16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSatul Ungureni, dupa potop

Satul Ungureni, dupa potop

La citiva kilometri de Craiova, mai multe localitati au fost grav afectate de inundatii, viitura distrugind, simbata dimineata, tot ce a intilnit in cale. Satele Ungureni, Ungurenii Mici si Luncsoru au ramas izolate de restul lumii, unul dintre podurile de ciment, refacut cu doar doi ani in urma, cedind in fata furiei apelor. Nici macar scoala si biserica din sat nu au scapat de potop, altarul, crucile si chiar cartile sfinte din biserica fiind distruse, clasele in care micutii invata – inundate, iar sobele – distruse. Echipele de pompieri din judetul Dolj nu au avut posibilitatea sa razbata in aceste catune, pe drumul asa-zis judetean, singurii care au reusit sa ajunga fiind pompierii din Olt, care au folosit unicul drum de acces practicabil, dinspre Bals.


La doar zece kilometri de Craiova, in satul Ungureni al comunei doljene Ghercesti, ploaia cazuta simbata dimineata s-a transformat intr-un adevarat potop, care a smuls tot ce a intilnit in cale. Satenii au povestit ingroziti ca o asemenea ploaie nu au vazut in viata lor. „Vineri noapte a inceput sa ploua. Dar nu asa, oricum, ci cu fulgere si trasnete, de ziceai ca s-a rupt cerul. Apoi ploaia s-a oprit putin si spre dimineata, cum s-a luminat de ziua, a pornit din nou cu si mai mare putere“, a povestit Nicolae Dinu, un satean.


Gospodarii ruinate de viitura


Din cauza caderilor masive de precipitatii, in mai putin de zece minute s-au format torente puternice care au maturat totul in cale. Apele unuia dintre piriurile care strabat Ghercestiul au rupt structura din beton a podului de pe drumul judetean care face legatura intre aceasta localitate si satul Ungureni. Intr-o clipa, suvoaiele adunate de pe dealuri au navalit cu putere in gospodariile oamenilor. Localnicii ingroziti au fugit din calea apelor, gasindu-si scaparea pe dealuri. Nu au mai avut timp sa-si salveze si putinele bunuri agonisite intr-o viata. Prapadul a fost de neimaginat, apele lasind in urma lor un peisaj haotic: case distruse, gospodarii inundate, garduri din ciment si copaci smulsi din pamint, animale moarte, culturi agricole compromise. „Se alese praful de tot! Cind veni apa, auzii zidurile pocnind si iesii repede afara. Apa intra peste tot, umplu beciul, sobele se desprinsera de pereti. Si zidurile incepura sa crape“, a povestit Constanta Iordache. Femeia mai spune ca intr-o secunda s-a trezit cu apa pina la genunchi si cu lucrurile plutind prin curte. La fel de repede cum au navalit, tot asa de repede apele s-au si retras.


Viitura a rupt crucile din curtea bisericii


Dupa retragerea puhoaielor, satul Ungureni arata ca dupa bombardament. Capitele de fin fusesera pur si simplu spulberate de ape si transformate intr-un soi de perdele care „impodobeau“ peretii caselor si putinele garduri care mai ramasesera in picioare. Nici biserica din localitate nu a fost ocolita de puhoaie, gardul de beton fusese doborit la pamint, iar crucile din marmura din micul cimitir fusesera rupte. Una dintre crucile de piatra a fost gasita mai tirziu de sateni intr-o curte vecina.


Apele au navalit cu putere si in biserica, rasturnind scaunele si imprastiind luminarile aprinse. Usile de la altar au fost smulse. Crucea din altar era trintita la pamint. Nici cartile sfinte nu au scapat. Biblia si Sfinta Liturghie fusesera luate de apa si aruncate intr-un colt. Satenii care au deschis biserica au ramas inmarmuriti cind au gasit cartile sfinte fara coperte si cu pagini lipsa, inmuiate in apa.


Apoi oamenii s-au dus sa vada in ce stare este scoala. Pentru ca usile erau blocate, au fost nevoiti sa le sparga. Inauntru era dezastru. Scaunele si bancile zaceau aruncate unele peste altele, iar mai multe manuale vechi, legate cu sfoara, pluteau pe apa care depasea un metru. Frigiderul folosit pentru pastrarea laptelui pentru copii a fost scos de citiva binevoitori din apa si pus in siguranta pe o catedra.


Parastas dupa inundatie si Loganul de sub namol


Marin Popescu locuia impreuna cu sotia si fiica lor, de 17 ani, intr-o casa de paianta. S-a ales praful de ea. Apa a sapat in peretii casei, lasind intacti doar stilpii de lemn. „Apa era pina la briu. Fata tipa, iar noi nu stiam daca sa fugim sau sa luam lucrurile din casa. Am apucat sa iau doar citeva haine, celelate lucruri fiind acoperite de noroi. Am mai salvat doar frigiderul si aragazul, dar si acestea sint pline de apa, nu stiu daca o sa le mai putem folosi. Nici animale nu mai avem. Le-a luat apa. Am gasit citiva pui si rate moarte plutind mai la vale in apa. S-a ales praful de tot“, a spus Marin Popescu.


Doua sure de paie purtate de torent aproape un kilometru se oprisera intacte in mijlocul drumului. Proprietarii lor au venit pe la amiaza cu carutele sa le recupereze. Satenii ii priveau cu invidie, pentru ca putini erau cei care reusisera sa salveze nutretul strins pentru animale.


Cu casa inundata si gainile moarte in ograda, Floarea Badea nu isi uitase obligatiile crestinesti. Pentru ca se implineau patru ani de la moartea bunicului ei, femeia ii pregatise parastas, gindind sa-si invite vecinii la pomana. Oamenii nu aveau insa timp, fiecare incercind sa-si mai salveze cite ceva. Printre ei se afla si un satean mai instarit care nu isi gasea autoturismul Dacia Logan, pe care tocmai il cumparase. Supararea lui nu a durat prea mult. A dat de urma masinii sub namol, intr-un sant lasat de torent si incerca din rasputeri sa indeparteze milul din motor. Un tractorist aflat in trecere facea haz de necazul omului: „Ce faci, nene, ti s-a inecat motorul de atita ulei?“. Sateanul cu Logan nu avea chef de gluma. Si-a vazut mai departe de treaba, fara sa ia in seama aluziile rautacioase.


Majoritatea satenilor ii compatimeau cel mai tare pe „elvetienii“ de la Fundatia Ethos, care venisera sa investeasca in localitate, infiintind o ferma la marginea localitatii. Dupa trecerea puhoaielor, n-a prea mai ramas insa mare lucru din munca lor. Porcii, utilajele agricole si instalatiile de irigat disparusera.


Craterul din drum, „reparat“ cu doua scinduri


Pentru toate nenorocirile, satenii dadeau vina pe alesii locali, care, considerau ei, nu s-au deranjat nici macar sa vina sa vada proportiile dezastrului. Echipat corespunzator, in slapi si pantaloni scurti, primarul din Ghercesti, Cornel Paparoiu, era insa pe teren, chiar daca doar in „misiune de recunoastere“. „Tot satul a fost afectat de ape. Case, animale, culturile, finul, toate au fost duse de torent. Nu avem victime, insa o batrina de la marginea satului a ramas izolata in locuinta ei de pe un deal“.


Primarul mai spune ca a anuntat Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Dolj, Prefectura si Apele Române, insa pina simbata, la ora 15.00, la fata locului nu ajunsese decit o echipa de la Drumuri si Poduri, care a aruncat doua scinduri peste craterul ramas in sosea dupa prabusirea podetului in piriu. „Am venit de dimineata, am vazut podul luat de viitura si am facut o punte sa poata trece omul. Numai dupa ce va scadea nivelul piriului, vom vedea ce e de facut pentru refacerea podului“, a spus Eugen Georgescu, director general al Directiei Judetene de Drumuri. In timp ce angajatii de la Drumuri si Poduri asteptau retragerea apelor ca sa se poata apuca de lucru, in apropierea podului se formase, un convoi de autoturisme, ai caror proprietari sperau ca isi vor putea continua calatoria.


Norocul doljenilor a sosit cu tractorul din Olt


Si pentru ca drumul judetean catre Ungureni a ramas inchis circulatiei autoturismelor, singurul ajutor primit de localnici a fost de unde se asteptau mai putin. Adjunctul sefului de post din comuna Baldovinesti, judetul Olt, si citiva pompieri din aceeasi localitate s-au incumetat sa treaca peste dealuri cu un tractor, pe un drum aproape impracticabil, ca sa vada care este situatia aici, sa sape santuri si sa scoata apa cu pompele din gospodariile afectate. Erau singurii oameni care chiar stiau ce au de facut.


Pompierii si adjunctul sefului de post au povestit ca nici localitatile din Olt nu au fost ferite de inundatii, iar cind a venit vorba despre proportiile dezastrului de acolo, s-au dovedit mult mai bine informati decit autoritatile din Ghercesti. Potrivit politistului de la Baldovinesti, pagubele materiale au fost enorme, in conditiile in care apa a depasit pe alocuri 1,5 metri. „In satul Baleasa, apartinind de comuna Gavanesti, drumul a fost blocat timp de patru ore din cauza apei. A fost inundat sediul politiei, de unde a trebuit sa scoatem apa cu galetile. Tot la Gavanesti, o masina a fost luata de apa si nu am mai gasit-o. La Baleasa, doi cai au murit trasniti. Peste 85% din locuinte au fost afectate de inundatii. La Baldovinesti, doua vaci au murit inecate si zeci de garduri, unele din beton sau fier, au fost culcate la pamint de torenti. In satul Pietris nu am putut intra, drumul fiind blocat din cauza piriului Gemartaleni, care s-a umflat“, a spus agentul- sef adjunct, Dorel Atanasiu.


Oamenii se tem acum ca ploile vor continua aducind cu ele noi inundatii. Cu urechea la aparatele de radio ramase neafectate de inundatie, asteptau infrigurati sa afle ce spun meteorologii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS