14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSuturi si paruiala la Colegiul „Gheorghe Chitu“

Suturi si paruiala la Colegiul „Gheorghe Chitu“

Scandal de proportii la Colegiul National „Gheorghe Chitu“ din Craiova, unde un profesor este acuzat de doua eleve de vatamare corporala. Conducerea scolii si Inspectoratul Scolar Dolj cunosc „iesirile“ dascalului, insa spun ca nu au cum sa-l elimine din scoala.


Ion Râcea, profesorul de alimentatie publica, este acuzat de Adnana I. si Amalia P., ambele de 16 ani, de faptul ca le-ar fi batut si injurat fara nici un motiv. Tinerele povestesc ca, in luna ianuarie, au intrat la ora lui Râcea cu intentia de a imprumuta un pix de la o colega, numai ca au fost date afara in suturi de profesor.


„Am intrat impreuna cu Amalia la ora unei colege, mi-am cerut scuze ca am deranjat si am cerut un pix. Profesorul Râcea mi-a zis ca sunt nesimtita, m-a luat de mâneca, mi-a rupt pixul imprumutat si m-a dat afara in suturi. M-a lovit cu picioarele, iar colegei mele i-a tras câteva palme in spate“, a povestit Adnana. Elevele mai spun ca se intâmpla frecvent ca la orele de alimentatie publica profesorul sa-i provoace la bataie pe elevi. „Anul trecut a provocat un coleg ca sa se bata cu el. A luat un scaun si a vrut sa-i dea baiatului cu el in cap, insa acesta stia de ce e in stare si nu a zis nimic“, a adaugat Adnana.


„Eleva ar trebui sa-si faca o expertiza psihologica“


Profesorul de alimentatie publica recunoaste faptul ca a avut o altercatie cu cele doua eleve. Dar nu chiar atât de mare precum spun fetele. „Nu cred ca e cazul sa mai relatam ceva. Mai ales voua, celor din presa. Au existat mici probleme de disciplina care s-au rezolvat intre timp. Si mai stiu ceva. Am uitat când si cum s-a intâmplat. Faptul e consumat. N-are sens sa mai dezgropam mortii. Fata de cele doua eleve s-au luat masuri si le-am scazut media la purtare la nota 8“, a spus profesorul. De asemenea, acesta are alta varianta a intâmplarii: „Erau pe hol si faceau galagie. M-am enervat si am chemat jandarmii. De bataie nu-mi amintesc. Ele au cautat-o cu lumânarea, nu eu. Au avut intentia de a face circ la ora mea. Asta e realitatea. De varianta cu pixul nu-mi aduc prea bine aminte. Dar se poate, in acele clipe m-am enervat foarte tare. Cred ca eleva cu pricina ar trebui sa-si faca o expertiza psihologica pentru ca, atunci când m-a deranjat la clasa, am poftit-o sa iasa afara. Am impins-o spre iesire asa cum fac bodyguarzii. Eu unul m-am integrat destul de bine in colectivitate“, a adaugat profesorul Râcea.


Conducerea scolii investigheaza cazul


Patania ascunsa ceva timp de elevi si profesor a ajuns la urechile conducerii scolii care a demarat o ancheta interna. „Nu am stiut nimic pâna când un copil din scoala nu mi-a povestit intreaga tarasenie. Bineinteles ca dupa ce am aflat, am demarat imediat propria noastra ancheta. L-am chemat la noi pe profesorul Râcea pentru a discuta. El a negat totul si a spus ca nu are habar de vreun astfel de incident. Ne-a spus ca nu s-a intâmplat absolut nimic. Dupa putin timp si-a revenit din «amnezie» si ne-a povestit cum au stat lucrurile. Ne-a spus ca doua eleve l-au agresat si ca i-au spus cuvinte triviale. Motiv pentru care pe 25 ianuarie am supus spre dezbatere cazul in consiliul profesoral“, a precizat directorul CN „Gheorghe Chitu“ din Craiova, Anghel Petrescu.


De asemenea, directorul unitatii de invatamânt a adaugat ca in cadrul consiliului s-a luat decizia unanima ca profesorul Râcea sa fie consiliat saptamânal de consilierul scolar Cristina Lazeanu. „I-am recomandat profesorului sa participe la sedintele de consiliere cu consilierul scolii. Am aflat ca participa la terapie, dar comportamentul sau atitudinea sa fata de elevi sunt departe de realitate. Din punct de vedere profesional, a fost asistat la clasa. La finalul orelor, nivelul de pregatire si cel al performantei au fost cotate ca nesatisfacatoare. Dascalul a primit din partea comisiei de asistenta calificativul nesatisfacator. El, saracul, este departe de realitate. Sistemul de predare al profesorului Râcea este iritant, incoerent si plictisitor. La acestea se adauga cunoasterea insuficienta a specialitatii predate, iar limbajul folosit de profesor este nonverbal. Capacitatea de a mentine disciplina la ore este inexistenta. Dar, indiferent de acestea, noi nu-l putem da afara“, a spus directorul scolii.


Si despre integrarea profesorului in colectivitate, conducerea scolii are câte ceva de spus: „Este un profil deficitar. Profesorul nu poate lucra in echipa, dar nici independent. Are dificultati si in completarea documentelor scolare. Este inapt pentru aceasta profesie, desi colegii de scoala au incercat sa-l atraga de partea lor, sa discute cu el si sa-i explice cum stau lucrurile in invatamânt. Insa el pare ca nici nu aude. Nu este receptiv absolut deloc. Are doar idei ciudate“, a mai spus Anghel Petrescu, directorul CN „Gheorghe Chitu“.


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj spun ca profesorul suplinitor Râcea a participat la testarea din luna septembrie a anului trecut si a luat nota „de trecere“ 5. In lipsa altui specialist, profesorul Râcea a obtinut orele de la Colegiul „Gheorghe Chitu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII