15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIntretinere de opt milioane

Intretinere de opt milioane

Proprietarii mai multor apartamente din cartierul craiovean Rovine au de platit milioane bune numai pentru caldura lunilor noiembrie si decembrie. Oamenii acuza administratoarea ca nu s-a implicat pentru rezolvarea situatiei, iar aceasta spune ca vina apartine Regiei de Termoficare.


Proprietarii celor zece apartamente de pe scara 1 a blocului D7 din cartierul Rovine au avut surpriza sa afle ca pentru un apartament cu patru camere caldura lunii noiembrie se ridica la aproape trei milioane de lei, iar cea a lunii decembrie ajunge la 6.799.000 de lei. „In lunile noiembrie si decembrie valoarea caldurii a fost exagerat de mare. In noiembrie caldura a costat aproape trei milioane, iar in decembrie a costat aproximativ sase milioane opt sute de mii“, a spus Marian Lupu, proprietar al unuia dintre apartamentele de pe scara cu probleme.


Pe scara in discutie a fost montat in luna septembrie a anului trecut un gigacalorimetru. „Când am vazut cât de mult costa caldura pe noiembrie, am fost la asociatia de care apartinem si am intrebat ce se intâmpla. Doamna administrator ne-a spus ca asta este valoarea la care s-a ajuns, pentru ca asa a inregistrat aparatul“, a afirmat Gheorghe Sunica.


42 de gigacalorii numai in decembrie


Barbatul spune ca pentru luna decembrie caldura a costat si mai mult. „Am fost la birourile celor de la Regia de Termoficare. Acolo am discutat cu un inginer, Mihai Sabin, care ne-a spus ca este imposibil sa avem atât de mult de plata, chiar si pentru un apartament cu patru camere. Dupa datele primite de ei dupa citirea gigacalorimetrului rezulta ca pe scara noastra s-au consumat in decembrie 42 de gigacalorii“, a mai spus Sunica. Vazând valorile, cei de la Regia de Termoficare au considerat ca gigacalorimetrul este defect si au dispus inlocuirea lui. „Pe 27 decembrie a venit un maistru de la Termoficare, care a coborât in subsol si a demontat o flansa pe care era montat aparatul ce trimite informatii gigacalorimetrului din scara. Pe 30 au venit si l-au schimbat si pe acesta. Cu toate astea, eu tot am de achitat o intretinere de opt milioane doua sute pentru decembrie“, a povestit Sunica.


Administratoarea ar fi calculat gresit


Oamenii spun ca si daca gigacalorimetrul ar fi fost defect, tot nu s-ar fi ajuns la un consum de 42 de gigacalorii pe luna decembrie. „Aparatul inregistrase, de la montare pâna in momentul in care a fost inlocuit, 20.553 de gigajouli. Pentru a afla numarul de gigacalorii consumate in aceasta perioada, gigajoulii trebuie inmultiti cu un coeficient de 0,2388. In urma inmultirii rezulta 49 de gigacalorii. Deci, trei zile de caldura in octombrie, caldura din noiembrie, cea din decembrie si ianuarie inseamna 49 de gigacalorii. Cu toate astea, doamna administrator a calculat 42 de gigacalorii numai in decembrie“, a mai spus Gheorghe Sunica.


Pentru ianuarie nu vor plati caldura


Oamenii sunt nemultumiti nu numai de faptul ca vor avea foarte mult de platit la intretinere, ci si din cauza faptului ca administratoarea nu s-a sesizat vazând valori asa de mari. Multi dintre acestia au spus ca intentioneaza sa nu plateasca intretinerea si ca vor chema asociatia in judecata. „Pe alte scari din asociatia noastra caldura la doua camere a costat, pe decembrie, un milion patru sute de mii, iar la noi 4.370.000 de lei. Ne intrebam cum de doamnei de la administratie nu i s-a parut suspect. Poate ca daca era o diferenta de câteva sute de mii nu era o problema, dar aici e vorba de dublu sau chiar mai mult. Pâna in noiembrie am fost la zi, acum nu mai stim“, a afirmat sotia lui Gheorghe Sunica. Totusi, oamenii spun ca reprezentantii Regiei de Termoficare le-au promis ca in ianuarie nu le vor mai lua bani pentru caldura. „Ni s-a promis ca pentru ianuarie vom avea zero la caldura, dar si asa e mult. Zece milioane pentru trei luni numai caldura. Ce sa faci cu doua pensii care abia depasesc, insumate, sapte milioane?“, se mai intreba Sunica.


Cu gigacalorimetre, dar la pausal


De partea cealalta, Mihaela Balseanu, administratoarea Asociatiei de Locatari numarul 8 Rovine, spune ca nu este vinovata de nimic. „Nu sunt eu de vina, nu eu fac facturile. Valorile sunt asa mari pentru ca asa le primim de la Termoficare. Am facut o adresa, am fost acolo sa vorbesc cu ei, dar am fost data afara. Nu mi se pare nici normal ca intretinerea sa ajunga atât de mult, dar ce sa fac? Eu am anuntat regia ca gigacalorimetrul nu functioneaza, iar ei mi-au spus ca ele nu se repara pâna in iunie“, a afirmat Mihaela Balseanu. Cu toate explicatiile administratorului, oamenii din intreaga asociatie sunt nemultumiti de intorsatura pe care au luat-o lucrurile si se intreaba de ce trebuie sa plateasca incalzire la pausal daca au gigacalorimetre. „Am ajuns sa platesc caldura de milioane si nici nu am stat la mâneca scurta, ne-a trecut pe toti la pausal“, a afirmat Ecaterina Joita, din blocul D27a.


Administratoarea Balseanu continua sa se apere spunând ca masura trecerii la pausal a fost luata de Regia de Termoficare. „Noi intelegem ca de teama altor defectiuni, Termoficarea a trecut toata asociatia la pausal, dar nu este vina noastra ca aceste aparate nu sunt bune. Plus de asta, era de datoria doamnei de la asociatie sa anunte ca gigacalorimetrul de pe scara noastra este defect din luna noiembrie“, a mai spus Sunica.


Nicolae Degeratu, director tehnic in cadrul Regiei de Termoficare, a spus ca nu are cunostinta despre problema aparuta la Asociatia nr. 8, dar ca asteapta ca reprezentantii acesteia sa ia legatura cu regia pentru rezolvarea situatiei. „Sase milioane opt sute pentru caldura este foarte mult. Oricum, acolo unde ceasul este defect legislatia impune ca facturarea sa fie facuta la pausal. Ii asteptam pe cei de la asociatie pentru a vedea in detaliu care este situatia si pentru a incerca rezolvarea ei“, a precizat Degeratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII