14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii, asteptati la munca in Europa

Oltenii, asteptati la munca in Europa

O data cu integrarea României in UE, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va deveni Agentie Europeana. In 2007, oltenii vor fi informati si consiliati de repezentantii Agentiei cu privire la posibilitatile de angajare din Spatiul Economic European si Elvetia.


In contextul strategiei europene trasate in domeniul muncii, mobilitatea muncitorilor este nu numai un drept fundamental al cetatenilor UE, ci si un instrument folositor pentru crearea unei piete unice europene a muncii.


Conform principiului libertatii de miscare a muncitorilor, toti cetatenii tarilor membre ale Spatiului Economic European (SEE) au dreptul sa munceasca in oricare dintre acestea fara permis de munca (pentru România, ca stat nou membru intrat in UE, e posibil sa fie aplicate anumite restrictii in primii doi – sapte ani de la aderare).


Pentru a facilita libera circulatie in SEE si in Elvetia, serviciile publice de munca din tarile membre UE sunt organizate intr-o retea europeana numita EURES, coordonata de Comisia Europeana.


Doljul are un consilier EURES


O data cu integrarea, si in România, ca stat membru UE, in cadrul Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) vor exista consilieri EURES care vor oferi informatii despre locurile de munca vacante existente in SEE si Elvetia.


„Instruirea consilierilor EURES a demarat de ceva timp, in acest moment fiind in programul de pregatire (si AJOFM Dolj are un consilier EURES)“, a spus Daniela Dobrin, directoarea executiva a AJOFM Dolj.


Nici o firma din Craiova nu a accesat credite cu dobânda avantajoasa


Potrivit reprezentantilor AJOFM Dolj, in Planul de Masuri si Actiuni pentru realizarea obiectivelor Programului Judetean de Dezvoltare Economico-Sociala a judetului in 2006, institutia trebuia sa incadreze in munca aproape 10.000 de persoane.


AJOFM trebuia, de asemenea, sa stimuleze angajatorii pentru incadrarea in munca a somerilor (prin subventionarea locurilor de munca ocupate de absolventi sau parinti unici intretinatori ai familiei).


In plus, trebuia sa organizeze cursuri de formare profesionala a minimum 1.200 din numarul de someri inregistrati in evidentele AJOFM Dolj si sa acorde credite in conditii avantajoase agentilor economici care angajeaza someri.


„Pâna la sfârsitul anului, toate aceste angajamente au fost realizate, mai putin acordarea de credite avantajoase pentru IMM-uri, in cazul carora nu am primit nici un dosar. In ceea ce priveste formarea profesionala am reusit sa realizam doar 80% din obiectiv“, a spus Daniela Dobrin.


Principalele obiective ale EURES


Principalele obiective al EURES constau in informarea si consilierea muncitorilor cu privire la posibilitatile de angajare, precum si la conditiile de viata si munca din Spatiul Economic European si Elvetia. Alt obiectiv al EURES consta in asistenta angajatorilor care doresc sa recruteze personal din alte tari decât cea in care isi au sediul si consilierea angajatilor si angajatorilor din regiunile transfrontaliere.


Tarile care fac parte din Sistemul Economic European


Din Sistemul Economic European (SEE) fac parte Austria, Belgia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Slovaca, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie. Elvetia a incheiat un acord bilateral cu UE privind libertatea de miscare a persoanei si din acest motiv face parte din reteaua EURES.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS