13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul de o luna, Boboc, sufla in gogosile lui Ciobotea

Prefectul de o luna, Boboc, sufla in gogosile lui Ciobotea

Prefectura Dolj a organizat, pe 5 noiembrie 2004, selectia de oferte pentru tiparirea buletinelor de vot la care s-au prezentat mai multe firme, printre care SHOPING MARKET, EUROPAPER SA si SC MEDIA SUD MANAGEMENT. Dupa deschiderea plicurilor si analizarea ofertelor, comisia de evaluare- formata din presedintele Ionel Ciobotea si membrii Olimpia Baloi, Eugen Marinescu, Ervin Popovici si Victor Nicoara- a declarat cistigatoare SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA, cu adresa nr. 12750, din 5 noiembrie 2004. Comisia a adus la cunostinta societatii cistigatoare faptul ca a obtinut cel mai bun punctaj, respectiv 88,46 puncte. A doua zi dupa declararea cistigatoarei, firmele SHOPING MARKET si EUROPAPER SA au depus contestatii la comisia de evaluare a ofertelor de pret, solicitind nulitatea licitatiei desfasurate pe 5 noiembrie 2004. Contestatarii au reclamat faptul ca, la intocmirea caietului de sarcini, nu s-au respectat mai multe acte normative in vigoare, desi acest lucru ar fi trebuit sa-l faca inainte de inceperea licitatiei. La citeva ore dupa primele contestatii, SHOPING MARKET a mai depus o contestatie, prin care si-a ajustat cererile, solicitind de aceasta data comisiei sa reevalueze punctajul acordat, motivind ca societatea intruneste toate conditiile de siguranta referitoare la supravegherea video si la depozitarea hirtiei si a buletinelor de vot, pretinzind ca are si procentul de calitate cel mai bun, desi in oferta initiala aceste lucruri nu erau evidentiate. La punctul doi al acestei contestatii, societatea adauga in subsidiar ca „organizarea si desfasurarea licitatiei a fost neconforma cu actele normative care reglementeaza achizitiile publice si, in consecinta, sa constatati nulitatea licitatiei desfasurate pe 5 noiembrie“.

Comisia cu denumire ambulanta

Dupa deschiderea ofertelor depuse la comisia abilitata sa organizeze licitatia a fost declarata cistigatoare SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA, pe 5 noiembrie 2004, cu adresa nr.12750.

Cei care au contestat organizarea si desfasurarea licitatiei Prefecturii Dolj, de atribuire a tiparirii buletinelor de vot, au fost cele doua societati controlate de Adrian Mititelu. Analizind situatia creata dupa depunerea contestatiilor, comisia de evaluare a ofertelor s-a tinut tare pe pozitie si nu a cedat nervos la amenintarile voalate ale lui Mititelu, refuzind anularea licitatiei si declarind contestatiile neserioase, conform OUG 60/2001, art.85, al 4, litera b. Citeva ore mai tirziu, aceeasi comisie buimacita s-a razgindit si a cerut o inspectie a spatiilor de tiparire si depozitare, precum si a sistemelor video de supraveghere, lucru pe care comisia nu ar fi trebuit sa-l mai faca dupa deschiderea ofertelor. De altfel, respectiva comisie nu prea stia nici cum o cheama din moment ce pe diferitele adrese prin care a comunicat cu ofertantii s-a intitulat cind „comisia de evaluare a ofertelor de pret“, cind „comisia de analizare oferte tiparire si documente alegeri“, terminind cu titulatura de „comisia de selectare si adjudecare oferte tiparire documente alegeri“. Din moment ce niciodata pe parcursul judecarii ofertelor comisia nu s-a hotarit ce este si ce denumire are este greu de spus daca obligatiile participantilor la licitatii erau egale pentru toti sau erau diferentiate, in functie de ofertant. Nici nu este de mirare ca onorata comisie, a carei titulatura se schimba de la o adresa la alta si chiar de mai multe ori pe zi, a luat decizii pe care acum le considera secrete din moment ce mereu a fost prezidata de secretarul general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea. Framintat de remuscarile provocate de procesul cu ruda sa, Profira Grecescu, de la care imprumutase in 1998 citeva zeci de milioane de lei si pe care nu le-a mai dat inapoi decit obligat de instanta, secretarul Ciobotea, caruia nu i s-au limpezit gindurile nici pina acum, s-a apucat de ticluit raspunsuri.

Bilbiieli in cascada

Pentru ca-si simtea scaunul amenintat, in cazul in care ar fi anulat licitatia si ar fi organizat una noua, asa cum sugerau cele doua contestatii depuse de firmele controlate de Mititelu, seful comisiei cu denumire ambulanta, Ionel Ciobotea, a preferat sa scoata 27,5 puncte din buzunar pentru una din firmele lui Mititelu, dar sa-si pastreze scaunul de secretar.

Dorind sa dea o spoiala de legalitate hotaririi comisiei pe care o prezida, Ciobotea a trimis firmei SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA adresa 12837 din 16.11.2004, care a fost primita la sediul firmei din Craiova dupa sapte zile de la data depunerii la posta. Adresa cu pricina nu face nici o referire la faptul ca, pe 5 noiembrie, insusi presedintele comisiei, Ionel Ciobotea, comunica SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA cu adresa 12750 urmatoarele: „Prin prezenta va facem cunoscut ca oferta dumneavoastra pentru tiparirea buletinelor de vot pentru alegerile generale din data de 28 noiembrie 2004 a fost declarata cistigatoare ca urmare a faptului ca a obtinut cel mai bun punctaj, respectiv 88,46 puncte“. Bilbiindu-se in continuare, Ciobotea face referiri la faptul ca „Nesuspendarea procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica a ramas astfel fara obiect, in urma rezolutiei sus mentionate“ (12516 din 9.11.2004, prin care cistigatoare era declarata firma lui Mititelu). La data la care societatea MEDIA SUD MANAGEMENT SA a primit adresa lui Ciobotea, buletinele de vot erau deja tiparite si nu se mai putea discuta de o „nesuspendare a procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica“. Ultimul paragraf emanat de Ciobotea in adresa care a facut sapte zile de la prefectura la sediul firmei din Craiova spune ca atribuirea contractului a fost o activitate in care comisia a avut drept criteriu caietul de sarcini. Nu se explica atunci de ce, pe baza aceluiasi caiet contestat de firma lui Mititelu, comisia lui Ciobotea a declarat cistigatoare tocmai firma care-l contesta.

Dilema lui Ciobotea

Dupa tot circul din prefectura dirijat de presedintele comisiei, Ionel Ciobotea, problema s-a mutat la Tribunalul Dolj, care va trebui sa decida cine si de ce se face vinovat. Prefectura, parte reclamata in proces, a fost obligata de instanta sa depuna la dosarul cauzei toate documentele care au stat la baza deciziilor controversate ale comisiei cu denumire ambulanta. Cu toate acestea, prefectura a dat cu tifla instantei, motivind ca documentele sint confidentiale. Documentele or fi fost confidentiale pina in momentul in care a fost desemnat cistigatorul licitatiei, dar ulterior ele devin de interes public pentru ca, pe baza lor, vor fi cheltuiti bani publici. Prefectura se prevaleaza de asa-zisa confidentialitate si in recenta adresa intirziata trimisa SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA, adresa care, pentru mai multa greutate, este semnata si de prefectul de o luna, Boboc. Cu sau fara Boboc, Ciobotea are o mare dilema: ori este secretarul gogoseriei, ori gogosarul prefecturii!

Despre credibilitatea celui ce a fost numit presedinte al Comisiei de analizare oferte, tiparire documente alegeri, va lasam pe dumneavoastra, stimati cititori, sa va pronuntati. Republicam un articol aparut in Gazeta de Sud in anul 2002, articol al carui „erou“ principal este tocmai secretarul general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS