16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitie pentru bani europeni

Politie pentru bani europeni

Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF), partenerul din România al OLAF, s-a lansat ieri oficial, in prezenta directorului general OLAF, Franz-Hermann Bruner.


La intâlnirea cu presa Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, a declarat ca DLAF este punctul de contact al OLAF si are ca rol coordonarea actiunilor de supraveghere a modului in care se folosesc banii europeni in România.


„Pâna in prezent am reusit elaborarea programului de lupta antifrauda si am pus la punct sistemul integrat in acest domeniu. Am semnat protocoale cu mai multe institutii ale statului. Este vorba de Garda Financiara care ne va ajuta sa avem o supraveghere cu acoperire nationala, Politia Româna care va intari activitatea de investigatie si SRI care ne va furniza informatii operative. Nu in ultimul rând, am semnat un protocol si cu Departamentul National Anticoruptie. Astfel rezultatele controalelor vor fi aduse in instanta cât mai repede“, a subliniat David.


Fondurile Phare fraudate, cele SAPARD incurcate din proasta pregatire


La rândul sau, directorului general OLAF, Franz-Hermann Bruner a declarat ca ofera DLAF un sprijin total. „Ne veti ajuta sa combatem fenomenul. Oricum pentru dumneavostra a fost un drum greu in ultimii cinci ani, dar acum sunteti pe calea cea buna si vom colabora pentru protejarea banilor europeni“. Intrebat despre un top al tarilor corupte din Europa si despre locul pe care l-ar ocupa România in acest top, Bruner a declarat ca nu poate face un clasament. „Avem probleme, unele chiar uriase, peste tot. România are probleme in acest moment mai ales din cauza perioadei de tranzitie in care se afla. Partea pozitiva este ca România a ales drumul sistematic si nu a facut spectacol cu doua trei cazuri aruncate in media“.


Cei prezenti la intâlnire au fost categorici când au declarat ca in România cele mai fraudate fonduri europene sunt cele Phare. „Fondurile Phare sunt complexe si au o multitudine de subprograme cu o serie de nise care permit fraudarea. Asta spre deosebire de ISPA care sunt mai tehnice si usor de urmarit. Mai exista si la fondurile SAPARD niste probleme, dar de obicei aici este vorba de nereguli si nu de fraude. Practic este vorba de proasta pregatire“, a conchis David.


Salarii stimulative, pregatire in stil european


Seful DLAF, Tudor-Alexandru Chiuariu a declarat ca in prezent departamentul sau are o schema operationala ocupata cu „oamenii de care avem nevoie“. In plus DLAF are pus la punct manualul intern de proceduri. Pentru o buna functionare a DLAF, Chiuariu a cerut remuneratii stimulative pentru angajati carora in plus li se ofera si câteva programe de pregatire dupa normele europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS