12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pentru un teren intravilan

Scandal pentru un teren intravilan

Terenurile intravilane din Craiova sunt vânate la tot pasul pentru a fi cumparate. Fiecarei bucati de pamânt identificate ii poate spori valoarea, in functie de accesul la utilitatile orasului si de zona urbana in care se situeaza. Asa a crezut si Petre Prioteasa, din Craiova, când a cumparat 132,6 mp in zona garii, dar realitatea l-a contrazis pâna acum.


In vara anului 2004, Petre Prioteasa, din Craiova, a cumparat 132,6 mp teren intravilan in municipiu, in zona Scolii nr. 11, din cartierul Rovine. Terenul achizitionat figura in actele vânzatorului pe strada Luceafarului, nr. 4. Proprietarul facea dovada proprietatii cu o decizie civila a Tribunalului Dolj, ramasa definitiva printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova. Dupa incheierea contractului de vânzare-cumparare, Prioteasa a inceput sa initieze procedurile legale de obtinere a autorizatiei de construire pentru o cladire S+P+1. In cursul demersurilor a fost instiintat de Primaria Craiova ca nu i se poate elibera autorizatia solicitata deoarece terenul pentru care se ceruse autorizatia era in litigiu la Judecatoria Craiova.


Autorizatie cu cântec


In paralel cu actiunea lui Prioteasa se desfasura alta prin care Tanase Marin Ionel, din Târgu Mures, primea ceea ce mai ramasese din curtea casei parintesti care fusese demolata in anul 1983 pentru largirea strazii Dinamului din Craiova si construirea blocurilor de locuinte. Mostenitorul primise, in anul 2000, 152 mp pe locul vechii curti a casei parintesti, iar in 2003, pe baza Legii nr. 10/2001, a primit in plus 46 mp alaturati celor 152 mp. Ambele bucati de teren le-a vândut nepotului sau, Daniel Marculescu, din intâmplare arhitect-sef cu delegatie la Primaria Craiova. Noul proprietar a intrat in conflict cu Prioteasa, acuzându-l ca i-a incalcat proprietatea cumparata de la Tanase. De aici, scandalul s-a mutat in instanta si in salile de audienta ale sefilor primariei la care Prioteasa s-a plâns de abuzul lui Marculescu in ceea ce priveste refuzul eliberarii autorizatiei de construire.


Nu tot ce este intravilan este si construibil


„Eu nu am nici un centimetru de pamânt mai mult decât scrie in actul meu de proprietate, iar Marculescu a refuzat sa-mi dea autorizatia de construire pentru care am platit toate taxele, pe motiv ca as fi intrat in terenul lui. Am primit mai multe hârtii de la primarie, prin care mi se anunta refuzul, care nici macar nu sunt stampilate si pentru care am facut reclamatie la Parchet. El se pune in posesie cu aleea care este domeniul public si ia spatiul verde de lânga bloc si nu zice nimeni nimic“, a spus Petre Prioteasa. Asa cum este pozitionat, terenul pe care l-a cumparat Prioteasa are iesire intr-o alee pietonala care face legatura intre strada Dinamului, actuala Buciumului, si strada Luceafarului. In actul de vânzare-cumparare pe care-l detine, pamântul lui figureaza in strada Luceafarului nr. 4, la aceeasi adresa cu restul proprietatii vânzatorului si nu pe aleea pe care acum zice ca a ocupat-o Marculescu. „O parte din documentele pe care le invoca Prioteasa sunt in atentia organelor de ancheta, dar nu au fost nici semnate, nici intocmite de mine. El a cumparat de la un vânzator care a prezentat ca act de proprietate doar un act de partaj si nu un act de proprietate. Nu putem sa-i eliberam autorizatie de construire pentru terenul intravilan pe care l-a cumparat pentru ca suprafata nu are acces la carosabil. Terenul lui este intr-adevar intravilan, dar nu este construibil. Eu voi lasa instanta de judecata sa decida asupra acestei povesti. Proprietarul de la care am cumparat eu imi este ruda apropiata si nu l-am cautat eu, asa cum insinueaza. Cât despre actul de vânzare-cumparare, l-am facut cu unchiul de fata, anul trecut, pentru ca in fiecare an vine in vizita la noi“, a spus Daniel Marculescu, arhitectul sef al Primariei Craiova.


Din toata incurcatura, un singur lucru este clar: atunci când cumperi ceva este bine sa te uiti de doua ori si sa dai banii o singura data!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS