută nu era corespunzătoare. Hala avea echipamente moderne pentru acea vreme, fiind dotată cu instalaţii frigorifice pentru păstrarea alimentelor.

Prin anii ’60 s-a expus la Craiova, într-un cort amplasat pe platforma pieţei, o balenă albastră. Piaţa era foarte bine sectorizată, existând spaţii în aer liber sau închise, pentru vânzarea fructelor, legumelor, brânzeturilor, cărnii, peştelui, vaselor de ceramică şi câte altele! Atmosfera pieţei de odinioară provoacă şi acum nostalgii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII