14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProxeneti trimisi in judecata

Proxeneti trimisi in judecata

Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Gorj au finalizat dosarul privind reteaua de proxeneti capturata la inceputul lunii octombrie. Una dintre femeile care a lucrat pentru aceasta grupare a acceptat sa se prostitueze pentru a-si salva copilul, grav bolnav de inima.


O retea de proxeneti a fost trimisa in judecata, zilele trecute, de procurorii Biroului Teritorial Gorj din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Cei sapte membri ai acestei grupari, care sunt in stare de arest preventiv, vor fi judecati de Tribunalul Gorj pentru asociere in vederea savârsirii de infractiuni, proxenetism, trafic de persoane, prostitutie, spalare de bani, fals privind identitatea si complicitate la aceasta infractiune. Gruparea a actionat cu precadere in Italia si Olanda. Cei sapte membri ai retelei care au fost trimisi in judecata sunt: Stefania Claudia Puscher, Cosmin Vasile Cariga, Maria Cariga, Viorel Nicolae Cilibiu, Robert Dudik, Augustin Udrescu si Gheorghe Constantin Butoi Tuncu.


Legaturi cu clanul lui Nutu Camataru


Gruparea de proxeneti era condusa de Stefania Claudia Puscher, din orasul Rovinari, si de Vasile Codrut Cariga, din Târgu Jiu. Potrivit procurorilor, Stefania Claudia a practicat prostitutia in mai multe tari din Europa, iar Vasile Codrut a fost cercetat pentru trafic si consum de droguri, furturi si trafic de persoane si falsificari de carduri. Cei doi au hotarât, in anul 2003, sa puna bazele unei grupari care sa se ocupe cu racolarea tinerelor in vederea prostituarii lor in Italia si Olanda. Procurorii au descoperit ca reteaua avea legaturi si cu clanul lui Nutu Camataru, intr-o agenda fiind gasite diverse sume de bani pe care si le datorau cele doua clanuri de crima organizata. Mai mult decât atât, una dintre fetele duse sa se prostitueze in Italia, care era minora in momentul acela, mai facuse parte si din gruparea condusa de Nutu Camataru.


Bunurile cumparate cu banii din prostitutie, indisponibilizate


Stefania Claudia Puscher si Vasile Codrut Cariga plasau prostituatele si le exploatau sexual, iar de recrutarea lor se ocupau Gheorghe Constantin Tuncu Butoi, Augustin Udrescu, Viorel Nicolae Cilibiu si Vasile Cosmin Cariga, fratele lui Vasile Codrut, eliberat din penitenciar la jumatatea acestui an, iar de transportul peste granita al „fetitelor“ se ocupa oradeanul Robert Dudik, in timp ce Maria Cariga, mama lui Vasile Codrut si a lui Vasile Cosmin, administra banii proveniti din prostitutie. Primul care a inceput sa racoleze tinere pentru a fi plasate in Italia a fost Tuncu Butoi, care lucra ca barman la un club de noapte din Rovinari. Acesta a racolat o minora, Ionela, care a lucrat si pentru gruparea condusa de Nutu Camataru.


Conform rechizitoriului, in a doua jumatate a anului Stefania Claudia Puscher si Vasile Codrut Cariga si-au mutat „afacerile“ in Olanda. In reteaua condusa de cei doi a fost atras si Augustin Udrescu, inginer si sef de echipa la societatea GENERAL TURBO SA Bucuresti, punctul de lucru Rovinari. Acesta avea propria retea de prostituate, din care faceau parte Adriana Trasca si Mihaela Rastoaca, acestea fiind protagoniste si in mai multe filme pentru adulti. Printre clientii lui Augustin se numarau, in primul rând, sefii acestuia de la Bucuresti care veneau in delegatie la Târgu Jiu. Viorel Nicolae Cilibiu a locuit o perioada in Bucuresti si avea cunostinte in lumea interlopa din Capitala. Procurorii spun ca prin intrarea acestuia in grupare, zona de racolare a tinerelor s-a extins si in Bucuresti.


Cosmin – Vasile Cariga a fost eliberat din penitenciar in primavara acestui an si a intrat imediat in reteaua condusa de fratele sau. Acesta isi inducea in eroare victimele, carora le promitea ca le va gasi un loc de munca in strainatate, unde fratele sau este bine pozitionat. Alta metoda de racolare a tinerelor era prin organizarea de petreceri, cele mai multe dintre ele la Hotelul Anabelle din Târgu Jiu, unde Maria Cariga lucra ca receptionera.


Fetele racolate erau transportate apoi la Oradea, unde erau preluate de Robert Dudik, care se ocupa de intocmirea formalitatilor pentru trecerea granitei, majoritatea dintre acestea primind acte de identitate falsificate.


Banii produsi de prostituate erau trimisi in tara Mariei Cariga, care ii investea in diverse bunuri. Aceasta a achizitionat doua imobile, un autovehicul, bijuterii din aur si diverse alte bunuri. Potrivit rechizitoriului, in numai doua saptamâni, una dintre prostituate a produs 11.000 de euro. In perioada iunie – august 2005, gruparea de proxeneti i-a trimis Mariei Cariga suma de 36.000 de euro. Toate bunurile achizitionate de aceasta sunt acum indisponibilizate, urmând sa fie puse sub sechestru.


A acceptat sa se prostitueze pentru a-si salva copilul


Una dintre tinerele care au acceptat sa se prostitueze este Eugenia Georgeta Murgoci, mama a doi copii, despartita de sot.


Unul din motivele pentru care aceasta a acceptat sa se prostitueze a fost acela ca unul dintre copiii sai era grav bolnav si avea nevoie de efectuarea unei operatii la inima. Eugenia Georgeta s-a gândit ca va face rost de banii necesari efectuarii unei operatiei. Aceasta a realizat in doua luni 25.000 de euro din care nu a primit decât 300 de euro.


Rechizitoriu de o suta de pagini


Rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT Gorj are 100 de pagini. Ancheta a fost deosebit de complexa, tinând cont de activitatea infractionala intensa desfasurata de gruparea de proxeneti si de diversitatea infractiunilor, de la prostitutie la spalare de bani. Acest dosar este unul dintre cele mai complexe finalizate de organele de cercetare din Gorj.


Reteaua a fost anihilata la inceputul lunii octombrie, dar anchetatorii erau pe urmele acesteia de mai mult timp. Toti membrii gruparii de proxeneti aveau telefoanele interceptate. Probabil ca acest lucru era cunoscut, pentru ca discutiile dintre acestia erau codificate. Pentru prostituate se folosea expresia „piese de sah“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS