20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele, transformate in „recuperatori“

Spitalele, transformate in „recuperatori“

Modificarea legislatiei privind asistenta medicala acordata victimelor accidentelor si agresiunilor a lasat peste noapte spitalele cu sute de dosare pe cap. Pentru a recupera banii de la datornici, unitatile sanitare sunt obligate sa angajeze juristi.


Spitalele trebuie sa recupereze in instanta, incepând cu 25 septembrie, banii pentru asistenta medicala oferita victimelor unor agresiuni sau accidente. Pâna de curând, de aceasta activitate se ocupau casele de asigurari de sanatate.


Doar 10% din datorii au fost recuperate


Pâna la 25 septembrie 2006, spitalele erau favorizate. Dupa accident sau comiterea agresiunii, victima ajungea pentru ingrijiri medicale la spital. Spitalul trebuia sa raporteze lunar la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) numarul cazurilor si i se decontau sumele solicitate. Cu cât erau mai multi bolnavi, cu atât mai bine pentru unitatea sanitara. Greu era doar pentru Casa de Asigurari de Sanatate, care trebuia sa recupereze banii de la vinovati. De obicei, dupa un asemenea eveniment – agresiune sau accident – partile ajung in instanta pentru a-si sustine nevinovatia sau ajung la o intelegere. Un astfel de proces poate dura un an, doi, sau chiar mai mult. CAS trebuia sa astepte mai intâi finalizarea procesului dupa care putea sa-l actioneze in instanta pe vinovat pentru recuperarea banilor, daca acesta nu platea de bunavoie spitalizarea.


Intre 20 noiembrie 2002 si 25 septembrie 2006, in judetul Dolj au fost inregistrate 761 de dosare pentru o suma de bani care se ridica in prezent la 652.900,82 RON. Din acesi bani, CAS Dolj a recuperat pâna acum doar 78.990,34 RON. 532 de procese sunt inca pe rol. „Uneori, partile ajung la intelegere si persoana vinovata plateste direct spitalului asistenta medicala acordata victimei. De cele mai multe ori nu se intâmpla insa asa si se ajunge la instanta pentru recuperarea banilor. Iar un astfel de proces poate sa dureze câtiva ani“, a spus Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


Mai putini pacienti


De la 25 septembrie, in baza OUG nr.72/20.09.2006, spitalele nu vor mai primi bani de la CAS, ci va trebui sa-si recupereze singure contravaloarea spitalizarii de la datornici. Este cazul si celui mai mare furnizor de astfel de servicii medicale din Oltenia, Spitalul de Urgenta Craiova. Peste 90% din victimele agresiunilor si accidentelor care se produc in judetul Dolj, dar si din judete limitrofe, ajung aici. Spitalul va trebui sa se ocupe de recuperarea banilor pentru serviciile medicale prestate in astfel de cazuri. Totodata, a inceput preluarea celor 500 de dosare nerezolvate de CAS Dolj. Doar intr-o zi – vinerea trecuta – CAS Dolj a „livrat“ 50 de dosare, spre disperarea juristilor unitatii sanitare.


Managerul Spitalului de Urgenta, dr. Cristina Calangiu, crede ca unitatile sanitare nu vor mai fi tentate sa supraevalueze serviciile medicale oferite si vor fi mai motivate sa recupereze banii. „Cei care vor refuza sa plateasca spitalizarea de bunavoie o vor face, ca si pâna acum, in instanta, iar de acest lucru vor avea grija juristii nostri“, a adaugat Cristina Calangiu. Toate bune si frumoase, numai ca de acum incolo spitalul nu va mai obtine asa de usor banii pe aceste servicii medicale, iar datoriile se vor aduna. Pentru a reduce pierderile, va trebui sa se realizeze o selectie riguroasa a pacientilor care va trebui internati, perioada de spitalizare va fi redusa, iar in sectiile care interneaza astfel de cazuri si care se confrunta acum cu un mare aflux de bolnavi – neurochirurgie, ortopedie, chirurgie oromaxilofaciala etc. – pacientii nu vor mai sta câte doi in pat.


Când victima este buna de plata


Daca pacientul – victima a unui accident sau agresiune – a ajuns in spital din propria vina, atunci acesta va trebui sa plateasca spitalizarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS