14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCNH merge din ce in ce mai rau

CNH merge din ce in ce mai rau

Compania Nationala a Huilei (CNH) din Petrosani se afla in topul datornicilor, cu mai multe mii de miliarde de lei catre bugetul de stat si cu pierderi tot mai mari de la an la an, fara sanse de a deveni rentabila, in ciuda faptului ca disponibilizarile ar fi trebuit sa reduca pierderile. Desi guvernul a intervenit de mai multe ori si a scutit compania de o parte din datorii, iar conducerea acesteia a implementat, inca din 1997, un program de reducere a pierderilor, cheltuielile au crescut continuu.


Astfel, daca in anul 1997 pierderea totala inregistrata de CNH Petrosani era de 1.200 de miliarde de lei, in conditiile in care numarul salariatilor era de aproximativ 38.000 de persoane, in anul 2004 pierderea totala a companiei a crescut la peste 2.000 de miliarde de lei, desi numarul angajatilor a fost redus la 14.800. In plus, potrivit datelor oficiale, atit cheltuielile cu materialele si cu forta de munca, cit si pierderile din exploatare au crescut in fiecare an. Daca in anul 1997, la 1.000 de lei cheltuiti pentru productia marfii, cheltuielile pentru forta de munca se ridicau la 1.153 de lei, in anul 2004 acestea din urma au crescut la 1.414,5 lei, cu toate ca mai bine de jumatate din salariati au fost disponibilizati. Anual, conducerea CNH ar fi trebuit sa reduca pierderile cu 20 la suta, conform programului de reorganizare a activitatii companiei care a stat la baza disponibilizarilor masive de personal. Pe de alta parte, din cauza lipsei fondurilor si a modului dificil de decontare a facturilor pentru materialele achizitionate, Compania Nationala a Huilei isi gaseste tot mai greu parteneri de afaceri, majoritatea oamenilor de afaceri orientindu-se spre alte piete. „Avem de recuperat zeci de miliarde de lei. Am ajuns in situatia sa creditam compania ca sa poata supravietui, in schimb, noi ne restringem activitatea, ca sa nu intram in faliment“, a declarat reprezentantul unei societati private care avea relatii economice de foarte multa vreme cu CNH.


Patronii firmelor care au fost parteneri ai companiei nu sint insa singurii care au de suferit din cauza acesteia. Activitatea primariilor din Valea Jiului este aproape paralizata din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat catre bugetele locale, in conditiile in care aproape 70 la suta din veniturile acestora sint realizate din impozitele si taxele datorate de unitatile miniere din subordinea Companiei Huilei care se afla pe teritoriul fiecarei primarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS