14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCadrele medicale, vulnerabile la spaga

Cadrele medicale, vulnerabile la spaga

Printre categoriile profesionale catalogate drept vulnerabile la spaga se afla la loc de frunte cadrele medicale. In judetul Dolj exista multi medici, asistenti medicali si infirmiere care traiesc practic din „cadourile“ primite de la pacienti, suplimente deloc neglijabile la amarâtul de salariu de bugetar.


Nici un medic nu va recunoaste vreodata ca a luat spaga (bani de la pacient). Nici daca inlocuiesti termenul spaga cu cadou nu vei avea mai mult succes. Asta probabil pentru ca este vorba de un venit pentru care medicul respectiv nu plateste impozit.


Orice pacient care ajunge insa intr-o unitate sanitara, mai putin in cele particulare, va trebui sa se informeze foarte bine asupra tarifelor practicate, evitând in felul acesta sa se faca de râs mai târziu in caz ca banii dati ar fi fost prea putini. Oferirea sumei potrivite este foarte importanta, mai ales daca nu cunosti prea bine reputatia medicului care urmeaza sa se ingrijeasca de tine.


Asistentele si infirmierele – o veriga importanta


De regula, doctorii nu conditioneaza actul medical de suma primita, insa exista si cadre medicale care nu se ating de tine pâna când nu le intinzi pliculetul cu bani. In acest din urma caz, medicul va intra in salonul tau cel mult o data pe zi, iti va arunca o privire fugara si apoi te va lasa sa fierbi in suc propriu, oferindu-ti eventual, cu zgârcenie, informatii despre afectiunea care te-a adus pe patul de spital. In ziua urmatoare va face la fel, iar daca il vei intreba de operatie, iti va spune ca nu au intrat zilele in sac. Daca ai inteles aluzia si vei face rost de bani, in câteva ore vei fi taiat, cusut la loc si cazat intr-un pat din sectie. Atunci incepe perioada de recuperare. Daca vrei sa-ti faci sederea aici mai placuta, depinde doar de tine, mai bine zis de banii cu care vei cotiza pentru asternuturi curate si mai putin rupte, daca vrei sa fii spalat sau ajutat sa te ridici din pat. Iar atunci când cotizezi trebuie sa ai in vedere toate asistentele de pe tura si sa nu uiti infirmierele.


Tarife pentru tratament preferential


Tarifele practicate in sectii difera de la un spital la altul si de la o sectie la alta. Daca esti insarcinata si nu mai ai mult pâna iti va veni sorocul trebuie sa stii ca o operatie cezariana in Craiova costa aproximativ trei milioane de lei, bani pe care ii primeste medicul principal. La acestia se adauga un milion de lei pentru „mâna a doua“ si inca un milion de lei anestezistului. Asistentele va trebui si ele „rasfatate“ cu 100.000 – 300.000 de lei fiecare, si cu ciocolata sau tigari, precum si un supliment de cel putin 50.000 de lei pentru diverse operatiuni necesare, cum ar fi spalarea dupa operatie.


In caz contrar, vei vedea toata ziua niste mutre acre, vesnic nemultumite, care nu se vor sfii sa te faca sa-ti doresti sa ajungi cu orice pret acasa. Dupa venirea pe lume a celui mic, vei avea de multumit si alte asistente, de data aceasta de la neonatologie, pe care va trebui sa le stimulezi cu câte 50.000 de lei, pentru: schimbarea scutecului murdar cu un altul cumparat de tine, manipularea cu grija a sugarului, inlesnirea vizitelor la sugar etc.


Intr-o sectie de chirurgie, tarifele depind de cât de complicata este interventia. Pentru o interventie medie, pretul este de cinci milioane de lei. Tot cinci milioane costa si o interventie chirurgicala efectuata la ortopedie, la care se adauga inca doua milioane de lei platite anestezistului.


P.S. Orice asemanare cu persoanele reale nu este deloc intâmplatoare.


Ce cred cadrele medicale


Cadrele medicale nu neaga existenta fenomenului, insa putini sunt cei care recunosc ca au luat bani de la pacienti. „Daca exista medici care conditioneaza actul medical de anumite sume de bani, acestia nu au ce cauta in sistemul sanitar. Nu poate fi condamnat insa un medic care primeste un soi de recompensa din partea pacientului“, a spus dr. Cristina Geormaneanu, medic primar medicina de urgenta in cadrul SMURD. Dr. Geormaneanu a precizat insa: „Eu nu fac parte din nici una dintre aceste categorii si nici colegii mei nu cred ca se preteaza la asa ceva. N-am vazut niciodata un pacient care sa fi ajuns in stare grava la SMURD, imbracat in pijama, cu papucii intr-o mâna si plicul cu banii pentru doctor in mâna cealalta“.


Alt medic, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus: „A venit o data la mine fiul unui pacient sa ma intrebe cât costa operatia tatalui lui. L-am intrebat atunci si eu pe el: «Pe la voi, pe acolo, cam cât costa kilogramul de carne de om?» Ne-a dat Dumnezeu o meserie nobila. Nu ai voie sa o patezi cerând bani pentru ea. Este sub demnitatea unui medic“.


Mai curajos, dr. Paul Manescu a raspuns cu tâlc: „Eu nu am cerut in viata mea, sper sa mor asa, dar n-am refuzat pe nimeni“. Dr. Manescu considera ca medicii sunt tentati sa ia bani de la pacienti in conditiile in care munca lor este prost platita: „Dupa sase ani de facultate, un absolvent primeste un salariu de 3,8 milioane de lei. Dupa inca sase ani de rezidentiat si doi de specializare devii medic specialist. Daca ai norocul sa-ti gasesti de lucru in specialitatea aleasa esti angajat cu sase-sapte milioane de lei. Specializarea dureaza si ea cinci ani, dupa care se da iar un examen si poti sa ajungi medic primar cu un salariu de aproximativ zece milioane de lei. Cu garzi cu tot poti sa ajungi la 12-14 milioane de lei. Daca esti cadru didactic universitar, atunci socoteala se face altfel. Eu sunt sef de lucrari la facultate, la catedra de chirurgie si am un salariu de aproximativ noua milioane de lei. Fiind angajat al Universitatii de Medicina si Farmacie nu pot sa lucrez in spital decât cu jumatate de norma si atunci salariul de integrare din spital plus garzile nu depasesc noua milioane de lei“.


Dr. Paul Manescu considera insa ca medicilor li se face cea mai mare nedreptate in momentul pensionarii si l-a dat exemplu pe fratele sau, prof. dr. Nicolae Manescu. Dupa 38 de ani de chirurgie, prof. Manescu s-a ales cu o pensie de numai 5,6 milioane de lei.


Si alte cadre medicale sunt de acord ca salariile nu sunt deloc un stimulent in lupta impotriva spagii. „Asa cum sunt acum, salariile reflecta puterea economica si nu cred ca se va putea schimba ceva in viitorul apropiat. Din acest motiv si tentatia exista. Iar practica este universala, se intâlneste in toate sectoarele, in special in cele bugetare, nu doar in sanatate“, a declarat Bogdan Badea, asistent-sef, fizioterapie. Alt asistent medical, dar care a refuzat sa-i fie publicat numele, considera ca ar trebui sa se faca o deosebire intre cadrele medicale care cer bani pentru efectuarea unei interventii si cele care primesc atunci când le ofera pacientul drept multumire: „Daca cineva iti ofera o floare, un pachet de cafea, tigari sau un borcan cu miere nu trebuie sa-l refuzi. Cu banii este altceva. In cazul acesta cred ca de vina este si cetateanul care se face partas la comiterea unei infractiuni, ca doar el este cel care da spaga“.


Usa cabinetului se deschide cu capul


Bolnavii din mediul rural inca nu se pot obisnui cu cadourile „cash“, prin urmare procedeaza conform traditiei care spune ca usa cabinetului doctorului trebuie deschisa cu capul, mâinile fiind ocupate cu sacosele in care sunt indesate tot felul de bunuri de larg consum produse in propria gospodarie. La medic sau la comisia de expertiza medicala (daca esti pensionat pe caz de boala) te poti prezenta onorabil cu un curcan la subsuoara gata taiat si impachetat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII