12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedinţii secţiilor de votare, înlocuiţi la intervenţia PSD Olt

Preşedinţii secţiilor de votare, înlocuiţi la intervenţia PSD Olt

Social-democraţii locali au contestat rezultatele tragerii la sorţi de vineri, iar Biroul Electoral Judeţean Olt le-a dat câştig de cauză.

Tragerea la sorţi de vineri prin care au fost desemnaţi preşedinţii secţiilor de votare din Olt a fost anulată, în urma contestaţiei depuse de liderii locali ai PSD la Biroul Electoral Judeţean (BEJ). Tragerea a fost reluată sâmbătă, după ce BEJ a admis contestaţia şi a hotărât înlocuirea de urgenţă a preşedinţilor de secţii desemnaţi vineri. „Contestaţia a fost depusă vineri după-amiază, după tragerea la sorţi. A fost admisă şi s-a dispus înlocuirea preşedinţilor desemnaţi. Sâmbătă s-a făcut o nouă tragere la sorţi“, a declarat Nuţi Florentina Meşină-Olt, preşedintele BEJ.
Social-democraţii au contestat nu procedura extragerii, ci faptul că la propunerile făcute de primari a fost adăugată şi o listă cu 65 de jurişti întocmită de prefectul judeţului. Primarii au făcut două propuneri pentru fiecare secţie de votare. Juriştii s-au înscris la îndemnul prefectului Octavian Popescu. Acesta a făcut un apel către persoanele cu studii juridice să se implice în procesul referendumului. Prefectul şi-a motivat gestul susţinând că, pentru mai multă transparenţă în actul administrativ al referendumului, ar fi de dorit ca preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să fie desemnaţi, prin tragere la sorţi, şi din rândul juriştilor. Apelul a fost public şi nimeni nu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de acesta. La mijloc se află însă altă făcătură.

BEC intervine în timpul jocului

Contestaţia PSD Olt a fost posibilă după ce Biroul Electoral Central a schimbat, după modelul guvernului, regulile în timpul jocului. Iniţiativa prefectului era perfect legală până pe 8 mai.
Lista cu jurişti şi cea cu propunerile primarilor au fost înmânate, prima oară, Tribunalului Olt de către prefectură la pe 26 aprilie. Ulterior, lista şi propunerile au fost reactualizate şi retransmise tribunalului pe 8 mai. Totul a fost legal. Numai că pe 9 mai BEC a intervenit cu o nouă decizie, potrivit căreia prefectul poate întocmi o listă cu jurişti şi cu persoane de altă specialitate numai la propunerea primarilor şi ţinându-se cont de domiciliul celor propuşi. Aceeaşi decizie stabileşte că o asemenea listă poate fi luată în considerare numai după lista judecătorilor şi cea a procurorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS