22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile din Târgu Jiu aleargă după turişti

Autorităţile din Târgu Jiu aleargă după turişti

Operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central din Târgu Jiu încă îşi aşteaptă vizitatorii, iar autorităţile nu au soluţii pentru a-i atrage pe amatorii de turism cultural şi nu numai.

Operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu constituie încă o necunoscută pentru turiştii din România şi din străinătate. Deşi chiar autorităţile au admis că întreaga viaţă economică a municipiului ar trebui să graviteze în jurul operelor realizate de sculptorul originar din Hobiţa şi stabilit în Paris, există puţine elemente care să susţină această idee. Din analiza datelor statistice şi discuţiile pe care le-au avut recent cu operatorii de turism şi proprietarii de hoteluri din judeţ, foarte puţine persoane ajung la Târgu Jiu în scopuri turistice şi pentru a rămâne cel puţin două – trei zile. Majoritatea celor care s-au cazat la unul dintre hotelurile de aici au venit în interes de serviciu şi au stat doar o noapte, neavând timp să acceseze unul din programele puse la dispoziţie de operatorii de turism, în colaborare cu Primăria Târgu Jiu.

Peste zece hoteluri

Autorităţile locale împreună cu operatorii de turism oferă în prezent pachete turistice de una, trei şi şapte zile, în funcţie de posibilităţile financiare şi numărul turiştilor. Informaţii pe această temă pot fi obţinute de la Biroul pentru informare turistică din cadrul Centrului de informare a cetăţeanului, situat în sediul primăriei. În ciuda ofertei existente şi a disponibilităţii celor care oferă pachete turistice cât de cât atractive şi la preţuri accesibile, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului nu reprezintă motive suficient de puternice pentru ca un turist să viziteze municipiul. Ofertele turistice mai conţin, pe lângă vizitele la operele lui Brâncuşi, şi excursii la mănăstirile din nordul judeţului, precum şi excursii ce includ peşteri şi alte frumuseţi ale naturii din zona montană a Gorjului.

Centru de informare

În speranţa că vor avea parte de şi mai mulţi turişti, autorităţile locale vor amplasa în perioada imediat următoare un centru de informare şi vânzare în apropierea Parcului Central. Pentru construcţia acestuia este nevoie de avizul Ministerului Culturii şi Cultelor. Centrul va oferi informaţii despre operele lui Brâncuşi şi despre Târgu Jiu, dar va funcţiona şi ca punct de vânzare de suveniruri. „Majoritatea celor care vin la Târgu Jiu nu vin pentru Constantin Brâncuşi. Astea sunt datele pe care le avem de la hoteluri. Vrem să construim acest centru şi în câteva luni va fi inaugurat. Acolo vor lucra persoane foarte bine pregătite care să ofere o gamă foarte largă de informaţii despre spaţii de cazare, trasee turistice, muzee etc. Tot de la centrul respectiv turistul va putea să achiziţioneze o gamă largă de suveniruri. Lângă clădire va fi amplasat şi un info-chioşc, de la care orice persoană va putea să obţină informaţii. Vom beneficia gratuit de 8.000 de hărţi turistice ale oraşului pe care le vom distribui la hoteluri“, a precizat Gabriel Sanda, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. 

Peşterea Muierii, pe primul loc

În prezent, cele mai vizitate obiective turistice ale Gorjului nu sunt, cum ar putea părea la prima vedere, Ansamblul „Brâncuşi“ de la Târgu Jiu şi Casa Memorială a sculptorului din Hobiţa, ci Peşterea Muierii de la Baia de Fier. Aceasta atrage cei mai mulţi vizitatori, fiind obiectivul turistic ce aduce cele mai însemnate încasări în vistieria judeţului. Tot comuna Baia de Fier s-a dezvoltat din punct de vedere turistic, la fel ca şi oraşul Novaci, într-un ritm accelerat în ultimii cinci – şase ani, în zona montană Rânca. Numărul pensiunilor şi al hotelurilor şi vilelor a crescut de la un an la altul, peste 400 de construcţii oferind spaţii de cazare într-una dintre cele mai căutate zone montane din România, lucru dovedit şi de numărul record de turişti care vin în lunile de iarnă aici. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU