22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOmar Hayssam incerca din noiembrie 2004 sa fuga din România

Omar Hayssam incerca din noiembrie 2004 sa fuga din România

Ca varianta de rezerva pentru a scapa de urmarirea penala, sirianul a inceput din februarie 2005 sa „traga sfori“ pentru a obtine documente medicale care sa ateste cit de „bolnav“ este


Pentru a inlatura, macar in parte, misterul cercetarilor efectuate de politisti si procurori si cel al supravegherii discrete efectuate de serviciile secrete in cazul lui Omar Hayssam, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a prezentat, intr-un comunicat de presa, firul evenimentelor care au dus, intr-un final, la arestarea sirianului.


Dosar pentru infractiuni economico-financiare, pornit de la denuntul unui alt arab


Dosarul 276/P/2004, privindu-l pe Omar Hayssam, cercetat impreuna cu alte persoane pentru infractiuni economico-financiare, s-a constituit ca urmare a denuntului formulat de un cetatean de origine araba in luna mai 2004, persoana ce a indicat existenta unei grupari de crima organizata in materie economica, constituita din cetateni de origine araba si româna ce desfasurau activitati ilicite, constind in acte de evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani prin firme apartinind grupului Manhattan. Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, la aceasta lucrare au fost valorificate informatiile primite in luna martie a anului 2004 de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), transmise prin doua note, vizind majoritatea firmelor din grupul Manhattan, informatii ce se refereau la unele ilegalitati in activitatea acestora, privind circulatia unor active intre firme, circulatia fondurilor intre acestea ori rambursari de TVA ce ridicau suspiciuni din punct de vedere al operatiunilor comerciale ce stateau la baza acestora. Procurorii au solicitat si obtinut relatii suplimentare in acest sens atit de la structura de informatii amintita, cit si de la alte structuri ale statului din domeniul finantelor, controlului etc., solicitindu-se in acelasi timp date despre situatia firmelor si actionariatul lor. La inceputul lunii septembrie 2004 au fost obtinute informatii si de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), privitoare la tranzactii suspecte realizate intre diverse firme ale grupului Manhattan, precum si cu alte firme, toate aceste informari fiind folosite in documentarea activitatii infractionale in dosarul nr. 276/P/2004.


Perchezitii si telefoane interceptate


Pe 22 octombrie 2004, la solicitarea procurorului, s-au obtinut de la Tribunalul Bucuresti autorizatii de interceptare a convorbirilor telefonice pentru o parte din membrii gruparii infractionale. Pe 1 noiembrie 2004 a inceput urmarirea penala fata de membrii gruparii infractionale, inclusiv Omar Hayssam, iar pe 4 noiembrie 2004 au fost realizate de procuror, impreuna cu ofiteri din cadrul Directiei de Investigarea Fraudelor a Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), cinci perchezitii la locatiile din Bucuresti si o perchezitie in Buzau, toate vizind firmele din grupul Manhattan. Autorizatiile de perchezitie au fost eliberate de Tribunalul Bucuresti la solicitarea procurorului. Au fost ridicate cu aceste ocazii cantitati mari de documente si acte contabile de la sediile perchezitionate si fata de doua persoane invinuite din grupul infractional s-a dispus obligarea de a nu parasi tara, masuri prelungite de instanta pina in prezent.


In perioada urmatoare s-a obtinut autorizarea de interceptare a convorbirilor telefonice pentru alti sase invinuiti care faceau parte din grupul infractional organizat, masura prelungita pina la inceputul lunii ianuarie 2005, si, intrucit procurorii nu au obtinut date relevante pentru cauza, iar perioada de valabilitate a autorizatiei de interceptare era de maximum 120 de zile, s-a solicitat intensificarea monitorizarii prin alte mijloace a principalilor membri ai grupului infractional, inclusiv Omar Hayssam.


Sirianul a fost dat in consemn la frontiera in noiembrie 2004


Pe 2 noiembrie 2004, pe baza informatiilor obtinute de ofiterii de politie, in sensul ca Omar Hayssam este speriat de ancheta declansata impotriva sa si ca ar intentiona sa paraseasca tara, procurorul a solicitat Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) ca acesta sa fie dat in consemn pe o perioada de 90 de zile, solicitindu-se ca, in cazul in care Hayssam se prezinta la oricare punct de frontiera, sa fie instiintat procurorul, urmind a se lua masurile pe care le apreciaza ca oportune la momentul respectiv. Pentru aceleasi considerente, pe 28 ianuarie 2005, cind au expirat cele 90 de zile, procurorul a solicitat IGPF luarea masurii darii in consemn a lui Omar Hayssam si a altor persoane invinuite pe o perioada nedeterminata.


De altfel, din analiza unor convorbiri telefonice purtate de Omar Hayssam in luna martie 2005, cu diverse persoane necunoscute, s-a constatat ca preocuparea principala a acestuia era ridicarea consemnului la frontiera pentru a putea parasi tara, aceeasi preocupare avind-o si dupa rapirea ziaristilor, pina la arestarea sa. Hayssam se considera incoltit de anchetatori, mai ales ca acestia perchezitionasera, pe 3 noiembrie 2004, sediul City Center din Bucuresti si biroul personal al lui Omar Hayssam, iar pe 11 noiembrie s-a dispus efectuarea unei perchezitii in sistemele informatice ridicate de la locatiile perchezitionate, urmarindu-se in principal stabilirea modalitatilor de tinere a evidentelor contabile. Ca si cind n-ar fi fost suficient, pe 3 decembrie 2004 s-a luat masura instituirii sechestrului asigurator, prin blocarea tuturor conturilor deschise la banci ale grupului de firme in cauza.


Hayssam incerca inca din februarie sa se dea bolnav


In perioada noiembrie 2004 – februarie 2005, echipe complexe formate din procurori, ofiteri de politie, specialisti din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si specialisti din cadrul ONPCSB au corelat documentele contabile si comerciale ridicate la perchezitii cu fluxurile financiare suspecte prezentate de ONPCSB, in vederea probarii intregii activitati infractionale.


Pe baza informatiilor obtinute de ofiterii de politie care lucrau in cauza, potrivit carora Omar Hayssam intentioneaza sa obtina documente medicale care sa-l exonereze de raspundere penala, la 28 februarie 2005 procurorul a solicitat din nou instantei autorizarea interceptarii convorbirilor telefonice fata de acesta si alti cinci membri ai grupului infractional, autorizatie obtinuta si pusa in executare de DGIPI a MAI, prelungita ulterior, la sfirsitul lunii martie 2005.


La inceputul lunii aprilie s-a solicitat Tribunalului Bucuresti emiterea mandatului de arestare preventiva pentru Omar Hayssam pentru infractiuni legate de SC FORESTA NEHOIU SRL, in cauza efectuindu-se acte de urmarire penala si pentru alte fapte in raport cu acesta si ceilalti membri ai grupului infractional.


Omar Hayssam mai este cercetat si in dosarul nr. 275/P/2003 – unde procurorii au solicitat, iar instanta a emis mandat de arestare preventiva pe numele sau, in dosarul nr. 540/P/2005 privind infractiuni prevazute in Legea nr. 535/2004 (unde, de asemenea, s-a solicitat si obtinut mandat de arestare preventiva), ca si in dosarul 547/P/2005, privind privatizarea IPRS Baneasa, dosar preluat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in luna aprilie 2005 de la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului1 Bucuresti, in care urmarirea penala este in curs. In cadrul dosarului 276/P/2004 au fost preluate in luna noiembrie 2004 doua dosare de la Parchetele din teritoriu, iar in anul 2005 au fost primite mai multe materiale privind aceleasi aspecte de la IGPR si de la ONPCSB. In acelasi sens, incepind cu luna martie 2005, structurile de informatii au trimis mai multe note la DIICOT privind activitati ilicite ale membrilor gruparii infractionale, date ce au fost valorificate de procurori si ofiterii de politie ce lucreaza in cauza.


In prezent, cercetarile sint continuate de procurori ai DIICOT, in colaborare cu ceilalti lucratori si specialisti, fata de Omar Hayssam si ceilalti parteneri ai sai, in toate dosarele aflate pe rol, in vederea stabilirii cu exactitate a imprejurarilor comiterii faptelor si a vinovatiilor acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS