12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEuropa si spiritul competitiei, la colocviile „Mozaicul“

Europa si spiritul competitiei, la colocviile „Mozaicul“

In perioada 27-28 octombrie in Craiova s-au desfasurat Colocviile revistei Mozaicul.


Vineri, de la ora 17.30 in Sala Mare a Primariei Craiova, Ion Bogdan Lefter a sustinut o conferinta pe tema din acest an a Colocviilor – „Europa si spiritul competitiei. Exigente ale integrarii europene“. In a doua parte a acestei prime manifestari, „mozaicarii“ au organizat si un moment aniversar, marcând centenarul Tiberiu Iliescu. Cu aceasta ocazie, fiul scriitorului, Mircea Iliescu, profesor la Universitatea din Stockholm, a sustinut o conferinta pe tema „Avangarda literara româneasca fata cu Europa“. De asemenea, s-au lansat si doua carti, ambele aparute la editura Aius PrintEd, „Aventuri verticale – Studiu monografic Tiberiu Iliescu“, de Xenia Karo, si „Pagini alese“ – selectii din opera acestui scriitor. Volumele au fost prezentate de criticul literar Constantin M. Popa. Sâmbata, in prima parte a zilei, a avut loc un moment Adrian Marino, prilej cu care s-au lansat cartile: „Descoperirea Europei“ de Adrian Marino, „Scrisori din cetatea cu trei turnuri“, de Adrian Marino si „Adrian Marino: un proiect pentru cultura româna. Analize si evocari“, de Ion Bogdan Lefter, carti publicate tot la editura Aius PrintED. De asemenea, s-a aprofundat tema colocviilor, printr-o discutie ampla la care au participat: Paul Aretzu, Victor Marian Buciu, Ion Buzera, Horia Dulvac, Gheorghe Fabian, Ioan Gavrila, Luminita Corneanu, Mircea Iliescu, Xenia Karo, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Marinescu, Ion Militaru, Constantin M. Popa, Simona Popescu, Sorina Sorescu, Aurelian Zisu s.a. Misiunea dificila de a modera aceasta discutie i-a revenit criticului literar Gabriel Cosoveanu. Seara a avut loc traditionala decernare a premiilor revistei Mozaicul, ocazie cu care s-a lansat si volumul semnat de Patrel Berceanu, „Teatrul in dialog cu Veacul“, aparut la editura Aius PrintEd.


Premiantii:


Premiul „Petre Pandrea“ pentru literatura a fost acordat Simonei Popescu pentru volumul „Lucrari in verde sau pledoaria mea pentru poezie“ si lui Augustin Cupsa pentru volumul „Perforatorii“.


Premiul „Tiberiu Iliescu“ pentru eseistica si publicistica a fost acordat Xeniei Karo pentru volumul „Aventuri verticale – Studiu monografic Tiberiu Iliescu“ si lui Cristian Nedelcu pentru activitatea publicistica.


Premiul „I.D. Sirbu“ pentru arta teatrala i-a fost acordat actritei Cerasela Iosifescu pentru rolul „Medeea“ din piesa omonima, in regia lui Yannis Paraskevopoulos.


Premiul „Jean Bobescu“ pentru muzica a fost acordat sopranei Diana Ţugui pentru rolul „Lucia di Lammermoor“ din opera omonima de G. Donizzeti.


Premiul „Constantin Lecca“ pentru arte plastice i-a fost acordat pictorului Mihail Trifan pentru seria de expozitii „Conversatii vizuale“.


Premiul „Omnia“ i-a fost acordat poetului si teatrologului Patrel Berceanu pentru vasta sa activitate literara (poezie, eseistica, publicistica), dar si pentru manageriatul cultural in calitatea sa de director artistic al Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova si de director al Teatrului pentru Copii si Tineret „Colibri“ din Craiova.


Premiul „Constantin Radulescu-Motru“ pentru idelogie culturala nu a fost acordat in acest an.


Redactia Mozaicul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS