18.1 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtleti de performanta la 14 ani

Atleti de performanta la 14 ani

Simona Nicolae si Daniel Stanciu sunt elevi in clasa a opta la Grupul Scolar „Matei Basarab“. Colegi de clasa, cei doi au o pasiune comuna, sportul. Copiii incearca sa faca performanta si, din palmaresul lor, se pare ca au reusit.


Simona a inceput sa faca sport de performanta inca din clasa a doua. Acum, fata are 14 ani, iar atletismul a ramas marea ei pasiune. „Imi place foarte mult atletismul. A fost dorinta mea sa practic acest sport pentru ca vedeam la televizor probele prin care trebuia sa treaca sportivii si mi-a placut“, a afirmat Iuliana Simona Nicolae. Fata povesteste ca, fiind eleva la Scoala nr. 36, veneau profesorii de scrima sau de diverse alte sporturi, dar ca nici o alta specialitate nu a incântat-o la fel de mult precum atletismul. „Mi-a placut intotdeauna sa fac miscare, dar cel mai mult mi-a placut sa alerg. Parintii mi-au spus ca alegerea este a mea si au fost de acord cu hotarârea pe care deja o luasem“, a mai spus Simona.


Iuliana a mers la antrenamentele conduse de profesorul de atletism Ion Daian, la Clubul Universitatea Craiova. „Nu mi s-a spus niciodata ca as fi prea mica pentru a incepe antrenamentele. Prima data când m-am dus la stadion eram foarte curioasa. Am vrut sa vad cum este. Tata avea un coleg care facea atletism si care m-a recomandat domnului profesor“, a povestit Simona. In grupa cu care a inceput pregatirea, Simona era totusi cea mai mica. Avea colegi de 16 si chiar 24 de ani.


Argint la Nationalele de Atletism


Povestea lui Daniel, colegul de clasa al Simonei, este putin diferita. Baiatul a inceput atletismul in urma cu doar un an. „Eu imi doream sa fac un sport. Doamna diriginta, profesoara de sport, m-a adus la aruncari. Sunt aruncator de disc si de greutate“, a spus Stefanita Daniel Stanciu. Cu toate ca a inceput pregatirile de doar un an, Daniel se poate lauda cu un palmares destul de bogat. La Campionatul National de Atletism pentru Juniori, desfasurat anul acesta in luna martie, Daniel a obtinut medalia de argint la aruncarea discului, iar la Campionatul National de Vara a iesit pe locul al treilea. „Urmatoarea competitie va avea loc la Bucuresti in luna martie a anului 2006. Stiu ca va fi greu, dar sper sa reusesc sa iau medalia de aur“, a afirmat Daniel.


In cazul Simonei, participarea la prima ei competitie a avut loc in clasa a sasea, când fata a luat locul doi la proba de 600 de metri. „Primul concurs a fost cea mai mare reusita a mea. Voiam foarte mult sa iau ceva. Imi era si putin teama pentru ca aveam colege mai mari, eu fiind mereu cea mai mica. Au fost multe concursuri la care nu am participat pentru ca am fost accidentata“, a povestit Simona. Acum, fata spune ca are dureri de spate de o jumatate de an. La vizita medicala pe care sportivii o fac la fiecare cinci luni a primit viza medicala, dar i s-a spus sa faca si o serie de exercitii la spalier, despre care Simona spune ca nu sunt tocmai cele mai placute. Peste cinci luni ea va trebui sa fac o radiografie, pentru a vedea care este cauza durerilor.


Duminica, singura zi libera


Atât Simona, cât si Daniel sunt sportivi cu acte in regula. Simona este de trei ani legitimata la Clubul Universitatea, iar Daniel la LPS „Petrache Triscu“. „Acum, fiind in clasa a opta, scoala este pe primul loc. Cu toate acestea mergem si la antrenamente“, a afirmat Simona. Pe lânga cele sase ore de sport pe saptamâna pe care le au in orar, cei doi trebuie sa mearga la antrenamente si dupa orele de scoala. Vara, intre 16.00 si 17.30 sau chiar 18.00, antrenamentele sunt tinute pe stadion, iar iarna intra in sala. Antrenamentele sunt zilnice, singura lor zi libera fiind duminica. Cu un program atât de incarcat si cu grija examenului de capacitate, copiii nu se plâng. „Uneori mai facem si febra, dar dam câte 15 ture de stadion ca sa scapam de dureri. Cheltuim foarte mult si cu echipamentul. Nici cu alimentatia nu este usor“, a mai spus Simona. Pofticiosi ca orice copii, Simona si Daniel trebuie sa aiba foarte mare grija cu ceea ce manânca, sa consume foarte multe fructe si sa evite dulciurile, dar, dupa cum spun ei, „mai trecem peste asta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS