18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPotopul s-a abatut peste Olt

Potopul s-a abatut peste Olt

N-a trecut nici o luna de cind potopul s-a abatut peste Olt. Apa a inundat atunci zeci de gospodarii, pagubele au ajuns la aproape 30 de miliarde. La sfirsitul saptaminii trecute au inceput din nou ploile. La inceput a fost bucuria ca pamintul se „satura“ de apa, pentru ca simbata dupa-amiaza oamenii sa fie cuprinsi de groaza. Suvoaie au inundat case, gradini, au acoperit drumuri, lanuri. Apele au pus stapinire pe sute de hectare, oamenii n-au stiut ce sa salveze mai intii. La Greci, comuna Schitu, o femeie de 58 de ani si nepotul ei au sfirsit inghititi de ape. Putin mai tirziu, la Serbanesti au fost descoperite alte trei victime, de 59, 74 si 83 de ani. Lacrimi, spaima, griji, ordine de la superiori, haine groase, saci de dormit, vizite de la Bucuresti si cifre, multe cifre, din care nu razbate amaraciunea sutelor de oameni care si-au vazut munca luata de ape. In Slatina, Scornicesti, Bals, Potcoava, Dobrun, Gavanesti, Calui, Corbu, Pirscoveni, Vulpeni, Perieti, Milcov, Priseaca, Tatulesti, Serbanesti, Sopirlita, peste 1.000 de gospodarii au fost stapinite, pentru ore bune, de ape, iar sute de case s-au umplut de noroi.


Alerta de gradul II


Problemele au inceput in Olt simbata dupa-amiaza. A plouat cu nemiluita, s-au inregistrat si valori de peste 160 de litri pe metrul patrat. Apele au inceput sa creasca, oamenii au intrat in panica, podurile au fost la un pas de a ceda, iar la Icoana chiar s-a intimplat. Mai-marii judetului, alertati prin telefon, au ajuns la fata locului. Pompieri, jandarmi, politisti, ambulantieri, lucratori de ELECTRICA au fost cu totii convocati. In noaptea de simbata spre duminica, prin ordinul prefectului nr. 734/2005, s-a instaurat starea de alerta de gradul II. Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, toti si-au trimis oameni in zonele afectate. In foarte scurt timp, drumul dinspre Slatina spre Brebeni a devenit de netrecut fara o masina de teren, iar pericolul ca apa sa treaca peste barajul din Brebeni, aproape iminent. Locuitorii din Movileni si Serbanesti au vazut cum apele cresc sub ochii lor si nu pot face nimic. Cei care au refuzat ajutorul pompierilor si politistilor s-au trezit ca nu mai pot iesi, iar singura solutie de a scapa de suvoaie a fost podul casei.


Ieri-dimineata, la ora 6.00, bilantul transmis de Prefectura Olt te ingrozea: 109 localitati fara curent electric, locuitorii din Movileni si Serbanesti – evacuati in zone sigure, barajele Potcoava si Brebeni – sub observatie, barajul Movileni – rupt de ape, 1.400 de hectare de culturi – inundate, sinistrati cocotati in podul caselor la Perieti, 50 de kilometri de drum comunal si alti 20 de kilometri de drum judetean – acoperiti de ape, sapte localitati izolate, calea ferata Balteni – Recea – inchisa, Spitalul Schitu – ramas fara apa si fara curent electric.


„Nici un judet din tara nu are dotarea necesara pentru a face fata situatiilor de urgenta“


Inainte de ora 10.00, la intersectia drumului european 574 cu drumul spre Scornicesti, un elicopter al politiei a aterizat pentru a urca la bord prefectul judetului, Octavian Popescu. In acelasi elicopter se aflau premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga. Dupa ce au survolat citeva zeci de minute zonele inundate, sefii de la Bucuresti i-au bagat in sedinta pe membrii Comandamentului Judetean de Urgenta. Chiar daca declaratiile de dupa sedinta fulger au fost linistitoare, sefii institutiilor din Olt au intrat in alerta maxima. S-a dovedit ca au vointa, sute de cadre fiind trimise in zona, numai ca posibilitatile tehnice nu sint pe masura. „Nici un judet din tara nu are dotarea necesara pentru a face fata situatiilor de urgenta“, a declarat ministrul Blaga, amintind ca utilajele de interventie ale pompierilor au intrecut cu 98,6% norma de casare. Numai ca tot ministrul i-a pus pe subordonati la treaba si i-a obligat sa se descurce cu ce au. Primul-ministru a amintit, la rindul sau, de concesionarea barajelor, in majoritatea cazurilor concesionarii neavind prin contract obligatia de a intretine barajele.


Deznadejde in mijlocul apelor


Chiar daca o parte dintre sefii de institutii s-au miscat mai greu, repartizati pe zone, pentru a fi acoperit intreg judetul, in multe localitati ajutorul ambulantierilor sau al pompierilor a venit atunci cind trebuia. Directorul Serviciului de Ambulanta Olt, doctor Adrian Popa, a mobilizat in localitatile afectate de inundatii si angajatii de la statiile de salvare din zonele fara probleme. „N-am mai mers doar la urgenta, i-am chemat si pe cei din judet, le-am dus paturi, apa, saci de dormit, i-am scos din ape si i-am transportat in zone sigure, am fost acolo unde a fost nevoie de masini mari, cu care sa se poata trece peste ape“, a spus Popa.


Directia de Sanatate Publica a tinut sa avertizeze populatia asupra pericolului folosirii apei din fintinile inundate. Calin Popescu Tariceanu a amintit chiar de o campanie de vaccinare preventiva.


De la Bucuresti a sosit, tot ieri, un elicopter care va sta la dispozitia fortelor de interventie atit cit va fi nevoie. Cu acest elicopter s-a facut un tur al localitatilor inundate. In mijlocul apelor, aproape plutind, case, grajduri, anexe, capite de fin, animale. Intr-o mare de deznadejde, oamenii asteptau apa minerala si piinea comandata de reprezentantii prefecturii.


La Movileni, apele s-au napustit iarasi


La numai trei saptamini de la potopul care s-a abatut asupra comunei Movileni, oamenii si-au vazut ieri din nou gospodariile sub ape. Unii s-au refugiat in poduri, crezind ca apele nu vor ajunge pina acolo. Doar pompierii si jandarmii au ajuns la cei aflati in poduri si le-a trebuit munca de lamurire sa-i scoata din case. Socati de ceea ce vedeau, oamenii nu voiau sa-si paraseasca locuintele. La ora 2.00, apa a inceput sa se reverse peste barajul construit la doar citiva kilometri de localitate.


Satenii de la marginea satului, imediat ce cobori panta dinspre Bacea, au fost primii care au fost afectati. In comuna nu se mai putea inainta decit doi, trei kilometri. „Dani si Vali (doi copii de trei si cinci ani – n.r.) nu stim unde sint. Cred ca au ramas in casa cu maica-sa“, se plingeau unii sateni.


Reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene incercau sa transporte cit mai multi oameni in zonele ferite de furia apelor. Apa minerala, haine si piine erau impartite sinistratilor. „Pe mine m-au luat cu barca din pod. Acolo am dormit toata noaptea. N-am apucat decit sa pun scara si sa urc… Acu’, cind ajunsei aci, nici apa nu-mi dadura… Nu a ajuns. Da’ ala cu magazinu’ cara un brat. Daca scosai banu’, imi luai una… Eh, acu’ se-ngrasa ciinii, cind mor oile“, a zis Ion Enere, unul dintre batrinii satului, care spune ca, de cind se stie el, a si trait acolo aproape toata viata, nu a vazut asa ceva.


Oamenii asteptau retragerea apelor, rugindu-se sa nu mai ploua. „Casele alea, din pamint, o sa cada acum. De n-ar cadea peste vreun om…“, zicea una dintre femei.


Oamenii sapau santurile dupa a doua inundatie


La Potcoava, unde s-a inregistrat cea mai mare cadere de apa pe metrul patrat, oamenii nu s-au invatat minte de la inundatiile din iunie. Multi dintre ei s-au trezit in ultimul ceas sa-si largeasca santurile din fata portilor. Din fericire, riul Plapcea s-a dovedit destul de incapator, primind in matca sa apa scursa de pe dealuri. Alta a fost situatia in satul Sinesti, unde piriul Osica, care parcurge jumatate din sat, a inundat aceleasi gospodarii ca si acum trei saptamini. Oamenii spun ca, de aceasta data, viitura a fost mai mare si ca apele au intrat in locuinte maturind totul in calea lor. „Am incercat sa urcam prin poduri cam tot ce aveam si sa punem saci cu nisip, acolo unde stiam noi, de data trecuta, ca vine apa mai mare. Ei bine, acum a trecut si peste saci si peste praguri si a intrat in case…“, spuneau oamenii. Drumul catre comuna Icoana era impracticabil, bucati din asfalt fiind smulse si aruncate in santuri. „Am auzit ca in Icoana trece apa de ferestre“, spuneau citiva sateni.


La Brebeni a fost nevoie de jandarmii din Craiova


Si la Brebeni a fost nevoie de jandarmii din Craiova pentru a intari barajul de acumulare aflat pe riul Dirjov. Peste 35 de jandarmi de la Gruparea Mobila de Jandarmi Craiova au intervenit de la primele ore ale diminetii pentru umplerea si depozitarea sacilor cu nisip pe malurile barajului. Peste 50 de case si zeci de gospodarii au fost afectate de ploile cazute in ultimele zile. Locuitorii din zona barajului se pling de indiferenta celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor. Dupa ce au constatat ca nivelul apei creste semnificativ, cei doi reprezentanti ai institutiei au cerut ajutorul unui locuitor pentru a le imprumuta gramada de piatra pe care acesta o avea depozitata in fata portii. Pentru ca nu s-au recomandat si nu au specificat pentru ce au nevoie de piatra, barbatul a refuzat cererea lor. Acest lucru i-a scos din minti pe cei doi, care s-au refugiat din nou in masina. Locuitorii spun ca, in jurul orei 1.30, cind apa a inceput sa treaca peste baraj, cei doi au plecat. Abia de dimineata au sosit jandarmii pentru a pune saci cu nisip ca sa astupe fisurilor si sa inalte zidurile. Nicolae Truica, viceprimarul comunei Brebeni, a spus: „Inca nu stim cite case au fost afectate si cite gospodarii, dar numarul acestora este foarte mare. Incercam si noi sa ajutam populatia, dar este foarte greu. Au fost evacuate zeci de persoane. Ne-au ajutat jandarmii cu barcile si cu autospeciala lor, altfel cred ca aveam si noi victime. Din cite stim noi, nu a fost dat disparut nimeni“.


Satul Sirbi din comuna Brebeni este unul dintre cele mai afectate. Podul care leaga satul de restul comunei a devenit impracticabil dupa ce piriul Dirjov a iesit din matca. Unul dintre sutele de oameni care priveau neputinciosi la ce a mai ramas din agoniseala lor de-o viata este Dumitru Florea. Acesta a fost afectat foarte rau de viitura. „Sintem distrusi. Ne-a luat tot ce mai aveam si noi. Din 70 de pui, nu mai gasesc nici unul. Mi-a luat si 15 rate si 12 gaini. Noi le-am mai ridicat cotetele, dar nu ne asteptam sa vina atita apa. Ce ne mai facem daca vine iar ploaia, ca nu mai avem nici o putere? Nu mai avem faina, malai. Toate hambarele au fost pline cu apa. Noi sintem batrini si nu avem nici o sursa de venit decit pensia si aia este mica. Ce mai mincam cind animalele au murit, in gradina nu mai avem nimic… De nu ar mai ploua…“.


Nici sticlele de apa care au fost aduse de autoritati nu au fost de ajuns pentru toti locuitorii. Multi batrini, preocupati de salvarea si cautarea animalelor prin curtile vecine, au ramas fara apa potabila.


Bilant tragic


Dincolo de groaza localnicilor, de panica autoritatilor, de stresul raportarii la ore fixe, inundatiile din Olt au facut si victime: o femeie de 58 de ani, la Greci, comuna Schitu, un copil de numai un an si jumatate, se pare, nepotul femeii si alti trei barbati decedati la Serbanesti, care au fost descoperiti de militari intr-o casa izolata tot din Greci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS