Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie

Autori


Ministerul Educaţiei nu poate prelua organizarea pregătirii în rezidenţiat deoarece nu are o infrastructură adecvată, adică personal academic suficient pentru a asigura pregătirea tuturor rezidenţilor, mai ales că este necesară colaborarea cu specialişti care nu au grad universitar, spun medicii.

Preşedintele Comisiei de Rezidenţiat 2007, conferenţiar doctor Corin Badiu, a declarat ieri, pentru NewsIn, că în prezent sunt în pregătire 12.500 de medici rezidenţi, iar majoritatea nu se află sub îndrumarea unor cadre didactice, subordonate Ministerului Educaţiei, ci sub îndrumarea unor medici specialişti, fără grad universitar, care se află sub subordonarea Ministerului Sănătăţii. „Educaţia presupune în general o muncă de echipă, asta mai ales când e vorba de pregătirea rezidenţilor, care se face în spitale, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii“, a spus dr. Corin Badiu. El a explicat faptul că trecerea rezidenţiatului de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei ar presupune ca această pregătire să se realizeze doar cu personal angajat al Ministerului Educaţiei, adică doar cu profesori universitari. El a adăugat însă că acest lucru nu este posibil deoarece mai ales medicii rezidenţi de medicină de familie îşi fac pregătirea în rezidenţiat în spitale publice, sub îndrumarea medicilor primari sau a medicilor specialişti care nu au grad universitar şi care sunt angajaţi ai Ministerului Sănătăţii.

 

Rezidenţii români pot profesa în Europa

 

În privinţa faptului că absolvenţii rezidenţiatului ar avea probleme când merg într-o ţară europeană pentru a profesa, pentru că prezintă un certificat de liberă practică având antetul Ministerului Sănătăţii, nu al Ministerului Educaţiei, dr. Corin Badiu a explicat că în România rezidenţiatul este reglementat prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi că antetul este al instituţiei care deţine unităţile sanitare în care se realizează pregătirea rezidenţilor.


„Aceasta nu este deloc o problemă, pentru că, pe lângă certificatul de liberă practică pe care rezidenţii îl obţin la finalul pregătirii, există şi un caiet de monitorizare a activităţii lor, în care semnează cadre didactice, iar acest caiet de monitorizare dovedeşte faptul că rezidenţiatul este un ciclu de studiu“, a arătat dr. Corin Badiu. El a adăugat că aceste caiete de monitorizare există în toate ţările europene şi dovedesc pregătirea sub supraveghere de specialitate, de aceea, absolvenţii români nu vor avea probleme în privinţa recunoaşterii pregătirii lor.

 

Rezidenţiat sub egida Ministerului Educaţiei

 

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat duminică, la Iaşi, că rezidenţiatul s-ar putea realiza sub egida instituţiei pe care o conduce şi nu sub cea a Ministerului Sănătăţii. „Vrem să facem ca rezidenţiatul să fie recunoscut ca şi ciclu de studiu. Absolvenţii întâmpină probleme când merg într-o ţară europeană şi arată certificatul cu antetul Ministerului Sănătăţii. În majoritatea ţărilor europene, rezidenţiatul este sub egida Ministerului Educaţiei“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cristian Adomniţei. Acesta s-a întâlnit la Iaşi cu rectorii universităţilor de medicină din ţară, întrunire în cadrul căreia s-a stabilit utilitatea ca rezidenţiatul să fie realizat sub egida Ministerului Educaţiei. O nouă întâlnire cu rectorii se va desfăşura la Craiova, pe 30 august, când universităţile ar urma să vină în întâmpinarea ministerului privind recunoaşterea rezidenţiatului ca şi ciclu de studiu. Rezidenţiatul se organizează începând cu anul 2007 pe domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, în sesiuni distincte pe locuri şi posturi, potrivit proiectului de act normativ supus din nou dezbaterii publice pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Zuzzu said:

    d parca nu era de ajuns faptul ca un economist ne face reforma in sanatate… acum dam examen d rezidentiat cu ministerul educatiei.asa….ca asa suntem noi romanii ..ne pricepem la tot si la toate!

  2. Eu said:

    De acord! Sa-l treaca la MEC, dar medicii specialisti care se ocupa si de pregatirea rezidentilor sa fie platiti de MEC pentru aceasta activitate….

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 iulie 2007

Actualitate

» Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă
» Tarom, în tăvălugul falselor concursuri cu premii
» Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Local

» A murit Patriarhul Teoctist
» Scurte ştiri
» Primarul Văle, din nou în boxa acuzaţilor
» 11 oameni căzuţi în stradă
» Blocul operator al Spitalului Judeţean va fi renovat
» Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului
» 80 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Chineze
» Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor
» Scurte ştiri
» Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie
» Locuinţe administrate de Ministerul Sănătăţii
» Despăgubiri pentru culturile calamitate
» Nu se mai stinge Domogledul
» Scurte ştiri
» AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere
» Năstase se pricepe la vaci
» Arta negocierii cere sacrificii

Gorj

» Scurte ştiri
» Medicii din Motru nu vor spaţii pentru cabinete din cauza preţului
» Abuzuri ale directorului de la Colegiul Tehnic Mătăsari
» Sculptorii, învinşi de căldură

Sport

» Colţul microbistului
» Juniorii Avram şi Ioniţă împart dreptatea etapa viitoare
» Universitatea, în lupta pentru titlu
» Stroe are încredere în juveţi
» Lupescu vrea oltenii în cupele europene
» Ionuţ Popa cere concentrare cu Craiova
» Născuţi învingători
» Scurte ştiri
» 16 medalii pentru atleţii craioveni
» Probleme cu portarii la CSM Vâlcea
» CS Ostroveni a oprit trofeul
» Costel din Coasta de Fildeş a confirmat
» Terry, cel mai bine plătit din campionatul Angliei
» Fotbalul i-a unit pe şiiţi, suniţi şi kurzi în Irak
» Beckham, făcut star pop de Pele
» Alin Stoica nu are loc în Cupa UEFA
» Fanii îl vor pe Cicinho îl locul lui Chivu
» Turcii i-au subapreciat pe români
» Hagi debutează cu Steaua în Europa

Bani & Afaceri

» Nokia N76

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Îngheţată cu gust de vin
» Picnicul, preferat restaurantului

Opinii

» Teoctist şi după
» Ştiinţa, de vis!

Top